En perle langs sørlandskysten

Å seile med seilbåt til Lyngør langs sørlandskysten og til i klassisk sørlandssommervær er det få andre opplevelser som slår!

Sist oppdatert: 5. mai 2021 kl 23.00
Arendal Lyngør Sørlandet turguide
Foto: Arendal Turistkontor
Lesetid: 3 minutter

Å komme til det lille samfunnet ute på Lyngør med båt er intet mindre enn en fantastisk og eksotisk opplevelse. Lyngør er Norges best bevarte uthavn. Bebyggelsen er spredt på tre øyer, og ut hit kommer du bare med båt eller kajakk.

Til Lyngør går det fast rutebåt fra Gjeving, inne på fastlandet. Det er fremdeles nesten hundre fastboende her, men Lyngør lever nå hovedsakelig sommerstid. Her finnes det ingen biler. Bare smale gater og smug, og en sti som kan vandres rundt fra Seilmakerfruens kro om du vil øke appetitten.

Stien er kanskje 2–3 kilometer lang, og langs stien får du et godt inntrykk av øya. I øst kan du se ut til Lyngør fyr.

Arendal Lyngør Sørlandet turguide
Kart over Lyngørfjorden på sørlandet

Rundtur på Lyngøya

Går du i land på Lyngøya ved Seilmakerverkstedet og Seilmakerfruens kro, som har svært god mat på menyen i hyggelige lokaler, kan du rusle gjennom trange gater langs hvitmalte gjerder og velstelte hager og «sørlandshus».

Du kan handle på Husholdningshandelen, hvor frukt og ferskvarer står ute på brygga og praten går livlig. Her er også en liten pub og kafé med godt drikke og småretter. Videre herfra går det en sti innover øya. Den er knappe 2–3 kilometer lang og kan gjøres på en halvtime. Men du kan også ta deg litt tid rundt.

Poenget er at det er en fin rundtur om du vil strekke litt på beina. Du kan se over til fyret på østsiden, og på vei ned til «sentrum» igjen går du forbi den sjarmerende kafeen «Petter og Lotte».

Arendal Lyngør Sørlandet turguide
På Lyngør kan du vandre på stier langs stakittgjerder og hvitmalte hus. Foto: Torolf Kroglund

Padletur til Lyngør

Å padle med kajakk til Lyngør kan også sterkt anbefales, enten du kommer rett fra Gjeving – noe som er en helt overkommelig tur – eller mer langveisfra, for eksempel fra Tvedestrand, hvor det er muligheter for å padle innaskjærs hele veien. Å padle ut til Lyngør fra Gjeving gjør du på under en time. 

Padleturen fra Tvedestrand til Lyngør er kanskje selve padleperlen på Sørlandet. Hele turen går innaskjærs og er svært populær. Både i Tvedestrand og i Lyngør er det infrastruktur med mat og kultur sommerstid, og underveis kan du stoppe (eventuelt telte) på Furøya eller for eksempel på Askerøya eller en av de mange småøyene og holmene rundt den.

Du har mange valgmuligheter langs denne etappen, men grovt sagt går turen ut gjennom den lange Tvedestrandsfjorden/Oksefjorden inn ved Bukkholmen og gjennom Snaresund og mot og langs Lyngørfjorden til Lyngør. Her vil du treffe flere padlere. I fellesferien kan det være mye trafikk med motorbåter også, men skjærgården her er rik, og det er mange muligheter for å stikke seg litt vekk fra de andre. 

Teltmulighetene er ikke de beste på Lyngør, men fyret på Lyngør åpent i regi av DNT (Aust-Agder Turistforening). I Gjeving er det også overnattingsmuligheter på det herlige bokhotellet. For øvrig er det andre småøyer i nærheten, ikke minst i den rike skjærgården vestover mot Tvedestrand, hvor du kan sette opp telt om du vil.

Arendal Lyngør Sørlandet turguide
Den blå lanterne er nedlagt, men den legendariske lyngørske fiskesuppa kan nytes i Seilmakerens kro. Foto: Torolf Kroglund

FAKTA:

Type tur: Kort gåtur rundt på Lyngøya

Vanskelighetsgrad: Grus, gate og lett sti

Lengde: 2–3 km

Tid: Mindre enn 1 time

Merking: Bare en sti, med noe skilting. Umulig å gå seg vill

Atkomst/startpunkt: Kort vei fra Gjeving til Lyngør: et par minutter med motorbåt og mindre enn en time med kajakk. Det går fast rutebåt.

Overnatting:

• Fortøyningsmuligheter med båt på offentlige brygger

• Lyngør fyr, Aust-Agder Turistforening, 22 sengeplasser

• Flott bokhotell i Gjeving.

Denne turen er hentet fra boken 50 anbefalte turer på sørlandet, skrevet av Torolf Kroglund.

Les om flere turer fra boken og Sørlandet her.

Publisert 5. mai 2021 kl 23.00
Sist oppdatert 5. mai 2021 kl 23.00
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen