Utemagasinets fjellskitester Åsmund Galde var nesten fem kilometer inne i Leirdalen ved inngangen til Jotunheimen da han opplevde pinnene på Alfa Free kilte fast inni skoen, slik at han ikke fikk klikket seg inn i bindingen.  

– Det var ikke mulig å få løsnet igjen. Det hadde ikke noe med at den frøs fast å gjøre. Dagen dette skjedde var det fire-fem varmegrader. Pinnen fast i en uke, og selv etter flere forsøk på å banke og lirke den ut, forteller Galde.

Annonse

Helt nytt bindingssystem

Rottefella Xplore ble lansert i 2021, med mål om å revolusjonere fjellskimarkedet med bedre kjøreegenskaper enn deres eget BC-system. Det har vært noen korona-forsinkelser, men bindingssystemet markedssføres nå aktivt fram mot påske og vårskisesong.

Innfestet på det nye bindingssystemet Rottefella Xplore minner mer om tech-systemet for randoneeutstyr enn tradisjonelle fjellskibindinger. Ved hjelp av to pinner med fjæring på hver side av fjellskiskoen fester du skoen til bindingen. Når du tråkker ned i bindingen, vil pinnene i skoen klikke deg fast i skien på en enkel og sømløs måte.

Problemet var altså de to pinnene, eller tappene, forsvant inn i støvelen. Da han til endelig fikk banket ut igjen tappen, fungerte bindingen igjen, men nå med en mekanisk skrapelyd. 

– Det tyder på at det er metallspon der inne som gjør at den låser seg, mener han. 

åsmund galde
FJELLOPPSYN I LOM: Fjellski er arbeidsverktøy for Åsmund Galde. Da må utstyret være til å stole på. Foto: Ove Nestvold

Måtte bankes løs

Det samme problemet opplevde også skitester Ove Nestvold på fjellskitur noen dager før hendelsen i Leirdalen. Også han på tur med Alfa Free, som er blant de kraftigere fjellskistøvlene.

– Pinnen satt seg fast i skoen. Jeg fikk den ut igjen etter litt blåsing og banking mot en jernstang som tilfeldigvis var på toppen. Det gikk bra denne gangen, men den var ikke 100 prosent funksjonell etterpå, forteller Nestvold. 

Rottefella xplore
XPLORE: Rottefella nå markedsfører dette som et revolusjonerende system for fjellski.

Alvorlig sikkerhetsbrist

For fjellski har de dominerende bindingsystemene vært 75 mm-normen og BC, med hver sine tilhengerskarer.

Mange erfarne fjellskifolk har derfor hatt et nysgjerrig, men også avventende forhold til hva det nye Xplore-systemet vil ha å tilby. Xplore-bindinger med tilhørende fjellskisko kom ut i butikkene på senhøsten 2021, etter noe korona-forsinkelser.

Som oppsynsmann og leder i Lom fjellstyre har Åsmund Galde fjellet som arbeidsplass og fjellski som verktøy. Han forteller at han aldri har følt seg mer hjelpeløs i fjellet enn da han ikke fikk festet skiskoene i bindingen. 

– Jeg har ikke i nærheten hatt noen lignende problemer med andre fjellskibindinger. Jeg har såvidt vært borti at BC-bindingen har fryst fast, men det har ikke verre enn at det har fungert å banke, blåse eller bruke termosen, forteller han.

Åsmund endte opp med å ta skiene på ryggen. 

– Jeg var klar over Ove sitt problem fra tidligere tur. Da klarte vi å løse det med å få banket den ut. Men det var såpass dårlig vær at jeg ikke kunne bruke tid på det, så jeg gikk fire kilometer til fots, rimelig frustrert, sier Galde.

«Vissheten om at den kan kile seg fast gjør hele bindingssystemet ganske sårbart. I verste fall kunne det vært livsfarlig.»

Ove Nestvold, fjellskitester

Rottefella: – Avvik i produksjonen

Skoprodusenten Alfa henviser videre til Rottefella. Den norske bindingsprodusenten bekrefter at de er velkjent med problemet.

– Vi har hatt 42 reklamasjoner siden lanseringen. Det tilsvarer i underkant av én prosent av salget ut av butikk hittil, så det snakk om avvik på et lite antall sko. Men vi ser alvorlig på hvert av disse tilfellene, sier Tanja Øglænd, direktør for strategi, innovasjon og markedsføring i Rottefella.

Rottefella opplevde ingen problemer med bindingssystemet selv, før reklamasjonene fra kunder begynte å komme.

Feilen består ifølge Rottefella av et lite avvik i forhøyningen på pinnen som gjør at den kan sette seg fast.  Hvis problemet først har skjedd, vil det sannsynligvis komme til å skje igjen.   

– Flere tilsvarende tilfeller gjorde at vi fikk sett og forstått hva som måtte være galt. Det som er viktig for oss å kommunisere, er at det ikke skyldes er frysing og ising, noe mange sikkert tror, sier Øglænd.

Tilbakekaller ikke sko

I alt er det 12.000 skisko ute på markedet med Xplore-såle. Rottefella avkrefter at de kommer til å iverksette tilbakekalling av disse fjellskiskoene.

–  Full tilbakekalling gjør vi ikke, men vi vil sende ut informasjon. Og vi vil sterkt oppfordre alle som har opplevd at pinnen i skoen kiler seg fast, eller en treghet i pinnene. Er du usikker før du legger ut på langtur, er det bare å ta kontakt med Rottefella via våre hjemmesider. Alle vil få mulighet til å sende skiskoene fraktfritt til oss. Vi har nye, oppgraderte deler som gjør at vi kan bytte pinnene raskt, som vi fortløpende sender ut igjen, sier Øglænd.  

Fjellskisko med Xplore-såle

• Alfa Free A/P/S GTX
• Alfa Skaget
• Alfa Vista
• Alpina Alaska XP
• Alpina Pioner XP (kommer)
• Lundhags Abisku Xplore (kommer)
• Lundhags Abisku Expedition Xplore (kommer)

Prisbelønt system

Alfa og Rottefella fikk prisen Scandinavian Outdoor Award 2021 for oppsettet Xplore-binding og Alfa Free A/P/S GTX.

«Systemet gir enkel inn-og utsteg av bindingen, lav vekt, uhindret bevegelse og lateral stivhet, noe som er uten sidestykke i fjellski-kategorien. Dette vil hjelpe brukerne å dra full nytte av fjellskienes egenskaper i alle forhold».

Juryen i Scandinavian Outdoor Award 2021

Ove Nestvold synes det er mye lovende med det nye bindingssystemet, men med et vesentlig forbehold. 

– Systemet virker bra. Jeg liker godt å gå med det og kjøre med det. Sammenlignet med BC kan det godt bli Xplore neste gang jeg kjøper sko. Men de må få må skikk på pinnene i skoen. Vissheten om at den kan kile seg fast gjør hele bindingssystemet ganske sårbart. I verste fall kunne det vært livsfarlig, sier Ove Nestvold. 

Rottefella

• Etablert i 1927, da Bror With utviklet en tåbinding for langrennsski.
• En av de største produsentene for skibindinger til nordiske skigrener (langrenn, fjellski), med Nordic Norm (1971), New Nordic Norm (1985), NIS-systemet og Xcelator Pro Classic (2014) og Move System (2018).
• I 2021 gikk Rottefella og Madshus til søksmål mot Amer Sport om patentrettigheter på flyttbare langrennsbindinger.
• Rottefella har nærmere 50 ansatte, med hovedkontor på Lier. Fabrikk på Kjellstad.
• Årsresultat før skatt: 946.000,- (2020)