OM TESTEN

De fleste jakkene har blitt testet over flere måneder (et par kom inn senere, disse har fått litt kortere testperiode, men mer intensiv testing) i varierende vær og aktivitet. Vi har lagt vekt på praktisk bruk og vært på utkikk etter en jakke som gir mye varme, veier lite, som er gode og funksjonelle å ha på og har alle nødvendige detaljer.

Varme per gram: Hvor mye jakken varmer i forhold til hva den veier. Har er det i hovedsak opplevd varme versus vekt, men vi har og tatt hensyn til mengde og type fyll.

Vær: Ingen av jakkene er vanntette, men de gir litt ulik beskyttelse for nedbør, samt et det er varierende hvor mye vind de tåler.

Komfort: Stretch, plassering av sømmer, mykt stoff, mansjetter og andre ting som bidrar til at jakken føles god på kroppen.

Detaljer: Plassering av lommer, mulighet for å pakke i egen lomme, hette, stramminger og andre smarte ting. En del punkter glir litt over i komfortkategorien.

Vekt er målt av oss, samtlige jakker er målt i størrelse XL. Produsentene oppgir som regel vekt i størrelsene M eller L på sine infosider, derfor vil vår vekt ligge stort sett ligge litt høyere, men det gir et godt sammenligningsgrunnlag mellom jakkene.

Best i test vektlegger ikke prisen på jakken, men mest for pengene gjør naturligvis det.

 

Utvalget av jakker i dette segmentet er stort. I denne testen har vi valgt å legge oss på jakker som ligger rundt 500 gram. I praksis betyr det jakker som har bredt bruksområde og er godt egnet både som mellomlag på kalde dager og som ytterplagg når det er varmere i lufta.  

Dun eller syntet? Dun regnes fortsatt som uovertruffent når det gjelder «varme per gram», men ønsker du en jakke som kan brukes som ytterlag og mellomlag så får du mange flere bruksdøgn hvis den også tåler litt fuktighet. Syntetisk fiber er vannavstøtende og det bidrar til at jakken ikke trekker like mye vann, og at den faktisk tåler en liten regnskur før laget innenfor blir vått, uten at det går på bekostning av de isolerende egenskapene. Primaloft Gold skal i teorien holde på 96 prosent av varmen når den er våt. Vi har ikke målt dette på noen vitenskapelig måte, men i praksis så er den vesentlig varmere enn en våt dunjakke, men varmer langt i fra 96 prosent av hva en tørr jakke gjør. Syntetiske plagg kan i tillegg vaskes på vanlig måte i en vaskemaskin, uten at du trenger å være redd for at alt fyllet har kollapset og samlet seg til en liten ball og jakken i praksis er ubrukelig. Du får litt høyere vekt og større pakkvolum med syntetisk isolasjon, men når jakken i utgangspunktet ikke er større enn de vi har testet her så veier de andre egenskapene opp for den ekstra vekten slik at det nesten alltid er den syntetiske jakken som blir med ut på tur.

LES OGSÅ: Test av varmt ullundertøy
LES OGSÅ: Test av softshellbukser

Trenger jakken å være vindtett? Vindtett er en fordel om du skal bruke den som ytterjakke uten annet vindtett under. Vindtett betyr som regel litt dårligere pusteegenskaper. Skal du ha jakken som et mellomlag eller noe du tar utenpå en skalljakke i pausene, er ikke vindtett et must. Ofte er det mer behagelig med en jakke som puster godt og tar av for mye av vinden, fremfor at den er helt vindtett, men her er det litt smak og behag og hvor du skal på tur som avgjør hva du bør velge.

Valg av jakke vil alltid være avhengig av passformen. Her er vi forskjellige og det er ikke mulig å si at en jakke er best for alle. Det vi har fokusert på er først og fremst detaljer som er mer universelle: valg av fyll, ytter- og innerstoff, glidelåser, hetter, lommer, justeringsmuligheter, lengde osv. En god jakke bør ha et stoff med en viss strecth i stoffet, lett og varmt fyll, ytterlag som beskytter mot vær og lett tilgang og bruk av glidelåser, hette, lommer, stramminger.