Tromøya en ligger utenfor Arendal og er knyttet til fastlandet med bru. Øya er spesielt kjent for Hove-området, for både festivaler og friluftslivsmuligheter.

Våren 2019 åpnet Canvas Hove for overnatting i kokonger i tretoppene, hengekøyer, glampinghytter og sauna.

Tromøya kan tilby flotte turstier og et både godt og spennende fiske. Det er også mulig å padle rundt øya, fine sykkelmuligheter og late dager på svaberget.

Les om flere turguider her!

Tromøya Arendal Sørlandet turguide
Kart for turen

Du kan ta ferje over til Tromøya fra Arendal sentrum. Det er flere ankomststeder. Fra Rævesanden er det fint å sykle videre inn på Tromøya. Du kan også sykle fra sentrum, via Krøgenes og over Tromøybrua og ut til Hove. Har du bil, kan du parkere på Hove leir og så følge turstien som går herfra.

Turstien går rundt Hove-området og er en spektakulært fin søndagstur eller joggetur. Dette er en lett tilgjengelig sti som går i nærheten av sjøen, beskyttet av trær for det meste. Den kan ligne litt på stiene ute på Bygdøy i Oslo eller på Furulunden i Mandal. Den kan også sykles av hele familien. Det er 4–6 km med tursti, som også går forbi attraksjoner som Wannadoo klatrepark, landets eneste sommerfuglpark og Hove camping med flotte strender og lekeplass for de minste.

Tromøya Arendal Sørlandet turguide
En joggetur rundt på Hove og Spornes er forfriskende. Foto: Torolf Kroglund

Følger du stien videre, går den over rullesteinsstrendene på utsiden, langs Spornestranda (som forandrer seg fra år til år: Et år kan den være sandstrand, det neste året kan den være rullesteinstrand), forbi Tromøy kirke og videre tilbake til bebodd område med søte, små hus, deriblant Alf Prøysens gamle og beskjedne hytte. Prøysen tilbrakte somrene på hytta si på Tromøya, og derfor arrangeres det også egne Prøysendager på Tromøya hvert år.

Myten skal ha det til at Teskjekjerringa er modellert etter en gammel, krokbøyd kone på Tromøya i Prøysens nabolag. Turstien er en rundttur, så du kommer tilbake til utgangspunktet der du har parkert på Hove leir. En tredje festival foregår nettopp i dette området med turstiene: Hove Tri (triatlon). Stiene blir brukt til både løpeetappene og sykkeletappene, mens svømmingen foregår i badevannet på Hove. 

Tromøya Arendal Sørlandet turguide
Turstien ved Hove og Spornes er flott også utenom sommerstid, for eksempel til en høsttur. Foto: Ann-Kristin Robstad Jørgensen

Som du forstår, innbyr området til å bruke kroppen til aktivt friluftsliv og sport, og ikke overraskende tituleres Tromøya/Hove som Aust Agders mest brukte friluftsområde. Har du kajakk, bør du – når du padler rundt Tromøya – legge turen innom de mindre øyene Tromlingene på utsiden. Her er det store gressletter å telte på. Landskapet er en del av Raet, med rullesteinstrender og spektakulær utsikt rett ut i storhavet.

FAKTA:

Type tur:  Rusletur i kystskogen og i strandkanten

Vanskelighetsgrad: Lett tur for alle!

Lengde: 4-6 km

Tid: 1-2 timer

Merking: Turstien er markert

Overnatting:

• Hove camping

• Hove leir (merk at både leiren og campingplassen kan være full under de forskjellige festivalene)

• Arendal Herregaard spa og hotell, på Tromøya

• Ellers en rekke overnattingssteder i Arendal

Denne turen er hentet fra boken 50 anbefalte turer på sørlandet, skrevet av Torolf Kroglund.

Les om flere turer fra boken og Sørlandet her.