BC-STØVEL: BC-bindinger minner mest om systemet vi kjenner fra langrenn, med litt kraftigere og bredere langrennsstøvler.
Lesetid: 4 minutter
Hvis du er du mest vant med langrennsski, så vil fjellskistøvler være et hakk kraftigere og varmere valg som gjør det mulig å bevege seg i snøen utenfor preparerte løyper.
Hvis du imidlertid er mest vant med alpint og turer i skibakken, så vil fjellskistøvlene være både lettere, mykere og lavere skistøvler. Kanskje er det nettopp i dette mellomsjiktet at mulighetene åpner seg for både utforsking, frihet og leking på ski? Ofte er når vinteren er på hell i lavlandet, at den virkelig fine skisesongen i fjellet starter. Her Fire ulike fjellskistølver for 75 mm-binding
Gode fjellskistøvler handler ikke bare om å holde deg varm på føttene. De har også betydning for om skiene er lette å styre i varierende snø og terreng. Skal du på tur med tung sekk eller trekke pulk, så vil stivere fjellskistøvler med sideveis støtte virke avlastende for ankelmuskulaturen din.
Omtrent 8 av 10 fjellski selges med BC-bindinger, som er den som minner mest om systemet vi kjenner fra langrenn. 75-mm-bindingene forbindes gjerne med telemarkkjøring, og som gir mer stabilitet i skrånende terreng. De forutsetter også litt kraftigere fjellskistøvler. Ofte blir det sagt at ski med BC-bindinger er mindre enkle å styre skiene med enn med 75 mm-bindinger.
Da UTE testet fjellskistøvler, var imidlertid nye kraftige Crispi Svartisen-støvelen tydelig stivere og mer stabil i BC enn 75 mm-versjonen. Begge bindinger er velprøvde løsninger for skiturer både i og utenfor preparerte løyper.
Det viktigste blir uansett å finne en sko som sitter godt på foten din, samtidig som den er vridningsstiv. Da vil begge bindingssystemene oftest være stødige nok. Hva som fungerer best for hver enkelt vil naturligvis avhenge av bruksområde og individuelle preferanser.
ALFA Skarvet Advance GTX
En typisk fjellskiutrustning har de siste tiårene vært Alfa Skarvet BC-sko i kombinasjon med Åsnes Amundsen. Denne har vært bestselgeren til Alfa gjennom årene. Skarvet-støvelen er blant de mykere variantene når det kommer til såle og lærkvalitet. Bruksområdet er gjerne dagsturer og fjellskiturer fra hytta. De er forholdsvis lette og gir moderat støtte om du ikke satser på de brede fjellskimodellene. Alfa Guard vil være et hakk kraftigere modell enn disse. Kommer med både herre- og damelest.
Her har vi en teknisk fjellskistøvel fra italienske Crispi med overdel i fullnarvet lær, forsterkende kalosjering, fôret med Gore-Tex. Støvelen er justerbar utvendig, og har en plastkappe for forsterket og god ankelstøtte. Crispi Svartisen har en litt mykere såle en stamfaren, Crispi Stetind, men den gir bra stabilitet også i bratt terreng. Gore Tex-membran og solid skarekant hele veien rundt gjør at læret slites mindre.
Med denne skoen har Fischer bevist at fjellskistøvler av kunststoff ikke betyr mindre støtte og styrbarhet enn lærstøvler. Den stive, utvendige hælkappen gir bra støtte for ankelen. Støvelen har tilstrekkelig bredde for tærne, og en rem som gjør at du kan stramme inn hælkappen og gjøre ankelskinnen enda stivere, for god skikontakt og fraspark. Godt egnet for langturer i fjellet. Den kan oppleves litt kaldere, men også mindre klam, om du er av typen som har varme føtter. Denne skoen lages også for 75 mm. Unisex.
Støvelen er en videreutviklet modell av den tidligere storselgeren Gaiter/BC A/P/S GTX. Innerstøvelen har en nyutviklet passform i hælen for å hindre gnagsår. Den nye konstruksjonen sørger for enda bedre stabilitet under nedkjøringer. Støvelen er vinterfôret med en vanntett og pustende GORE-TEX membran og har varmeisolerende mellomsåle for å holde føttene tørre og varme. Alfa har forsterket den med kevlar på utsatte områder. Her følger det med integrert gamasje med toveis glidelås for utvidede ventileringsmuligheter. Den passer ypperlig til bruk på lengre og kalde turer, og i løssnø. Kommer i både dame- og heremodell.
Unn deg et par nye sokker. Et par tekniske sokker som transporterer svette er gunstig innerst, mot gnagsår. Gjerne i ull og en andel kunstfiber, som gjør sokkene mer slitesterke. Et par tjukkere sokker utenpå på kalde dager, eller kartanker om du har noen skikkelig kalde dager foran deg.
Styr unna fjellskistøvler med utvendig fleece eller fôr, som fort blir vått av snø.
Lærsko former seg etter foten, og bør gås inn med kortere turer før langtur. De første gangene kan det være lurt å teipe hælene med gnagsårplaster eller sportsteip.
I butikken rådes du til å gå i trapp med skoene på, for å kjenne om de blir annerledes i slike bevegelser.
Det kan ofte være en god investering i å kjøpe et par bedre såler enn de som følger med, og vurdere å gå opp en størrelse eller to.
SPAR TID
Vil du spare tid i butikken, mål fotlengden din på begge føttene hjemme. Det er ikke uvanlig at den ene foten er større enn den andre, og det er bedre å finne det ut før du kjøper fjellskisko enn når du er godt på vei innover fjellet. Når du vet lengden, legger du på 1-5 cm som vil påvirke hvilke fjellskistøvel du skal ha.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.