Lumen

Hvor mange lumen har lykten din?
Det har blitt et vanlig spørsmål i en del turmiljøer med forkjærlighet for mørke kvelder, men hva er egentlig lumen?
Kort fortalt er det en måte å beskrive hvor mye lykten lyser. Det beskriver ikke styrken på selve lysskilden, men hvor mye lys som finnes i det området lyskilden lyser opp. Mye lumen betyr som regel mye lys, men vær obs på at det per i dag ikke er en bestemt standard som det måles etter. Tallene fra de ulike produsentene er derfor ikke alltid direkte sammenlignbare. For praktisk bruk på tur vil for eksempel spredning og lysfarge også være vesentlige faktorer. Vi presiserer at vår vurdering av lysstyrke i denne testen er basert på opplevd lys på tur, ikke antall lumen.

Det har skjedd mye på lyktfronten de siste årene. Det er ikke lenge siden du måtte du ha en tyrenakke for å holde lykta på hodet og en svær ryggsekk for å drasse med deg batteriet om du skulle på tur utenfor lysløypene. I dag får du kraftige lykter som veier litt over 100 gram og gir deg mer enn nok lys til å utfolde seg på sene høst- og vinterkvelder. Uansett om du skal på ski, sykkel eller løpe deg en tur er det ingen grunn til å fyke fra lyktestolpe til lyktestolpe. Gode hodelykter gjør alt fra trange stier til høye topper tilgjengelig selv om dagslyset blir svakere.

Annonse

Les også: I rent selvforsvar

IP-kode

IP-koden angir utstyrets beskyttelse mot inntrenging av faste gjenstander og vann. Det første tallet sier noe om beskyttelse mot faste gjenstander og det andre hvor mye vann det tåler. Relevante tall for denne testen er:
IP5X: Støvbeskyttet
IP6X: Støvtett.
IPX5: Tåler spyling fra alle kanter
IPX6: Tåler kraftig spyling fra alle kanter
IPX7: Kan senkes under vann (inntil 1 meter i 30 minutter)
IPX8: Vanntett
Der det er oppgitt XX betyr det at produsenten ikke har testet dette.

Valg av lykt bør bygge på noen enkle kriterier. For det første handler det om hva du skal bruke den til. Fotturer og joggeturer krever et helt annet lys enn om du skal sykle på stier og skogsveier eller stå på ski utenfor skianleggene. For førstnevnte handler det mest om lav vekt og at lykten sitter godt på hodet. Sterkt lys er en bonus, men samtlige lykter i denne testen gir mer enn nok lys til disse aktivitetene. Skal du drive med aktiviteter i litt høyere fart, stiger kravet til lys raskt. For toppturer på ski og stisykling er det mest mulig lys som gjelder. 1000 lumen er et absolutt minimum, men du ønsker deg fort det dobbelte eller mer når du først er ute. Mange lumen betyr som regel mer vekt, men har du gode hjelm-/sykkelfester så går det som regel greit. Ved valg av lykt bør du tenke på hvor mye du faktisk kommer til å bruke den. Regner du med at det blir to-tre kveldskjøringer i Hemsedal, eller en topptur eller to, er det meningsløst å bruke nesten 10.000 kroner på den råeste lykten, spesielt når du får lykter som koster rundt 1000 kroner og gir helt greit lys også for raske aktiviteter.

Les også: Test av terrengløpesko

Batteri er en annen vesentlig ting når det kommer til hodelykter. Du vil som regel ha minst mulig vekt på hodet, derfor er det lang ledning og løst batteri som er tingen under de fleste aktiviteter. Mye lys krever mye batteri, og det er en klar sammenheng mellom antall lumen og batteritid. Hvis du er avhengig av mye lys lenge, er alternativet enten å kjøpe ekstra batterier eller velge lykter som har litt færre lumen, men litt lengre batteritid.

Om testen
Alle lyktene (med unntak av Bright as Day 9000) er testet på ulike toppturer på ski og langrennsturer sist vinter. I tillegg har alle lyktene vært gjennom en sammenligningstest for å se hvordan de lyser opp et bestemt område i forhold til hverandre. Vi har lagt mest vekt på hvordan de fungerer på topptur på ski, men andre bruksområder er og vurdert.

Vi har delt inn i tre hovedkriterier:
Lysstyrke: Her har vi hatt vekt på opplevd lysstyrke og ikke hva produsenten har oppgitt i lumen (selv om det ofte har en klar sammenheng). Både bredde og lengde på kjeglen er tatt med i vurderingen.
Lykthodet: Vekt og størrelse er sentralt, i tillegg til hvor solid lykten virker. IP-kode er med i denne vurderingen.
Brukervennlighet: Alle lyktene i denne testen er enkle å bruke, men det er en fordel med lav vekt, enkel justering av lysstyrke og gode fester for lykten. I tillegg bør den ha en god batteriindikator og det er et pluss om lykten har ekstra justeringsmuligheter og andre detaljer som gjør ting enklere for brukeren.
Oppgitt vekt: Dette er vekt på selve lykthodet med ledning. Batteri, feste og eventuelt hodebånd kommer i tillegg, men siden det finnes mange ulike alternativer og oppsett så vi har valgt å kun ha fokus på lykthodet. Pris er ikke vektlagt i totalvurderingen, men av og til nevnt i teksten og selvsagt relevant under vurderingen av «mest for pengene».

Silva Sprint Plus

silvasprint
silvasprint

4499 kroner      
1030 Lumen   
135 gram    
2 timer og 30 min   
IPX6
www.silva.se

God på hodet. Silva har det meste fra de enkleste teltlyktene til kraftige lykter laget for et aktivt natteliv. Sprint Plus er per i dag den kraftigste lykten til Silva, men er likevel litt svakere enn de sterkeste lyktene i denne testen. Ca. 1000 lumen er i nedre grense for skikjøring og sykkel, men mer enn nok til langrenn, løping og andre aktiviteter som ikke har fullt så høy fart. Hodebåndet gjør at lykten sitter godt på hodet, og hjelmfestet sikrer at den sitter tett på hjelmen. Sykkelfeste følger også med. Lykten har fire lysinnstillinger som til sammen gir deg både god bredde og god lengde. Disse justeres ved gjentatte trykk på en knapp på toppen av lykten. 4500 kroner er litt mye for en lykt som primært egner seg for langrenn og løping, men samtidig får du en solid lykt som er enkel å bruke.
+
Sitter bra på hodet
Tåler støt og vann
-
Ikke blant de sterkeste
Litt høy pris

Lys: 3/6 Lykthode: 4/6 Brukervennlighet: 4/6 Totalvurdering: 4/6

Lupine Betty R X14 *BEST I TEST*

LupineBetty
LupineBetty

7999 kroner         
4500 Lumen   
166 gram   
2 timer       
IP68
www.dsg.no

Topp kvalitet. Lupine har lenge tronet alene på toppen når det gjelder kraftige hodelykter, men har fått noen seriøse utfordrere. Den er blant de beste på lysstyrke og kombinasjonen kraftig lys, lav vekt og brukervennlighet setter vi svært stor pris på. Vekt og størrelse gjør at lykten fint kan brukes til løping, men både lysstyrke og pris gjør at det blir litt «overkill» å kjøpe denne om du ikke også skal gjøre aktiviteter med litt mer fart. Skal du sykle eller stå på ski er dette et meget godt valg. Du kan ha inntil fire forhåndsinnstilte lysstyrker (som du lett kan endre på), som gjør at du lett bytter mellom de lysstyrkene du har behov for. Betty er den eneste lykten med fjernkontroll, har batteri med indikator på og har en mer avansert lader enn de andre lyktene i testen. Lykten er i tillegg vanntett. Alt i alt er Betty en svært gjennomarbeidet lykt som gir deg alt det du behøver, men du må være villig til å betale for det.
+
Mye lys og lav vekt
Brukervennlig
Vanntett
-
Høy pris

Lys: 5/6 Lykthode: 6/6 Brukervennlighet: 6/6 Totalvurdering: 6/6

Petzl Ultra Rush Belt   

Petzl_Ultra_Rush_Belt
Petzl_Ultra_Rush_Belt

3999 kroner       
760 Lumen   
148 gram   
4 timer       
IP67
www.varri.no

Vanntett. Petzl Ultra Rush er en kraftplugg av en lykt. Ikke primært på grunn av lysstyrken, men fordi den har et svært kraftig lykthode. Lysstyrken er blant de svakere i testen, men den har mer enn nok lys om du er ute etter en lykt for løping eller langrenn. Lykten skiller seg fra de andre ved å være vanntett (1 meter under vann i 30 minutter), og en konstruksjon som gjør at den tåler fall og støt meget bra. Dette gjør lykten egnet til klatring og spesielt grotting. Fire forhåndsinnstilte lysstyrker justeres enkelt med en bryter på selve lykten og medfølgende hodebånd sikrer at lykten sitter godt på hodet. Feste for hjelm og sykkel er tilleggsutstyr som må kjøpes separat. Du kan kjøpe en versjon med batteri festet i hodebåndet. Denne koster 3390 og har et litt mindre batteri. Hovedkonkurrenten i denne testen er lykten fra Silva. Du velger Ultra Rush om solid konstruksjon og vanntette egenskaper er det viktigste.
+
Vanntett og støtsikker
Sitter god på hodet
-
Begrenset lys
Hjelm og sykkelfeste må kjøpes i tillegg

Lys: 3/6 Lykthode: 6/6 Brukervennlighet: 4/6 Totalvurdering: 4/6

Moonlight Bright as day 6000

Moonlight Bright as Day 6000
Moonlight Bright as Day 6000

4799 kroner           
6000 Lumen   
295 gram   
1,5 timer   
IP55
www.burfjordsport.no

Lyskaster. Dette er en av de største og kraftigste lyktene du får tak i, på godt og vondt. Hvis du er ute etter mye lys og synes det er greit å ha litt over en kvart kilo balanserende på toppen av hodet – eller på sykkelstyret – er dette et meget godt valg. Skal du i tillegg bruke lykten til løping og langrenn finnes det bedre alternativer. Lykten genererer mye varme og for å få tilstrekkelig avkjøling har produsenten valgt å ha et stort lykthus og en viss avstand fra hjelmen, dette gjør at lykten står litt opp fra hjelmen. Lysstyrke reguleres enkelt ved å trykke gjentatte ganger på en knapp på baksiden av lykten. Mye lys gir relativt kort batteritid, men 1,5 time er mer enn nok til å komme seg ned fra fjellet, så kan du heller bruke en lavere lysstyrke når det ikke er behov for full gass. Nesten 5000 kroner er mye, men regner du «kroner per lumen» så gir denne lykten deg veldig mye lys for pengene.
+
Mye lys
Enkel i bruk
Pris
-
Størrelse og vekt
Kort batteritid

Lys: 5/6 Lykthode: 3/6 Brukervennlighet: 4/6 Totalvurdering: 5/6

Moonlight Bright as day 9000

Moonlight BAD9000-9147
Moonlight BAD9000-9147

6999 kroner          
9000 Lumen*   
275 gram   
45 minutter  
IP55
www.burfjordsport.no

Lyst som dagen! Her er det lys for alle penga! Bright as day 9000 er storebroren til 6000-lykten, og er en lykt vi fikk inn helt på slutten av testperioden. Denne har derfor ikke blitt testet like godt som de andre, men den ligner veldig på 6000-lykten. Dette er en så stor lykt at de med minst hode/nakke vil synes at den blir i tyngste laget til å ha på hjelmen, spesielt siden hjelmfestet gjør at lykten står relativt høyt over hodet. Fester du den på styret på sykkelen er det ikke noe stort problem. Merk at denne lykten kun gir deg ca. 45 minutter med 9000 lumen. På en enkelt topptur holder det (så lenge du kun bruker maks lys på vei ned), men det gir det litt lite margin og kan fort oppleves som for lite på for eksempel en sykkeltur der du trenger jevnt sterkt lys. Hvis du kan leve med den ekstra vekten og litt kort batteritid, har du her en lykt som virkelig lyser opp omgivelsene og som gjør nattkjøring til en lek.
* Produsenten oppgir 9000 lumen som en foreløpig verdi, men dette kan bli noe justert før den slippes i butikkene
+
MYE LYS
-
Størrelse og vekt
Batteritid

Lys: 6/6 Lykthode: 3/6 Brukervennlighet: 4/6 Totalvurdering: 5/6

Arctic Light 3* XM-L2 2400 *MEST FOR PENGENE*

Arctic_Light_3_
Arctic_Light_3_

995 kroner           
2400 Lumen   
121 gram   
2,5 timer   
IP65
www.hallingsport.no

Billig og bra. Lykten fra Arctic Light er en fin liten sak som, størrelsen tatt i betraktning, gir godt med lys. Den veier under halvparten av de kraftigste lyktene i testen, men lyser likevel sterkt nok til at det går greit å bruke lykten til toppturer og stisykling. Lykten har litt begrenset bredde på lyskjeglen, men til gjengjeld lyser den godt fremover. Med en pris på under 1000 kroner kan du vurdere å heller kjøpe to lykter og få en vesentlig bredere lyskjegle på den måten. Hodebåndet, kombinert med lav vekt på lykten, gjør at den fungerer utmerket til løping, samtidig som at hjelmfestet gjør et den sitter godt på ski. Det følger og med feste for sykkel. Lykten lar deg skifte mellom tre lyssnivåer ved å trykke på knappen på baksiden. Dette er lykten for deg som ønsker en lett lykt som funker til det meste og som i tillegg har en svært hyggelig pris.
+
Mye lys for pengene
Lav vekt og lite volum
Pris
-
Litt konsentrert lyskjegle
Ikke blant de sterkeste lyktene

Lys: 4/6 Lykthode: 5/6 Brukervennlighet: 5/6 Totalvurdering: 5/6

Swenor Lightning F1

swenor
swenor

6000 kroner      
1280 Lumen   
150 gram*   
2 timer       
IPXX
www.swenor.com 

Gammel testvinner. Dette er en norsk lykt som har vært på markedet noen år og som ble testvinner i 2011. Den har ikke blitt oppgradert siden da, men produsenten lover at det kommer en ny og forbedret lykt utover høsten. Denne skal blant annet ha ca. 2500 lumen, forbedret teknologi og en litt lavere vekt. Utover det vil den nye lykten være relativt lik F1. Lysmessig fungerer F1 tilfredsstillende i høy fart, men det er særlig på langrenn og løp at den kommer til sin rett. Hodebåndet er blant de bedre i testen, men vi savner et eget hjelmfeste. Lykten er ikke IP-testet, men den har en forholdsvis solid konstruksjon og vi opplevde ingen problemer med støv eller fuktighet. Du får lykten med ulike linser som gir deg ulik spredning på lyskjeglen. Vi testet med 25 grader, men du får også 10 og 40 graders linse. F1 er i dag en spennende lykt for løp og langrenn og vi er spente på den oppgraderte modellen som kommer i høst.
* Vekt inkluderer hodebånd, siden det er integrert i lykten. Vekt for kun lampehuset er oppgitt til 69 gram.
+
Sitter godt på hodet
Lav vekt
-
Høy pris
Litt svakt lys
Mangler hjelmfeste

Lys: 4/6 Lykthode: 4/6 Brukervennlighet: 4/6 Totalvurdering: 4/6

Tips for mørkekjøring på ski
Selv om turer i mørket kan gi mange fantastiske opplevelser, byr det også på noen utfordringer. Her følger noen tips for hvordan turen både kan bli bedre og tryggere:
• Ha alltid med en ekstra lykt. Den trenger ikke være like stor, men må gi nok lys til at du finner veien hjem om nummer én går i stykker.
• Kjør på kjente steder. Lyktene gir bra lys, men det er uansett vanskelig å få like god oversikt over terrenget som på dagtid.
• Nyt mørket på vei opp. Ofte er det nok lys fra stjerner og måne til å gå uten lykt på vei opp, du får også bedre oversikt over terrenget når du ikke kun er fokusert på lyskjeglen din.
• Vis hensyn til andre. Spesielt om du er rundt tettbebygde strøk kan du møte på andre som er på tur. Flere 1000 lumen rett i øynene er ubehagelig og stjeler nattesynet fra folk. Dim lykten eller i hvert fall unngå å lyse rett på folk når du møter de.