Omvegen til Helvetestinden

Hvis alt går etter planen, blir det ny høgrute på Nordvestlandet.

Sist oppdatert: 28. november 2017 kl 16.15
Lesetid: 3 minutter

Trolig vil denne programserien være starten på en ny høgrute på Nordvestlandet.

I tillegg til denne fyldige teaseren kan folk framover glede seg til fem episoder av den nye serien Omvegen til Helvetestinden. Handlingen dreier seg rundt en idé av frikjører Asbjørn Eggebø Næss om å legge en ny travers (les: en høgrute eller haute route) på Nordvestlandet. Den begynner i Nordmøre og ender i Isfjorden. 

– Turen er fin i sin helhet eller stykkevis og delt. Motsatt vei er også mulig, og varianter fra den turen vi går i serien. Derfor «omvegen». Jeg håper å inspirere til de uendelige mulighetene en har i disse fjellområdene, hvis en bare tar seg bryet å spenne på seg fellene og gå litt lengre, sier oppfinner av ruta og skikjører i serien, Asbjørn Eggebø Næss.

Akkurat hvor turfølget går, står og sover får du vite alt om i lanseringen av hver episode, som skjer i løpet av desember her på utemagasinet.no, i samkjøring med friflyt.no.

Første episode kommer fredag 1. desember. 

Med seg på turen har Asbjørn ski-essene Even Sigstad, Nikolai Schirmer, Kajsa Larsson og fotografene Terje Aamodt, Anders Eide samt Bård Basberg, journalist Simon Schöpf og Fri Flyts Christian Nerdrum, som har produsert serien. 

Veien er målet, og går via hytter og overnattingssteder på Nordvestlandet, vakre fjell og den myteomspunnede Helvetestinden. I tillegg til god skikjøring, blir det mye vakker natur, drama, motgang, medgang og humor. 

Les også: Slik blir Fnugg

Asbjørn Eggebø Næss og Even Sigstad sjekker om kartet stemmer. Bilde: Terje Aamodt
Asbjørn Eggebø Næss og Even Sigstad sjekker om kartet stemmer. Bilde: Terje Aamodt

Se også: Snø? Sjekk Fri Flyt sin snøvarsel

Asbjørn bor på Hjelset, rett ved Molde og er en av Norges største frikjøringsskjendiser gjennom 15 år. Han begynte som telemarkkjører og ble profilert gjennom serien skifilmer «Kong Vinter» som flere år ble levert som DVD sammen med Fri Flyt. Senere har han nærmest blitt rikskjendis med roller i filmene til norske Field Productions, sammen med blant annet Axel Lund Svindal, Eirik Finseth og Even Sigstad. Asbjørn er dessuten medeier, utvikler og teamkjører på skimerket han selv kjører for, SGN.

Skiproffen har fått et sterkt forhold til fjellene han omgir seg med på Nordvestlandet, og nylig har hans engasjement i skogrydding sørget for «Norges første heisfrie skianlegg», som han kaller det selv. Siden episode 1 av denne serien ble innspilt, er det faktisk blitt enda mer åpent i skogen på Brandstad (Øksendal) enn det fremstår i filmen, takket være Øksendalen Bygdeservice, som har vært ute med sag og øks i sommer. 

Prosjekt Omvegen til Helvetestinden skulle vise seg å møte en god del motstand i form av vær og vind. Derfor måtte Asbjørn gjøre to forsøk for å komme helt gjennom. På den andre turen får han med seg storfjellsfenomenet Nikolai Schirmer og den svenske jenta Kajsa Larsson. De to kommer vi til å se først i episode fire, når Helvetestinden bestiges i godvær og puddersnø. Asbjørn forsikrer at det finnes snillere nedfarter fra Helvetestinden enn den de velger, men dette laget gjør jobben på skikkelig storfjellsvis. I den femte og siste episoden blir teamet slanket, og noen av årets beste svinger legges ned fra ulike aspekter av Vesle Vengetinden. 

Hittil er Omvegen til Helvetestinden Fri Flyt og FFTV sitt mest omfattende videoprosjekt. Premieren får du naturligvis her på utemagasinet.no, mens våre svenske kollegaer i freeride.se og østerrikerne i bergwelten.com vil vise serien i en engelsk versjon. 

GJENSYN MED TOPPTURFEBER: – Det er ingen skam å snu

Publisert 28. november 2017 kl 16.15
Sist oppdatert 28. november 2017 kl 16.15
annonse
Relaterte artikler
OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (E5)

Årsbeste på Vengetinden

OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (E4)

Vilt, vakkert og rått

OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (E3)

– Vi måtte grave oss ned

SO FAR, SO GOOD: Værgudene spiller fortsatt på lag i det Asbjørn Eggebø Næss og Even Sigstad vasser opp i den fjorlette puddersnøen til Saufjellet. Bilde: Terje Aamodt
OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (E2)

Pudder, storm og selvskutt hjort

PLAN B: Lavtrykk og massivt snøvær gjør Brandstadskogen til et fullgodt alternativ til å dra opp i fjellet der sikten er dårlig. Foto: Terje Aamodt
OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN (S1E1)

Pudderfest på Brandstad

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen