Vandre i idyllisk kulturlandskap på Furøya

Furøya ligger langt inne i Tvedestrands lange fjord. Her kan du vandre i et idyllisk kulturlandskap på en lett tursti. Skulle du bli varm, er det bare å avkjøle seg i fjorden.

Sist oppdatert: 5. mai 2021 kl 14.00
Furøya Sørlandet turguide Gult hus Smith
Smith-familiens gule hus er Furøyas landemerke, med konserter og kulturarrangementer sommerstid. Foto: Torolf Kroglund
Lesetid: 2 minutter

Furøya ligger som en perle av en løy ganske langt inn i den langstrakte Tvedestrandsfjorden. Øya er med rette et populært utfartsmål for både lokalbefolkning og langveisfarende. Den ligger godt skjermet for vær og vind inne i fjorden, og her kan soltimene nytes både tidlig og seint i sommersesongen. 

Furøya er i likhet med byen innenfor både en estetisk perle og en kulturopplevelse. Stien rundt øya er en bred og godt tråkket sti i et variert landskap. Den passer like godt for en søndagstur i finstasen som for en løpetur med joggesko og bar overkropp. Valget er ditt.

Furøya Sørlandet turguide
Kart for turen

Furøya - godt tilrettelagte friluftsområde

Turstien rundt på Furøya og Hestholmen på sørlandet er til sammen omtrent 2 kilometer lang og lett å gå. Fra øyas hovedbygning er det bare å følge på så finner du stien, selv om den gjerne kunne ha vært skiltet litt bedre.

På nordsiden av øya er det et litt falmet informasjonsskilt med et oversiktskart og litt historie. Dette daterer seg sannsynligvis til 1997 da Furøya vant Friluftsprisen som landets best tilrettelagte friluftsområde. Nye oppdaterte informasjonsskilt er på vei! 

Stien er bred og med jevnt underlag og er lett å gå eller løpe på. Noen steder er det porter som skal åpnes og lukkes, og det er som nevnt bru over til Hestholmen. Ut fra hovedstien er det småstier ned til sjøen, og det er stort sett bademuligheter langs hele stien, der hvor den går nær vannet.

Furøya Sørlandet turguide
Stien rundt Furøya er perfekt for både en søndagstur i rolig tempo og en joggetur. Gjerne avsluttet med et forfriskende bad i sjøen. Foto: Torolf Kroglund

Ettersom øya ligger godt inne i fjorden, er vannet som regel også godt og varmt. Dersom du går stien til fots og i behagelig pratetempo, bruker du kanskje litt mindre enn en time. Men bruk gjerne litt mer tid. Dersom du tar joggeskoene på, er runden fort unnagjort på en halvtime eller mindre, men skal du få med deg alle de fine omgivelsene, anbefales det å ta runden både to og tre ganger.

Avslutt gjerne med å hoppe ut i fjorden for et forfriskende bad. Tvedestrand Turn og IFs friidrettsgruppe arrangerer Sommerløpet, som er et terrengløp nettopp på hovedstien på Furøya. Har du kajakk, anbefales det å padle ut fra Tvedestrand. Det er en fin tur.

Se også guiden vår til Lyngør og Merdø nærmere Arendal her!

Benytt gjerne også muligheten til å slepe en wobbler eller sluk etter kajakken eller båten. Oksefjorden rommer nemlig en fin stamme med sjøørret! Vil du overnatte på Furøya, er det flere velegnede steder å sette opp telt. I Tvedestrand er det flere overnattingsmuligheter.

FAKTA:

Type tur: Kort gåtur rundt øya

Vanskelighetsgrad: Lett terreng

Lengde: 2 km

Tid: 1 time

Merking: Noen eldre skilt og informasjonstavler. Men det er ellers lett å finne stien, som er bred og tydelig langs de to øyene. Her er det umulig å gå seg vill!

Atkomst/startpunkt: Det går ingen fast rutebåt ut til øyene, men ta kontakt med turistkontoret i Tvedestrand for skyss.

Overnatting:

• Fortøyningsmuligheter med båt både på nordsiden og sørsiden av øya. Hovedbygningen med hage og brygger på sørsiden er et flott utgangspunkt.

• Det er mange steder på øya hvor det er fint å sette opp telt.

• Flere overnattingsmuligheter i Tvedestrand.

Denne turen er hentet fra boken 50 anbefalte turer på sørlandet, skrevet av Torolf Kroglund.

Les om flere turer fra boken og Sørlandet her.

Publisert 5. mai 2021 kl 14.00
Sist oppdatert 5. mai 2021 kl 14.00
annonse
Relaterte artikler
Skauerøya Sørlandet turguide
Fotturer på Sørlandet

Rundtur på Skauerøya

Arendal Lyngør Sørlandet turguide
Fotturer på Sørlandet

En perle langs sørlandskysten

Merdø Arendal Sørlandet turguide
Turguide til Merdø utenfor Arendal

Merdø: En av kystens best bevarte uthavner

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen