Startskuddet på prosjekt Omvegen til Helvetestinden går tidlig på morgenen fra huset til primus motor Asbjørn Eggebø Næss på Hjelset. Det snør, og ifølge værmeldingen skal det snø resten av dagen. For et alpint prosjekt som stort sett foregår over tregrensen, er det dårlig nytt, men om man er innstilt på å gjøre om på planene, er det kanskje heller det motsatte. – Med en halvmeter nysnø, faregrad 3 og null sikt, så føltes det mildt sagt offensivt, sier Asbjørn.

Men før pudderet skal til pers må logistikken for resten av turen på plass, for de kommende dagene vil vi forflytte oss fra en dal til en annen. Kollektivtrafikken er det så som så med mellom fjellene. Da gjelder det å sette ut biler som venter når ekspedisjonen kommer ned fra fjellet igjen. Den første settes på Frisvoll i Eresfjorden. Der blir den riktignok stående to dager, før Asbjørn & co kommer seg videre over første fjellpass. (Går du opprinnelig etappe 1 må den settes på Brandstad.

Annonse

– Dette var kanskje den beste dagen. Jeg elsker å være i skogen og hoppe, trikse, svinge og leke meg, sier Even Sigstad. Det kommer tydelig frem hva han mener med det, for maken til skiglede skal du lete lenge etter fra både Even og Asbjørn. Hopp, dropp og butters serveres over en lav sko - og det med skiutstyret de snart skal rusle med flere dager. 

Skogen på Brandstad er starten på mange ikoniske turer inn fra Øksendalen, og derfor er det en gledelig nyhet at fremkommeligheten her faktisk er blitt enda bedre siden filmen ble spilt inn. Øksendalen Bygdeservice har vært ute og laget mer plass mellom trærne. Området er av Asbjørn blitt døpt til Norges første heisfrie skianlegg. I starten av anlegget er det dessuten en stor parkeringsplass. 

Etter en dag i pudderet sjekker gjengen inn på Phillipshaugen Lodge, et naturlig sted å bo når skituren begynner på Brandstad. Den flotte pensjonatet ble bygget i 1899 og oser av tradisjon, gammel tømmer – og god matlukt. Her kan både bo fint og standsmessig, men for de som ønsker å kjøre budsjett, finnes det enklere løsninger.  

ETAPPE 1: Jordalsgrenda - Øksendalen 

ALTERNATIV: Skogskjøring på Brandstad / Overnatting på Phillipshaugen