Kveldsløping med hodelykt blir plutselig aktuelt når høsten er kommet for fullt og mørket innhenter oss.

Hvor bra løpeturen blir, kan faktisk bli avgjort av den lille lykta på hodet.

Annonse

I denne testen har vi kun tatt med de lyktene som har batteriet festet på hodebåndet. De er mindre og lettere, og enklere å ta med seg i lomma enn lyktene med større batterier.

Likevel lyser mange av disse lyktene mer enn bra nok for en løpetur, og noen markerer seg også med meget god batteritid.

Hva kjennetegner en bra hodelykt for løping

I en god løpelykt bør du ha en god variasjon mellom lysbredde og lysfokus.

Fokuserte lys vil gi opplevelse av å se lengre frem, men ulempen er at du mister mer lys på sidene. Får du et bredere lys, oppleves det som mer behagelig, men de lyktene lyser ofte kortere fremover. 

Lykta bør sitte godt på hodet, uten at den hopper, og den bør kunne brukes med hansker.

De fleste lyktene i testen har mulighet for rødt lys, som er ment til nattlys for ikke å ødelegge nattsynet, og når du ikke vil blende andre. Det er ganske umulig å løpe med, men fin funksjon til pauser om dere er flere.

VANNTETTHET
Hodelykter er klassifisert ut fra hvor vanntette de er, og da gjerne med en IP-standard. Det sier noe om hvor mye støv og vann et elektronisk produkt skal tåle. For eksempel IPX4.

IP står for Ingress Protection, og X står for hvor støvsikkert det er, og 4 for hvor vanntett. Jo høyere tall, jo mer vanntett er det. En hodelykt med IPX4 skal tåle vannsprut fra alle kanter.

LUMEN
Lumen er en måte å beskrive hvor sterkt et lys er. Enkelt sagt er det et mål på total mengde med synlig lys fra en lyskilde. Høyere lumen vil si sterkere lys.

OM TESTEN

Vi ba om leverandørenes anbefaling av hodelykter til løpeturer på sti, og der batteriet er integrert eller festet på hodet. Noen sendte med sterke lykter med eksternt batteri, og vi valgte å skille disse ut i en egen test du kan finne på utemagasinet.no. Hodelyktene er testet på mange løpeturer, både i skogen og på fjellet i varierende temperaturer – men ikke lavere enn 5 minusgrader. Vi har ikke målt lysmengde, men tatt utgangspunkt i oppgitte lumen. I tillegg har vi fotografert alle lyktene på stativ i hodehøye, for å kunne si noe om lyset de avgir. Dette er ikke en vitenskapelig måte å måle det på, men vi kan bruke det til å si noe om lyskjeglen.

Vi har vurdert lyktene kun med tanke på løping, og i vurderingen har vi lagt vekt på brukervennlighet, opplevd lysmengde, batteritid og komfort i bruk. Lyktene er veid av oss, og inkluderer batterier og hodebånd.