Test av primaloftjakker

Lette primaloftjakker fungerer som både mellomlag og ytterplagg. UTE har testet åtte primaloftjakker som tåler varierende værforhold.

Sist oppdatert: 25. februar 2014 kl 13.27
Slutt på frysingen: En teknisk varmejakke er gull å ha på tur. Foto: Håvard Lium
Slutt på frysingen: En teknisk varmejakke er gull å ha på tur. Foto: Håvard Lium
Lesetid: 12 minutter

OM TESTEN

Jakkene er testet under varierte forhold over flere måneders bruk. De er testet på høst- og vinterturer, og primært som ytterlag og isolerende pauseplagg. Varme i forhold til vekt har vært viktig. I tillegg har vi lagt vekt på om jakken holder vinden ute, hvordan jakken sitter på kroppen og tekniske løsninger på stramminger, hette, glidelås, lommer og eventuelt andre ting. Ingen av jakkene i testen er vanntette, men hvor bra jakken beskytter mot fuktighet er også vektlagt. Testen er utelukkende en felttest og er dermed basert på ulike testpersoners opplevelse av jakkene under aktiv bruk. Samtlige jakker har hatt minst to testpersoner. Vekt er den vekten vi målte i størrelse XL. Totalinntrykk er ikke et snitt av de andre karakterene, men en samlet vurdering av de andre punktene, pluss andre ting som ikke falt inn under de andre kategoriene.

Dunjakken har lenge vært en populær venn som tar lite plass i sekken og varmer mye, men dun har en stor svakhet når det kommer til fuktighet. En våt dunjakke er mer eller mindre ubrukelig, og en dunjakke som har vært brukt i vekslende vær over lengre tid er ofte et trist syn. Syntetisk fyll klarer ikke matche dun når det kommer til vekt kontra varmeforhold og komprimering, men er overlegen når det kommer til å tåle fuktighet. Den holder også brukbart på varmen når det er vått. I tillegg tørker syntetisk fyll langt raskere enn dun, og du slipper å bekymre deg for at fyllet klumper seg. I kalde turer med godt vær er dun fortsatt det beste valget, men i mer variert vær eller der du er mye opp og ned med jakken kan syntetiske fyll være vel så bra.

«Dette er forholdsvis lette og små jakker som egner seg utmerket til varierte turer gjennom hele året.»

Jakkene UTE har testet har vekt på ca. 500 gram. Dette er forholdsvis lette og små jakker som egner seg utmerket til varierte turer gjennom hele året. Sommer, vår og høst brukes jakkene primært som «pausejakker», men i vinterhalvåret kan bruksområdet utvides til også å være ytterjakker mens man er på tur eller – på de kaldeste dagene – som et mellomplagg under skalljakken. Størrelsen gjør at du har god bevegelighet og med et godt snitt hemmer den deg minimalt under nedkjøringer, klatring, kiting og annen aktivitet. Som med det meste annet som skal isolere så er luft et nøkkelord, blir det for trangt blir det lite luft og det igjen gjør at jakken isolerer dårligere. Skal du bruke jakken som et mellomlag bør du derfor sørge for at skalljakken er romslig nok og gjerne velge blant de letteste i denne testen. Ønsker du en ytterjakke er valg av jakke litt avhengig av hvor kalde turer du skal på. For de fleste aktiviteter med moderat eller høy intensitet blir alle jakkene for varme, og mange av dem puster også for dårlig. Skal du derimot ha et forholdsvis lavt aktivitetsnivå, for eksempel bare en kald dag i et anlegg eller tilbringe mye tid på standplass, er det godt med ekstra isolasjon. Selv om det er litt forskjell i typer fyll og «varme per gram» er det, med noen få unntak, mer varme jo tyngre jakken blir.

Det du sannsynligvis kommer til å bruke disse jakkene mest til er som en varm jakke som ligger i sekken til du har pause. Da vil du ha mest mulig varme til minst mulig vekt, samtidig som det er ønskelig med en jakke som beskytter deg mot vind og vær når du først tar den på. Derfor er det både viktig med gode isolerende egenskaper og vindtett stoff og hette for å beskytte mot uvær. Det kan også være en fordel at jakken er stor nok til at du kan hive den utenpå skalljakken om du bare skal ha en kort stopp.

 

Mammut Rime Pro

*** Testvinner ***

Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.08.30
Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.08.30

2400 kroner    www.mammut.com      585 gram         Mammut OTI Climate

Varme-vekt: 4/6

Vær og vind: 5/6

Passform: 5/6

Tekniske løsninger: 6/6

Totalinntrykk: 5/6

Gjennomført. Det er ofte de små tingene som gjør at enkelte jakker blir favoritter og andre blir liggende i skapet. Rime Pro fra Mammut er nettopp en slik jakke som ofte blir med på tur. Ikke nødvendigvis fordi den er varmest, men fordi den er anvendelig, har en god passform og utrolig mange gode løsninger. Jakken er normalt romslig, har gode lengde på armene og følger bevegelsene dine bra. Samtlige stramminger fungerer bra, hetten sitter meget godt rundt hodet og en ekstra brem sørger for at du er godt beskyttet. Videre har jakken to sidelommer og en napoleonslomme som er passe romslige, i tillegg har den to store nettinglommer på innsiden som er perfekt for oppbevaring av hansker eller lignende. Rime Pro er fylt med Mammut sitt eget fiberfyll og dette fungerer like godt som de andre kvalitetsfyllene i denne testen. Ytterstoffet er en blanding av lettvektstoffet Pertex Quantum og et litt mer solid (og værbestandig) ytterstoff på skuldre, armer og hette. Jakken er lett, men blant annet på grunn av nevnte forsterkninger får den ikke maks score på varme-vekt forholdet. Likevel ble dette raskt en favoritt blant testteamet.

+ Mange gode detaljer

+ God beskyttelse mot vær

+ God bevegelighet

– Litt tung

 

 

Tierrra Col Hood Primaloft

Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.10.59
Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.10.59

1999 kroner    www.fenixoutdoor.no              566 gram         Primaloft Eco

Varme-vekt: 4/6

Vær og vind: 4/6

Passform: 5/6

Tekniske løsninger: 4/6

Totalinntrykk: 4/6

Bevegelig. Tierra Col Hood Primaloft er en enkel og god jakke fra våre svenske naboer. Den er fylt med Primaloft Eco, noe som gir jakken en miljøvennlig profil og gode varmeegenskaper. Primaloft Eco er ikke den letteste primaloften, men klarer du å bære noen gram for miljøet er det et godt valg. Ytterstoffet er vindtett og tåler noe fuktighet. Det UTE liker med denne jakken er at lange armer og generelt et godt snitt sikrer god bevegelighet. Col Hood har kun strikk som stramming i ermene, men på grunn av utforming ellers er ikke dette noe problem. Alt av annen stramming på jakken er lett å betjene med votter og hetten beskytter hodet bra, det eneste er at vi gjerne skulle sett at den fulgte bevegelsene litt bedre. Lommene på jakken er logisk plassert, to sidelommer og en napolenslomme. I tillegg er det en stor innerlomme av nettingstoff, denne kunne hatt litt større glidelås slik at det er lettere å plassere hansker og lignende der. Jakken fungerer godt året rundt, både som pausejakke, mellomlag og selvstendig ytterjakke på dager hvor det ikke plasker ned. En typisk allrounder som kan brukes til det meste, uten å være best på noe.

+ God bevegelighet

+ Miljøvennlig materiale

– Hetten følger ikke hodet

 

Outdoor Research Havoc

Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.12.27
Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.12.27

2499 kroner    www.vertikal.no          538 gram         Primaloft Eco

Varme-vekt: 4/6

Vær og vind: 6/6

Passform: 4/6

Tekniske løsninger: 4/6

Totalinntrykk: 4/6

Miljøvennlig. Seks brukte plastflasker kan gi mye varme… Outdoor Research er fylt med Primaloft Eco-materiale. Dette er et fyll laget av resirkulert plast, men som ellers har de samme gode isolerende egenskapene som annet syntetisk fyll. En jakke består av omtrent seks plastflasker. Jakken skiller seg fra de andre ved at den har et kraftig windstopper stoff ytterst. Dette gjør at den takler mye vind og samtidig er blant jakkene som tåler mest nedbør. Ulempen med stoffet er at det ikke puster spesielt godt og under aktivitet kan jakken føles litt klam. Jakken har en normal passform, men er litt kort både i armer og i livet. I tillegg gjør mangelen på stramming i ermene at den lett glir opp hvis du strekker på armene. Strammingen i livet fungerer bra. Når det kommer til hetten så er det en grei strammeløsning rundt ansiktet og stramming i nakken sørger for at den følger bevegelsene godt. Ulempen er at den er litt liten til å gi maksimal beskyttelse mot vind. Jakken har to sidelommer og en napoleonslomme i ok størrelse, samt en liten innerlomme til ting du vil passe ekstra godt på. Jevnt over er dette en god jakke, den tåler godt med vær og har en miljøvennlig profil, men fyll og stoffvalg gjør at den ikke er blant de letteste eller varmeste jakkene.

+ Tåler mye vær

+Miljøvennlig materiale

– Ikke blant de varmeste

– Pusting

– Liten hette

 

Dynafit Borax Primaloft

Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.14.09
Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.14.09

2699 kroner    www.7blaner.no           658 gram         Primaloft One

Varme-vekt: 4/6

Vær og vind: 5/6

Passform: 5/6

Tekniske løsninger: 5/6

Totalinntrykk: 5/6

Forsterket. Dynafit er spesialister på lette oppturer og Borax er jakken som skal holde deg varm på disse turene. Jakken er fylt med Primaloft One og dette sørger for at du får mye isolasjon per gram. Den når likevel ikke helt til topps når det gjelder varme per gram, dette fordi Dynafit i denne jakken ikke bare har satset på lav vekt, men og høy kvalitet og solide løsninger. Det er solide glidelåser, lett og robust ytterstoff med forsterkede skuldre og en god detalj med at hetten kan tas av og på. En ekstra krave og glidelås til hetten trekker vekten litt opp, men samtidig muligheten til å få vekten ned hvis du velger å gå uten hette. Det er ikke stramming i hetten rundt ansiktet, men stramming bak på hodet og et tettsittende snitt gjør at den sitter bra og gir brukbar beskyttelse mot vind. Det er ikke stramming rundt livet, noe som gjør at den er litt mindre fleksibel på størrelsen. Passer den så sitter den veldig godt, men er jakken litt vid er det lite å gjøre med det. Jakken har ellers to sidelommer, napoleonslomme og en innerlomme, pluss en lomme med integrert pakkpose. Alt i alt er Borax en godt gjennomarbeidet jakke med mange gode løsninger, noe få små detaljer og gram unna å nå helt til topps, men definitivt en jakke å bli glad i. Merk at Borax er forholdsvis små i størrelsene.

+ Solid

+ Gode detaljer

+ Avtakbar hette

– Mangler stramming rundt livet

– Vekt

 

Stormberg Hemsedal Softpad

Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.12.52
Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.12.52

1299 kroner    www.stormberg.no       406 gram         Softpad

Varme-vekt: 4/6

Vær og vind: 3/6

Passform: 4/6

Tekniske løsninger: 4/6

Totalinntrykk: 4/6

Lett og rimelig. Hemsedal fra Stormberg er den letteste jakken i testen og dette gjenspeiler seg og litt i bruksområde. Som en selvstendig vinterjakke blir den litt for lett, men som et mellomplagg fungerer den utmerket. Jakken er god å ha med som et varmende ytterplagg de tre andre årstidene. Funksjonsmessig er det lite som skiller denne jakken fra mange av de andre i testen. Den har god stramming i livet, grei stramming av hetten og to gode sidelommer, pluss en enkel innerlomme. Eneste problemet med lommene er at glidelåsen har litt lett for å hekte seg i klaffen som ligger over. UTE skulle gjerne sett at det var en litt bedre stramming rundt håndleddene, den strikken som er med nå blir litt for slapp. Hetten er i minste laget for å beskytte mot vind, men stor nok til at den holder toppen varm når det ikke blåser. Glidelåsen i front er litt spinkel, men en god stormklaff sørger for at glidelåsen ikke henger seg fast i jakken.  Selv om dette ikke er en jakke som er laget for ekstremvær så fungerer den godt i vind og brukbart når det blir vått. Lav vekt kombinert med syntetisk stoff gjør at den tørker fort. Det at jakken koster halvparten av mange av de andre gjør den til et meget godt kjøp for deg som er ute etter en enkel og varm jakke til variert turbruk, fortrinnsvis ii de tre varmeste årstidene.

+ Varm og lett

+ Enkle og gode løsninger

– Hetten gir begrenset beskyttelse for vind og vær

 

Helly Hansen Odin Belay

Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.13.56
Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.13.56

3199 kroner    www.hellyhansen.com             662 gram         Primaloft One

Varme-vekt: 5/6

Vær og vind: 4/6

Passform: 5/6

Tekniske løsninger: 4/6

Totalinntrykk: 5/6

Standplass. Odin serien til Helly Hansen er en rekke produkter som tar sikte på å være lette og funksjonelle. Belay jacket testens tyngste, men har likevel et godt varme til vekt forhold. Jakken er hovedsakelig bygd opp av et Pertex Quantum ytterstoff og Primaloft One fyll, begge deler er veldig lett og har høy kvalitet. I praktisk bruk lever jakken bra, den er ikke vanntett, men tåler ok med fuktighet, samtidig som den holder vinden ute. Det er lett å stramme rundt livet og stramming rundt ermene gjør at du holder på varmen. Hetten er forholdsvis stor og går utenpå hjelmen. Her skulle vi gjerne sett at det var litt enklere å stramme. Strammingen rundt ansiktet er på innsiden av hetten og du må fort av med vottene for å stramme. I tillegg følger ikke hetten bevegelsene til hodet spesielt bra. Jakken har en romslig passform og er lang i livet, armene derimot kunne vært litt lenger. På standplass og ved pauser på toppen blir du raskt glad i de to store sidelommene. For det første får du plass til votter, luer og andre ting der og for det andre er de geniale til å varme kalde hender når du har pause. Jevnt over er dette en god jakke som fungerer til det aller meste. Den blir litt tung i forhold til mange av de andre jakkene i denne testen, men er du ute etter en litt kraftigere jakke til kalde dager er denne et godt alternativ.

+ Romslige lommer

+ Varm

– Stramming av hetten

– Vekt

– Pris

 

Helsport Gjende

*** Mest for pengene ***

Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.13.35
Skjermbilde 2014-02-25 kl. 13.13.35

1495 kroner    www.helsport.no         657 gram         Thermoguard®

Varme-vekt: 4/6

Vær og vind: 4/6

Passform: 4/6

Tekniske løsninger: 5/6

Totalinntrykk: 4/6

Lufting. Helsport sin Gjende er en varm fiberjakke som fungerer bra både til leirliv, topper og kalde turer. Jakken er fylt med Thermoguard® fiber og dette sørger for både varme og moderat vekt. Ytterstoffet er vindtett og vannavisende og vi opplevde ingen nevneverdig slitasje i løpet av testperioden. Jakken har to gode sidelommer på utsiden og to innerlommer, en stor og en «mobillomme». Alle disse fungerer bra. I tillegg er det en egen lomme som fungerer som pakkpose. Passformen er forholdsvis romslig, men skulle gjerne sett at armene var litt lenger og litt romsligere albuer for maks bevegelighet. En spennende detalj på jakken er at den som eneste i testen har lufting under armene. Dessverre fungerer disse dårlig, på en jakke som er ment for aktivt bruk kan dette være en nyttig detalj, men da må de være større. Slik som åpningene er nå slipper minimalt med overskuddsvarme ut og åpningen blir mest en unødvendig detalj. Ellers har jakken gode strammemuligheter, både rundt livet og hodet. All stramming er enkelt selv med votter og strammingen rundt hetten gjør at den følger bevegelsene dine, samtidig som den beskytter bra mot været. Jevnt over en varm og god jakke til en meget god pris.

 

+ Pris

+ God hette

– Litt kort i armene

– Lufteåpningene under armene

Denne reportasjen har stått på trykk i en tidligere utgave av magasinet UTE. Er du abonnent, har du tilgang til et søkbart arkiv med alle utgavene tilbake til 2008. Bli abonnent på UTE!

Publisert 25. februar 2014 kl 13.27
Sist oppdatert 25. februar 2014 kl 13.27
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen