Selv om det er kaldt ute, kan vi løpe gjennom hele vinteren. Spesielt med stengte treningssentre og viktigheten av å holde avstand, er det ikke noe alternativ å trekke inn på en tredemølle for mange. Ikke alle ønsker å gjøre all kondisjonstreningen på ski eller vintersykkel heller.
Men løping om vinteren krever noe spesialutstyr. Riktige klær er en ting – det kan du lese om i vår artikkel om løpeklær, men det er også kritisk å velge riktige sko til den løpingen du faktisk skal drive med.
Det er viktig å huske at en treningstur kan fort ødelegge mer enn den bygger hvis du ender opp med å skade deg i et fall på glatta, eller feilbelaster beina fordi du må tilpasse løpssteget etter underlaget.
Ønsker du å fortsette løpingen gjennom vinteren, har du fire valg når det kommer til skotøy.

BRODDER: Løpebrodder er rimelig og lar deg bruke favorittskoene.
1. Løpebrodder
Du kan velge å bruke dine favorittsko for barmark og løpebrodder som du trekker utenpå skoene.
Her finnes det flere forskjellige varianter.

Piggsko
2. Ferdige piggsko
Du kan velge å kjøpe egne piggsko laget for vinterløping. Tidligere var utvalget her magert og lite inspirerende, men nå finnes det flere sko på markedet som gir god løpsfølelse og trygt grep på isen. Les vår test av piggsko:

Pigging av joggesko
3. Pigge vanlige joggesko
Du kan velge å montere pigger i et av favorittsko-parene dine, enten gjøre dette selv, eller ved å levere inn skoene dine til pigging i en spesialistbutikk som gjør slikt.

Piggfrie terrengsko fra Hoka
4. Piggfrie terrengsko
Til slutt kan du velge å klare deg med sko for barmark og tilpasse løpingen og veivalget etter forholdene og styre unna de glatteste partiene.
Det er fordeler og ulemper med alle alternativene.
La oss begynne med brodder:
Det finnes mange forskjellige typer løpebrodder. Noen har spiral-vaier under foten, mens andre har pigger. Noen har en kombinasjon.
Skal du løpe på hardt underlag med is er små pigger det beste. Skal du løpe mer på hard snø med innslag av is kan brodder med spiral-vaier gi bedre grep.
Fordeler: Du kan fortsette å løpe i de skoene du løper med på barmark. Du kan ta av broddene når du løper over strekninger der du ikke trenger pigger mot underlaget og så ta dem på igjen ved behov.
De er ganske rimelige i innkjøp og lar deg rullere på flere skopar hvis du liker å variere hvilke sko du løper i. Du ødelegger ikke skoene dine og kan fortsatt bruke dem på tredemølle og sommerføre hvis sjansen skulle by seg.
Ulemper: Løpebroddene kan være vanskelige å få til å sitte helt stramt rundt skoen, uten at de strammer over foten. De kan føles tunge og seige å løpe med og skape litt slark mellom sko og underlag.
Har du en tendens til å sparke deg selv litt i leggen mens du løper vil du kunne ødelegge løpebuksa di hvis broddene bygger mye i bredden på skoa.
Broddene er skarpe å ha i lomma hvis du ønsker å ta dem av og på underveis og kan i noen tilfeller kreve større plass enn de lommene du har på jakka eller buksa, slik at du må ha med egen sekk eller taske kun for å kunne ta brodden av og på.
Mange brodder leveres med en liten oppbevaringspose for beskyttelse.
Yaktrax Run brodder
399 kroner

Yaktrax Run brodder
Springyard activegrip
299 kroner

Springyard activegrip
Piggsko for vinterløping
Mange produsenter lager piggsko med fastmonterte pigger i sålen. Flere av disse skoene er orienteringssko som også er tilpasset bruk under gjørmete forhold på sommerstid. Vi har testet flere vinterpiggsko.
Skal du ha piggsko til vinterbruk og løping på islagte grus- og asfaltveier bør du se etter sko med mer demping enn orienteringssko.
Det kan også være lurt med sko som er noe varmere og mer vannavvisende enn sommersko.
Fordeler: Gir pålitelig grep på is. Er laget for at piggene skal sitte godt i skoen, uten å punktere sålens demping, eller kjennes gjennom sålen. Kan gi god løpsfølelse og lette steg. Du slipper å ødelegge sko du liker å bruke på barmark eller tredemølle.
Ulemper: Skoene kan ofte være stivere og hardere å løpe med enn tilsvarende sko for barmark. Hardheten kan føre til skader eller plager. Skoene er dyrere enn brodder og selvpigging i innkjøp.
Det er ikke sikkert du finner sko som passer deg like godt som sommerskoene dine da utvalget fortsatt er begrenset.
Skoene er som regel ubehagelig å løpe med hvis du løper på lengre partier med bar asfalt.
Asics Gel Fuji Setsu 3 GTX
1900 kroner

Asics Gel Fuji Setsu
Icebug Newrun Buggrip gtx
2200 kroner

Icebug Newrun Buggrip
Selvpiggede sko
Et godt alternativ til egne piggsko kan være å feste pigger på de skoene du allerede løper med. Du kan velge å kjøpe pigger løst, eller få jobben gjort i en kyndig butikk.
Piggene skrus inn i skosålen med egnet verktøy og kan erstattes hvis de blir utslitt eller faller ut.
Fordeler: Du kan fortsette å løpe med sko du allerede har god erfaring med. Du slipper å kjøpe et nytt par sko og kan tyne noen ekstra måneder ut av et gammelt sommerpar.
Det er relativt rimelig. Løplabbet tar 250 kroner for å pigge et par sko. XXL tar 199 kroner. Dette inkluderer piggene.
Disse koster alene fra 350 kroner for 20 stykker inkludert verktøy, eller i underkant av 10 kroner piggen uten verktøy, hvis du ønsker å gjøre jobben med pigging selv.
Ulemper: Ikke alle sko egner seg for pigging. Piggene kan løsne lettere enn i spesialpiggsko. Skoene vil ikke kunne returnere til å være barmarkssko helt uten videre.
Piggene vil ofte ikke klare å gi samme solide grep som piggene i spesielle piggsko.
Piggene kan forsvinne inn i mellomsålen på sko med myk demping og tynn yttersåle.
Bestgrip piggesett med 20 pigger og verktøy
350 kroner

Bestgrip pigger med verktøy
Bestgrip skrupigger m/2,2 mm utstikk
9,74 kroner per pigg

Bestgrip skrupigg
Piggfrie terrengsko
Er det stabilt snødekke og sjelden is der du løper kan du klare deg med noen sko med grov yttersåle.
Du kan også velge å kun løpe når det ikke er behov for pigger og dermed slippe hele problemet.
Har du et par brodder i bakhånd kan du også redde deg i land hvis føret er verre enn antatt.
Fordeler: Du kan løpe med de samme myke, gode skoene du bruker i skogen på sommerstid - gjerne med Gore-tex, hvis du ønsker å holde deg tørrere på beina også.
Skoene er lettere og er ikke ubehagelige å løpe med på fast underlag uten is. Du trenger ikke å kjøpe deg egne vintersko.
Er det blanda føre med både grus, asfalt, sti og noen ispartier vil piggfrie sko kunne fungere supert. Du må bare ta hensyn på de glatte partiene.
Velger du å løpe uten brodder vil du slippe klemming over tærne eller vrista som brodden kan medføre.
Ulemper: Du kan risikere å gå på ryggen på glatte partier. Kanskje må du droppe løpeturen når føret er krevende. Du sliter uansett på et par sko, så du trenger kanskje likevel å kjøpe nye sko til våren. Du vil ofte løpe anstrengt og unaturlig for å unngå og skli. Dette kan gi deg skader og vondter på nye steder.
Inov8 TerraUltra G260
1800 kroner

Inov8 TerraUltra G260
Scott Kinablu Ultra RC
2049 kroner

VINTERLØPING: Litt nysnø legger ingen demper på skogstiene. Gunhild Soldal finner grep. Foto: Kristoffer H. Kippernes