Skulderstropper og hoftebelte er av den enkle sorten, og ryggen er klassisk med polstrete puter, der Deuter Kid Comfort Pro, Thule Sapling Elite og Osprey Poco Plus Child Carrier alle benytter mesh.
Rygglengden stilles inn med en mekanisk løsning. En av oss klemte imidlertid fingeren stygt, og vi er redd for at den mekaniske løsningen er mer utsatt for å gå i stykker enn andre reguleringsløsninger.
Sittekammeret for barnet kan komprimeres en del, slik at du får barnet nærmere ryggen. Det gir bedre bærekomfort. Men denne meisen knirker når man beveger seg.
Praktiske løsninger
Førsteinntrykk, og egentlig også den neste erfaringen, er at Bergans har hektet på et sittekammer på et bæresystem de hadde liggende, og hektet på detaljer som solskjerm og lommer.
Det finnes ingen lommer på hoftebelter eller skulderstropper, og ingen lommer lenger bak som kan nås mens du bærer, noe som er upraktisk.
Det du får med deg av bagasje, må ned i en glidelåslomme med en ekstra stappelomme bak barnets rygg, eller nedi en liten sekk som er montert under barnets sete. Denne kan tas av i sin helhet og brukes som en liten sekk.
Barnets komfort
Selesystemet festes sammen bak barnets rygg, men det skjer såpass dypt i meisen at det var litt klønete å komme til.
Regulering av barnets sele skjer under og bak rumpa til barnet, og er umulig å komme til dersom bagasjerommet under barnet er fullt.
Regulering av sittehøyde er litt knotete, men gir gode justeringsmuligheter på lengde. Det er et pluss at denne kan stilles på mens barnet sitter oppi meisen – for eksempel dersom du vil ha dem lenger ned ved soving.
Sittekammeret er romslig og er egent for store barn, men det har flere åpne partier og barnet sitter ikke spesielt skjermet og lunt.
Sittekammeret har gode sideklaffer som gir støtte for barnets hode sidelengs, for eksempel ved soving.
Da vi testet Bergans Lilletind, var solskjermen en av svakhetene. Dette er også en av ulempene hos Bergans Kids Trekking.
Solskjermen er ikke integrert, men henger og slenger som en slapp hette fra et par stropper når den ikke er i bruk.
Skjermen monteres ved å stikke stenger i kopper, ikke ulikt det du gjør når du slår opp et telt, og det blir mye knapping og fikling – spesielt dersom du skal gjøre operasjonen i det regnet bryter løs.
Hele denne løsningen virker ganske skjør og sårbar. Når solskjermen vel er oppe, beskytter den lite mot vær og vind fra sidene og forfra, men den er overraskende romslig.