Når  barnet er i stand til å sitte selv, er også tiden for at barnet kan plasseres i bæremeisen. Dermed er du mye mer mobil enn på trilletur med barnevogn, og du kommer deg på tur dit det er vrient med tre- eller firehjulingen, i skog og fjell.

Det varierer en del når barn kan sitte selv. Noen barn kan sitte allerede fra de er 6-7 måneder, mens andre venter til de er nærmere året. Det blir gjerne sag at hvis barnet sitte uten støtte i 10 minutter, så kan det også sitte i bæremeis i 10 minutter. 

Annonse

Skal du velge bæremeis for første gang er det ikke lett å vite hva du skal legge vekt på. Dette er vår vurdering etter en lang testperiode av alle bæremeisene. 

Vi ville ha en som kan egne seg til turer av ymse slag, både i skog og på fjell. Da er det greit å ha noe ekstra plass i meisen, for å få med det du trenger til deg selv og barnet, din egen turgjeng

Dette trenger du også om du er alene på tur og ikke har noen til å bære ekstra bagasje for deg. Samtidig er det bra at den ikke er for stor, om den skal tas med i bil eller annen reise, og at den ikke er for tung. Barnets bevegelser gjør at belastningen ofte blir dobbelt så stor som kiloene skulle tilsi.

Vi har lagt vekt på bæresystemet, og den som bærer må belage seg på å bære tyngre og tyngre etter hvert som ungen vokser til. Med litt bagasjeplass blir det i tillegg fort tungt når man fyller opp. Det er en stor fordel at ryggen enkelt kan justeres mellom ulike bærere, slik at flere kan bruke den samme meisen. 

Bærekomforten er ganske forskjellig på de ulike sekkene, men samtidig er det gjort framskritt siden sist UTE hadde test av bæremeiser i 2009. Bæremeisene har stort sett samme bæresystem som resten av moderne ryggsekker, og det gjør bæreopplevelsen mye bedre. Se våre tips til ferie med barna

Hvordan barnet sitter i meisen er avgjørende, ellers blir det ikke lange turene du kommer deg på. Barnet bør ikke bli for vinglete når det er stroppet helt fast, og om barnet sovner fremoverlent – som mange gjør – er det fint med en myk pute foran slik at poden kan sove mykt uten å få klips- og reim-merker i ansiktet.

Her har Deuter helt klart den mest behagelige løsningen, med en stor og myk pute i front.

En god hode- og nakkestøtte er heller ikke dumt, men dette har både Osprey og Littlelife gått bort fra, der barnets hode er over ryggen på meisen.

Alle meisene er ellers gode å sitte i for barnet, og har seler som tilfredsstiller sikkerhetskravene, selv om det er  løst på ulike måter.

Meisene har ulikt detaljnivå, men samtlige har fotløkker så den lille kan hvile beina – selv om ikke alle de små er like interessert i å bruke dem. Skjerming mot vær har  løst på ulike måter, noen med enklere versjon enn andre. Det er en fordel at meisen står av seg selv når du skal ta ungen ut og inn av meisen, og fotstøtten er noe av det som skiller meisene mest fra hverandre.

Fotstøtter som kan foldes inn er både mer praktiske og stødigere, og er med på å komprimere meisen ved lagring eller reising. Der har både Bergans og Littlelife valgt en annen permanent løsning. 

Størrelsen og bagasjeplassen på bæremeisene varierer, fra den store Osprey-sekken, til den smalere og enklere Bergans-modellen. Sistnevnte har så vidt plass til bleier, ekstra skift, og mat og drikke, mens andre har plass til det du trenger for en dagstur ­– både for deg og barnet. Dermed blir det også tyngre å bære.

Du må selv avgjøre hva som er viktigst for deg, og til hvilket bruk du trenger den mest til. Om du ikke har prøvd noen av de andre meisene, vil alle disse være bæremeiser du blir fornøyd med, da alle har ulike plusser og minuser.

De fleste av testens bæremeiser har andre modeller som er enklere, og noen vil kanskje fungere enda bedre til ditt bruk enn modellen vi har testet.

*Meisene er veid med solbeskyttelsen som følger med. 

Foto: Håvard Langseth
Skjermbilde 2015-09-02 kl. 14.03.30

Deuter Kid Comfort
Pris: 2900 kr
Vekt: 3,66 kg

Deuter sitt bæresystem er godt utprøvd i resten av sekkeseriene til det tyske merket. Det kan også bæremeiserne nyte godt av. Kid Comfort er behagelig å bære, hoftebeltet avlaster skuldrene godt, og er bevegelig og godt å ha på. Rygglengden er enkel å justere, og sekken fungerer like bra til korte som lange bærere, men de laveste kjenner godt øverste del av sekken i nakken.

Meisen er utstyrt med to lommer på hoftebeltet, en liten lomme bak, samt et tre-liters rom under meisen. Det er flere åpne lommer du kan stappe ting ned i, men det er ikke meisen med størst bagasjeplass. Skal du aleine på en litt lengre tur er det litt verre å få med deg alt du trenger.

Deuter sin meis er også den som oppleves som størst på ryggen. Ungen sitter høyt oppe, og det er ikke like enkelt å få tatt en kikk bakover på barnet, selv om det følger med et lommespeil. Avlastningsstøtta er den største av alle meisene, og også den som oppleves som en av de tryggeste når den står på bakken. Fremover kan den derimot bikke lettere, så vær obs på dette.

I Deuter sin meis sitter barnet veldig behagelig, med en høy rygg- og hodestøtte. Ikke minst er det veldig behagelig å sove for de barna som legger seg fremover – den mykeste puten foran finner du her, og den er også avtagbar om den trenger en vask. Den store ryggen føles ganske voldsom og også litt unødvendig, men om ungen fortsatt sover etter turen, er det faktisk mulig å legge meisen flatt på gulvet, og ungen kan sove videre ­– liggende i meisen. Sideveggene kunne godt vært mulig å stramme bedre inntil barnet, da det når er romslig plass slik at ungen kan bli vinglende fra side til side i ulendt terreng.

Festesystemet skulle vi gjerne sett en annen løsning på, da du må klipse fast selene i flere omganger, noe som er hardt for en utålmodig unge. Skulderstroppene oppleves litt smale, mens setet enkelt kan justeres mens barnet sitter i. Her kan de større barna også enkelt klatre ut og inn selv.

Meisen er testens tyngste med sine 3,66 kilo og den er stor, men den kan legges flatt sammen ved lagring eller reise. Det er en innebygget solskjerm som fungerer fint, og som heller ikke veier mye eller tar stor plass i ryggen på meisen når den ikke er i bruk. Fotløkkene er enkle å justere, det er opplegg for drikkesystem, og det følger med en liten kosebamse. Regntrekk som dekker hele barnet kan kjøpes som ekstrautstyr. Meisen er oppgitt å romme 18 liter, og tåle inntil 22 kilo.

+ God å sove i
+ Godt bæresystem
+ Stødig avlastningstøtte

- Liten bagasjeplass
- Stor
- Knotete festesystem

  

Skjermbilde 2015-09-02 kl. 14.04.03

Phil&Teds Escape
Pris: 1595 kr
Vekt: 3,53 kg

I Phil & Teds bæremeis liker vi veldig godt at du har barnet i skulderhøyde, og dermed får lett kontakt med det underveis på turen. Meisen har et regulerbart bæresystem over en aluminiumsramme, som er helt ok på kortere turer. Skal du derimot bære over litt lengre tid, merker du at den ikke er helt optimal for bæreren, og den blir baktung om du har mye vekt i den. Justeringen av rygglengden er enkelt å gjennomføre, med en glidelåsåpning som skjuler en borrelåsjustering. Her er det ikke noen størrelser å måle etter, dermed blir det av og på med meisen til du finner riktig lengde. Vi opplevde også at borrelåsen datt opp, så her må du sørge for at den er festet ordentlig.

Hoftebeltet har en liten lomme som er smart til å ha litt småtterier i, og i tillegg er det to åpne lommer på siden av meisen, og en liten glidelåslomme på siden. Det er god plass i meisen, og vi setter pris på den avtagbare ryggsekken som rommer mye. Det er også god plass i rommet rett bak setet, og i rommet under, men her blir det fort uoversiktelig om du stapper inn mye.

Meisen oppleves som liten og nett, og blir helt flat når du pakker den sammen – noe som gjør den pratisk å ha med på reise. Avlastningstøtta er ikke veldig stor, men funker til det den skal. Du kan ikke sette meisen fra deg uten å holde på den, men på flatt underlag står den relativt støtt.

Barnet sitter behagelig i meisen med myke skulderstropper som er behagelige å ha på. Den har også nakke- og hodestøtte, men de fleste barn vil sitte litt fremoverlent når de er på tur, og da blir det litt langt bak til denne ryggstøtten. Nå blir barnet vinglende litt fra side til side når man er på tur, da det er ganske romslig selv når det er strammet alle reimer. Vi savnet en litt mykere avtagbar og vaskbar pute foran. Sittehøyden er enkel å justere, mens skulderstroppene må justeres inni sekken bak, noe som oppleves litt klønete. Selen må trees over hodet, og dermed må du justere strammingen for hver gang du skal ha barnet ut og inn av meisen. Pluss får den for èn stor klips for å feste skulderreimene.

Fotløkkene er ikke enkle å stille inn når barnet sitter oppi meisen, men gir god avlastning når de er i bruk. Det er lagt opp til drikkesystem, slik at du eller barnet har drikke lett tilgjengelig.

Regn- og solskjermen som følger med blir i laveste laget for de litt større barna, så barnet krasjer oppi. Den tar også en del plass når den ikke er i bruk. Det følger med et slags regnvindu, som tar litt tid å feste på med en liten utålmodig en oppi. Her følger det også med en liten stellematte, og et speil på hoftebeltet.

Det er oppgitt at den kan brukes til opp til 18 kilo, den har en kapasitet på 30 liter, 12 liter i den avtagbare sekken.

+ Oppleves liten og nett
+ God bagasjeplass
+ God kontakt med barnet

- Barnet blir litt vinglete sideveis i ulendt terreng
- Ikke så god å bære på lengre turer
- Noe uoversiktelig hovedrom

 

Skjermbilde 2015-09-02 kl. 14.04.11

Littlelife Voyager S3
Pris: 2999 kr
Vekt: 3,14 kg 

Littlelife er den letteste meisen i testen, og samtidig forseggjort og praktisk i bruk. Vi liker at den føles nett på ryggen, og det er flere praktiske detaljer. Bæresystemet på en aluminiumsramme fungerer bra, og er fullt justerbart. Hoftebeltet fordeler fint vekten, og er mulig å ta av om du trenger det. Den oppleves som god å bære, også med mange kilo på ryggen. Det er enkelt å justere rygglengden, men de korteste stanger nakken øverst i meisen. 

Littlelife har to smålommer på hoftebeltet, som er praktisk om du trenger noe underveis på turen. Den har også to smålommer på siden av sekken, en praktisk avtagbar ryggsekk, i tillegg til god plass i rommet under setet. Rommet er enkelt å komme til, og er oversiktelig.

På Littlelife må du ha foten på avlastningstøtten – hullet under meisen – når du skal ta ut eller plassere barnet opp i meisen. Det er ikke alltid like praktisk, og du kan heller ikke sette fra deg sekken uten å holde på den hele tiden. Den oppleves noe ustabil på grunn av dette. Sekken er nett på ryggen, men den er ikke blant de minste sammenpakket, da du ikke får lagt den helt flat på grunn av fotstøtten.

Barnet sitter behagelig i denne meisen, men de større barna har ikke mye nakke- eller hodestøtte da den er lav bak i ryggen på barnet. Littlelife har en myk, avtagbar pute med tegninger på foran, så om barnet sovner fremover kan det ligge godt på denne.

Når alle reimer er strammet til sitter barnet stødig i meisen. Festesystemet fungerer bra, og det er forholdsvis enkelt å justere og stramme når ungen sitter oppi. Vi kunne derimot ønske oss en større hovedspenne, da denne kan være knotete å finne med barnet oppi.

Her er det mange fine detaljer. Fotløkkene er avtagbare ved hjelp av klips, det følger med et lite lommespeil så du kan se hvordan barnet har det. Det er refleksdetaljer, og utstyrsløkker til å feste leker eller annet. Det er ikke lagt opp til drikkesystem, men det er en isolert flaskelomme på siden. Det følger med en solskjerm som har veldig stor åpning, men gir grei beskyttelse når sola står høyt. Den tar liten plass når den ikke er i bruk, og er basert på «teltstenger». Du kan kjøpe regntrekk ved siden av, som dekker hele ungen/meisen.

Littlelife har mange varianter av bæremeiser, og dette er toppmodellen med størst plass.

Maksvekt er 20 kilo, og den har en kapasitet på 30 liter.

+ Letteste meisen
+ God plass
+ God å sitte i

– Ikke beste bærekomforten
– Ikke så god avlastningsstøtte
– Kan ikke flatpakkes 

 

Skjermbilde 2015-09-02 kl. 14.04.18

Bergans Lilletind
Pris: 2000 kr
Vekt: 3,4 kg 

Kompakt og nett er stikkordet for Bergans Lilletind. Bæresystemet fungerer fint, den har et godt hoftebeltet som er lett å stramme til, og avlaster skuldrene. Justeringen av rygglengden er litt klønete, da det må trees inn på en hempe. Meisen står oppgitt å passe for høyder mellom 155 cm - 195 cm.

Bergans sin sekk har overraskende mye plass til å se så liten og nett ut. Den har en romslig lomme på hoftebeltet, den lille avtagbare ryggsekken under setet rommer mye, og det er også et rom bak ryggen på barnet. Dette blir derimot fylt opp av solskjermen, som tar en del plass når den ikke er i bruk. Dette er den av meisene i testen som rommer minst av det du trenger på tur, så skal du alene på dagstur kan det bli knapt med plassen om du ikke er veldig god til å pakke lite.

Avlastningsstøtten er Lilletind sin svakeste del. Den er en støtteplate under meisen, og den støtter ikke veldig mye, heller ikke når du står på den. Du må holde meisen mellom beina om du ikke tar den opp på ryggen med en gang, ellers velter hele meisen bakover. I tilegg kan de større barna bruke platen til å stå på (les: hoppe) når de sitter i meisen, og dermed er det lett å komme i ubalanse for bæreren.

Størrelsen på meisen er fordelen til Lilletind, dette er den minste meisen som tar liten plass når den ikke er i bruk, og den oppleves som nett på ryggen.

Solskjermen tar plass, og den dekker heller ikke veldig bra mot sola. Den er klønete å få på plass, og henger litt slapt.

Barnet sitter greit i meisen, med en lang rygg som gir god støtte til hodet, også for de større barna. Festesystemet får ikke toppscore, det er litt knot å skulle klipse inn to spenner som er vanskelig å finne når en utålmodig unge skal ut på tur. Det er tynne stropper over skuldrene som ikke er så enkle å justere, og barnet sitter også litt vinglete i ulendt terreng, da sideveggene ikke holder barnet godt på plass. Setet kan enkelt justeres etter hvert som barnet vokser. Foran er det en myk avtagbar pute, som er god å legge hodet på for barnet. Det er ikke lagt opp til drikkesystem, og heller ingen lett tilgjengelige lommer for flasker.

En ting vi likte godt med Lilletind er at du hele tiden har god kontakt med barnet, da det sitter nærme deg og i skulderhøyde, og du ser barnet når du snur på hodet. Barnet sitter i samme høyde selv om du justerer rygglengden. Maksimal belastning er 17 kg. 

NB: Bergans har også større meiser som ligner mer på de andre vi fikk til denne testen, med bedre bagasjeplass og bedre avlastningstøtte. Disse har ikke UTE fått testet. 

+ liten og nett
+ God kontakt med barnet

- Ikke så god avlatsningstøtte
- Festesystemet
- Vinglete ved på- og avløfting

 

Skjermbilde 2015-09-02 kl. 14.04.26

Pris: 2500 kr
Vekt: 3,57 kg

Osprey er kjent for sine gode ryggsekker, og bæremeisene er intet unntak. Her er det veldig enkelt å justere rygglengden etter hvem som skal bære, og meisen er god å ha på ryggen også over lengre tid. En av testerne mente den øverste delen gnagde noe i overgangen mellom ryggstykket og skulderreimene, mens andre ikke tenkte over dette.

Telefonlommen på skulderstroppen rommer ikke mange av dagens store smarttelefoner, men har du en liten og nett en kommer lommen godt med. Ellers har meisen to lommer på hoftebeltet til småting, flere åpne lommer på sidene, en stor og oversiktelig lomme under meisen med en liten nettinglomme, samt en avtagbar ryggsekk med god plass. Her får du stort sett med deg det du trenger på en dagstur, men pakker du alle rom fullt blir den også ganske stor på ryggen.
Avlastningsstøtta er den som oppleves som den stødigste sammen med Deuter sin, og meisen står støtt ved av- og påstigning. Pakker du meisen full under, får du derimot ikke lukket inn søttetn når du løfter barnet på ryggen.

Osprey sin meis er en av de største i testen, den blir ikke av de minste ved komprimering og lagring heller, men den kan legges ganske flat.

Osprey Kid Comfort er meisen som gir mest støtte til barnet underveis på turen. Her er det solide «vegger» i stedet for stropper eller myke vegger på sidene. Dermed sitter barnet mer stabilt, også i ulendt terreng. Brystselen holder ungen godt på plass, og er enkel å ta på, da du slipper både å tre armene inn eller å dra den over hodet. Barnet sitter godt skjermet nede i meisen, og setet og sittehøyden er enkel å justere. Frontputa er avtagbar, men vi skulle gjerne hatt denne mykere og høyere opp for de barna som sovner, og det er heller ikke noe særlig med hode- eller nakkestøtte på denne meisen. Barnet sitter litt langt bak og høyt i forhold til deg, og det er ikke like enkelt å ha kontakt underveis på turen.

Osprey har laget en smart solskjermer inkludert i meisen, som både er kjapp å bruke, og som skjermer godt for sola. Den tar heller ikke stor plass når den ikke er i bruk, men kan enkelt dyttes ned i ryggen. Regntrekk som dekker hele barnet kan kjøpes som tilleggsutstyr. Fotløkkene kan enkelt justeres, og det er lagt opp til drikkesystem i ryggen. Meisen er oppgitt å tåle inntil 22 kilo og rommer 34 liter.

Osprey kommer våren 2016 med en ny variant av denne meisen, der det blant annet kommer en forbedret pute, og andre detaljer. UTE kommer tilbake med test!

+ Stødig for barnet å sitte
+ God bærekomfort
+ Smart festesystem

– Lite støtte for hodet til barnet