Fra dekket bord, selvskutt hjort, rødvin og badekar på Kavli Moen, går den nye høgruta på Nordvestlandet videre fra Eresfjord og opp til Svartvassbu i retning Isfjorden. Etter en tre timers tur med feller på skia kommer prosjektleder Asbjørn Eggebø Næss og gjengen frem til DNT-hytta Svartvassbu. Her venter en temmelig innesnødd hytte som må graves ut. Det samme må utedoen. De fleste hadde regnet med at det bedagelige lodge-livet var over for godt. Helt feil. For plutselig varter Asbjørn opp med både fatøl og hummer. Et tilsynelatende uendelig lager med fyringsved er det også i den lille hytta. Foreløpig er tilværelsen på den lille fjellhytta 1000 moh. Ganske bedagelig, med andre ord. 

Har du sett den første episoden i denne serien? Hvis ikke, se den her

Annonse

Saken fortsetter under bildet

Skjermbilde 2017-12-13 kl. 09.31.32
Skjermbilde 2017-12-13 kl. 09.31.32

FARE PÅ FERDE: Foreløpig ser det rosenrødt ut for gjengen på vei til Helvetestinden. Foto: Terje Aamodt

Men det skulle vise seg å bli en annen låt i pipa, når de rundt klokken 12 dagen etter ser at været letter og solen stikker frem. Det er klart for turens store delmål: Helvetestinden. En ferdig nedlastet værvarsel fra dagen i forveien lovet fortsatt bedring i været, men det stemte ikke helt. Ikke i det hele tatt, faktisk. Været som bare skulle bli bedre utover dagen fikk satt prosjektet skikkelig på prøve. For når det gjenstår 50 meter fra toppen, smeller stormen inn. Med halen mellom beina snur de, og følger sine egne spor ned samme vei. De kommer et stykke, men vinden er så sterk at sporene forsvinner like raskt som sikten. Før de vet ordet av det, er referansene forsvunnet. Etter et raskt rådslag blir de enige om at det eneste de kan gjøre, er å grave seg ned. 

ETAPPE 1: Jordalsgrenda - Øksendalen 

ALTERNATIV: Skogskjøring på Brandstad / Overnatting på Phillipshaugen

ETAPPE 2: Brandstad (Phillipshaugen) - Eresfjorden (Kavli Moen)

ETAPPE 3: Kavli Moen - Svartvassbu (DNT-hytte)

ETAPPE 4: Svartvassbu - Helvetestinden - Isfjorden (Romsdalen Lodge)

ASBJØRN EGGEBØ NÆSS (primus motor)

Asbjørn er en av Norges største frikjøringsskjendiser, og det har han vært i 15 år. Han begynte som telemarkkjører og ble profilert gjennom serien skifilmer «Kong Vinter» som flere år ble levert som DVD sammen med Fri Flyt. Senere har han nærmest blitt rikskjendis med roller i kinofilmene til norske Field Productions sammen med blant annet Axel Lund Svindal, Eirik Finseth og Even Sigstad. I dag er han dessuten medeier, utvikler og teamkjører på skimerket han selv kjører for, SGN.