Hjem
 / Vilt, vakkert og rått

Vilt, vakkert og rått

OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (EP4) - Se hvordan gutta i snøhula kommer seg ned fra fjellet og hvor rått det går an å kjøre ski på topptur…

Sist oppdatert 22. desember 2017 kl 13.32

Sist vi så Asbjørn og Co, forlot vi de nedgravd et sted mellom Helvetestinden og Styggværshaugen. En kraftig storm visker ut sporene de lager på vei opp fra Svartvassbu, og sikten blir lik null. Med hjelp av spader, ski og lakenposer får de laget seg en snøhule for å; enten vente på bedre tider, eller lage en plan for hvordan de skal komme seg ned. Terrenget rundt er utfordrende og farlig. Alle retninger utenom ryggen fører til de utfor et stup eller en alt for bratt og skredutsatt side. De får en idé om å binde en spade rundt livet for å kaste den foran seg og trekke den inn igjen. Asbjørn og fotograf Bård Basberg går dermed ut i uværet for å se om prinsippet fungerer. Men like viktig er det å finne veien tilbake til de andre. Basberg tar derfor med seg alle stavene og ofrer sin egen søkestang for å ha nok pinner å markere sporet. 

Og det gikk. Når de omsider kommer seg det første sikre punktet de klarer å identifisere på kartet kan de endelig karre seg videre nedover. Krisen er avblåst, men det er fortsatt vilt og heftig i fjellet. 

HELVETESTINDEN: Asbjørn Eggebø Næss fornekter seg ikke. Bilde: Terje Aamodt og Arild Eide
HELVETESTINDEN: Asbjørn Eggebø Næss fornekter seg ikke. Bilde: Terje Aamodt og Arild Eide

– Vi har kommet oss ned, takket være jævlig bra samarbeid, kommenterer lagleder Næss mens de fortsatt står i stormen, men ute av fare. 

To uker senere er det nye muligheter for Asbjørn. Han har fått med seg en ny gjeng. Frikjører Nikolai Schirmer og den svenske jenta Kajsa Larsson. Fotografene Terje Aamodt og Anders Eide er også i aller høysete grad med. I denne episode skal vi endelig til topps på Helvetestinden, og det er ikke måte på hvor stille og rolig det er  siden sist. Snøen har falt loddrett fra himmelen og solen skinner som om den aldri har gjort noe annet. Det er klart for storfjellskjøring med noen av Skandinavias aller beste frikjørere i knedyp puddersnø. På klassisk Schirmer-vis har det nord-norske fartsfantomet naturligvis valgt seg den smaleste og drøyeste nedkjøringen fra Helvetestinden. 

Og helt udramatisk blir det faktisk ikke denne gangen heller. 

LES OGSÅ: Ukentlig pudderleveranse fra Schirmer

For de som skulle lure på om dette er en tur kun for skiproffer, er det greit å understreke at en snillere rute går sørvestover fra Helvetestinden til Høgseternebba. Derfra kan man kjøre ned mot Risbrekka og finne langrennsporet videre til Isfjorden. 

ETAPPE 1: Jordalsgrenda - Øksendalen 

ALTERNATIV: Skogskjøring på Brandstad / Overnatting på Phillipshaugen

ETAPPE 2: Brandstad (Phillipshaugen) - Eresfjorden (Kavli Moen)

ETAPPE 3: Kavli Moen - Svartvassbu (DNT-hytte)

ETAPPE 4: Svartvassbu - Helvetestinden - Isfjorden (Romsdalen Lodge)

ASBJØRN EGGEBØ NÆSS (primus motor)

Asbjørn er en av Norges største frikjøringsskjendiser, og det har han vært i 15 år. Han begynte som telemarkkjører og ble profilert gjennom serien skifilmer «Kong Vinter» som flere år ble levert som DVD sammen med Fri Flyt. Senere har han nærmest blitt rikskjendis med roller i kinofilmene til norske Field Productions sammen med blant annet Aksel Lund Svindal, Eirik Finseth og Even Sigstad. I dag er han dessuten medeier, utvikler og teamkjører på skimerket han selv kjører for, SGN. 

Publisert 22. desember 2017 kl 13.32
Sist oppdatert 22. desember 2017 kl 13.32
Relaterte artikler
OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (E5)

Årsbeste på Vengetinden

OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (E3)

– Vi måtte grave oss ned

SO FAR, SO GOOD: Værgudene spiller fortsatt på lag i det Asbjørn Eggebø Næss og Even Sigstad vasser opp i den fjorlette puddersnøen til Saufjellet. Bilde: Terje Aamodt
OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (E2)

Pudder, storm og selvskutt hjort

PLAN B: Lavtrykk og massivt snøvær gjør Brandstadskogen til et fullgodt alternativ til å dra opp i fjellet der sikten er dårlig. Foto: Terje Aamodt
OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (S1E1)

Pudderfest på Brandstad

DEN NYE HØGRUTA: Primus motor Asbjørn Eggebø Næss på vei fra Øksendalen til Isfjorden. FOTO: Terje Aamodt
OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (TEASER)

Omvegen til Helvetestinden

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue