Rundtur på Skauerøya

Skauerøya er stor og med rike muligheter. Ikke minst kan du få en flott rundtur her, og den kan gjerne kombineres med å padle rundt øya. Skauerøya har fine badesteder og teltplasser.

Sist oppdatert: 5. mai 2022 kl 20.00
Skauerøya Sørlandet turguide
Turstien rundt Skauerøya er en av de flotteste på øyene i sørlandskjærgården, her med Saltholmen fyr i bakgrunnen. Foto: Torolf Kroglund Utsikt ned til vestre Hestholmbukta. Både østre og vestre er flotte områder for leir, bading og ankring av båt. Foto: Torolf Kroglund
Lesetid: 4 minutter

Skauerøya er skogkledd, 146 dekar stor og ligger ved inngangen til Blindheia. Like utenfor Lillesand by. Det tar bare et par minutter med båt over til nordsiden/innsiden av øya, eventuelt et kvarter i kajakk.

Lillesands skjærgård skiller seg ut som den kanskje fineste og i alle fall mest mangfoldige skjærgården langs kystene på sørlandet.

Her finner du en rekke små og store holmer og øyer på et relativt avgrenset område. Ikke overraskende finner vi nettopp her en stor øy med en av de fineste turstiene rundt.

Skauerøya kart
Kart for turen

Det er en hovedtursti på omtrent 4 kilometer rundt hele Skauerøya, med enkelte avstikkere fra hovedløypa. På nordsiden når du seiler vestover fra Lillesand by og er på vei inn i Blindleia, åpner det seg en liten vik omtrent midt på øya, hvor du ser bygningen på hovedgården her. Her er det to brygger å legge til. Fra brygga på nordsiden (ved den store gården) er det lett å finne stien rundt. I 1965 kjøpte Lillesand kommune sammen med staten opp hele øya, og den har siden vært et populært offentlig friområde.

Skauerøya - en anbefalt tur

Du finner lett hovedstien fra enhver kant av Skauerøya. Er du i Hestholmbuktene søker du innover på øya og finner snart stien, som er skiltet og merket med blå piler på berget og blå prikker på enkelte trær. Om du kommer til øya med rundturen for øye, bør du legge til ved brygga til Skauerøya gård. Herfra går du østover hvor det står skilt. Hele turen rundt øya er omtrent 4 kilometer lang, og du bruker gjerne en god time på å gå rundt.

Men hvorfor ikke stoppe opp også? Her er det så mange flotte partier hvor løypa åpner seg, og du kan bestige små fjellknauser med den vakreste utsikt, enten over hele Lillesand by i nord, mot Saltholmen fyr ytterst i Storegabet i sørøst eller bare havet, horisonten og skjærgårdsøyene.

LES OGSÅ: Tromøya: Aust-Agders mest brukte friluftsområde

Skauerøya Gård
Skauerøya Gård er et godt utgangspunkt for å vandre eller løpe Skauerøya rundt. Huset og hagen er åpen for alle. Foto: Torolf Kroglund

Ta gjerne med en piknikkurv fylt med godsaker fra de lokale butikkene, og kanskje en avkjølt vinflaske og nyt de flotte omgivelsene. Her oppe på turstien er du skjermet fra ståket i østre Hestholmbukta. Etter 2 kilometer på stien kommer du til en liten åpning i skogen hvor stien deler seg og du kan gå tilbake til brygga langs den alternative stien (omtrent 500 meter tilbake) dersom du bare vil ta en liten tur. Men vi vil anbefale å ta hele turen. på sommeren når det er som mest trafikkert.

Er du på padletur rundt Skauerøya, kan jo det kombineres med en runde rundt øya med joggesko. Og har du med telt, har du alle muligheter for en skikkelig flott tur. Fordelen med kajakk er at du ikke er avhengig av båtplass.

Du tar den bare med deg på biltaket og er mobil som bare det. Har du verken båt eller kajakk, kan du likevel nå Skauerøya. Spør om skyss i gjestehavna. Gjestehavna i Lillesand er av den vennlige sorten, og siden det er så kort over, er det lett å få skyss. Enkelte somre har Røde Kors, som holder til like ved gjestehavna, tatt på seg å kjøre skyssbåt ut til blant annet Hestholmbukta og Saltholmen. Ring gjestehavna eller kommunens servicetorg for mer informasjon.

Skauerøya Sørlandet turguide
Utsikt ned til vestre Hestholmbukta. Både østre og vestre er flotte områder for leir, bading og ankring av båt. Foto: Torolf Kroglund

Rundturen rundt Skauerøya er også et glimrende utgangspunkt for en løpetur, så ta joggeskoene på deg! Stien er godt opptråkket og tydelig, og den er lettløpt for dem som er vant til å springe i terrenget. De litt våtere myrpartiene er som regel helt uttørket sommerstid, men skulle det likevel være vått, er det tilrettelagt med naturlige bruer over.

Noen krappe motbakker på sørsiden av øya gjør sitt til at du får opp pulsen. Blir du varm, kan du enten hoppe uti og ta et avkjølende sjøbad underveis eller etter endt tur. Da smaker nistematen også så mye bedre. Det tar en drøy halvtime å løpe rundt øya. Blir dette for lite, kan du lett ta runden en gang til. Du vil da garantert få øye på noe du ikke la merke til på den første runden, eller kanskje du unner deg en liten rast på den siste fine utsiktsplassen? 

Utsiktsplassen på nordsiden (mot byen) kalles på folkemunne Stupeplassen. Her går det bratt 10 meter ned i sjøen, og de aller modigste stuper. Men det spørs om det er trygt nok? På sørsiden (i vestre Hestholmbukta) er det en flott stupeplass som det er lettere å anbefale. På nordøstsiden ser du i tillegg til byen rett ned i Storegabet, som er leia ut av Lillesand og ut i havet.

På den andre siden av sundet ligger blant annet hytta til kunstneren Ferdinand Finne. Ut og inn Storegabet kjører små og store båter. Og skal du videre med båt vestover, kjører du rett inn i Blindleia.

FAKTA:

Type tur: Kort gåtur 

Vanskelighetsgrad: lett terreng

Lengde: 4 km

Tid: 1 time

Merking: Blå piler og merker og noen skilt og informasjonstavler

Atkomst/startpunkt: Ingen fast rutebåt. Ring gjestehavna tlf. 99 36 15 00, eller kommunens servicetorg: tlf: 37 26 15 00, for skyss.

Overnatting:

• Fine plasser å telte ved Hestholmbuktene

• Mulig å leie Skauerøya gård av Lions Club, Lillesand, utenom sommermånedene

• Saltholmen fyr, leies ut etter DNT-prinsippet; eies av Lillesand Seilforening, www.saltholmen.no

• Mange overnattingsmuligheter i Lillesand, for eksempel Hotell Norge like ved gjestebrygga, 5 minutter

Denne turen er hentet fra boken 50 anbefalte turer på sørlandet, skrevet av Torolf Kroglund.

Les om flere turer fra boken og Sørlandet her.

Publisert 5. mai 2021 kl 20.00
Sist oppdatert 5. mai 2022 kl 20.00
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen