Hvis du er du mest vant med langrenn, så vil fjellskistøvlene være et hakk kraftigere og varmere. Hvis du mest vant med alpint og turer i skibakken, vil fjellskistøvlene være lettere, mykere og lavere. Kanskje er det nettopp i dette mellomsjiktet at mulighetene åpner seg for både utforsking, frihet og leking på ski?

Ofte er når vinteren er på hell i lavlandet, at den virkelig fine skisesongen i fjellet starter. Mange fjell og fjellområder egner seg best for fjellski.

Annonse

  

Gode fjellskistøvler handler ikke bare om å holde deg varm på føttene. De har også betydning for om skiene er lette å styre i varierende snø og terreng. Skal du på tur med tung sekk eller trekke pulk, så vil stivere fjellskistøvler med sideveis støtte virke avlastende for ankelmuskulaturen din. Sjekk UTEs test av fjellskistøvler.

Omtrent 8 av 10 fjellski selges i dag med BC-bindinger, som er den bindingen som minner mest om systemet vi kjenner fra langrenn. 75-mm-bindingene forbindes gjerne med telemarkkjøring, selv om de også blir benyttet på langtur. 75 mm-løsningen forutsetter litt kraftigere fjellskistøvler, i tillegg til at de gir mer stabilitet i skrånende terreng. Ofte blir det sagt at ski med BC-bindinger er mindre enkle å styre skiene med enn med 75 mm-bindinger. Men da UTE testet fjellskistøvler, var den nye kraftige Crispi Svartisen-støvelen markert stivere og mer stabil i BC enn 75 mm-versjonen. 

Begge type bindinger er velprøvde løsninger for skiturer både i og utenfor preparerte løyper. Her kan du lese om de viktigste fjellskibindingene å vite om.

Det avgjørende blir  å finne en sko som sitter godt på foten din, samtidig som den er vridningsstiv. Da vil begge bindingssystemene oftest være stødige nok. Hva som fungerer best for hver enkelt vil naturligvis avhenge av bruksområde og individuelle preferanser. 

 75 mm-binding

Rottefella-75-mm

Fordeler med 75 mm

 • Anbefalt på bredere fjellski, selv om de også vil fungere på smalere modeller. Det finnes flere varianter, både med og uten vaier/hælstropp.  
 • Konstruert for å god stabilitet i utfordrende terreng og nedoverkjøringer.
 • Du kan sette på hælløfter og bruke plastsko
 • 75 mm anses som enklere å reparere om bindingen ryker, og blir ofte foretrukket på tøffere turer utenfor allfarvei
 • Bindingene tåler røffere bruk og er mindre utsatt for ising. 

Ulemper med 75 mm

• For smale og klassiske fjellski kan de bli i kraftigste laget

Fordeler med BC-binding: 

bc-binding
 • Lett og praktisk til klassiske og smale fjellski i oppkjørte spor 
 • Bøyemotstanden forover er i mindre grad styrt av sålestivheten i skistøvelen.  

Ulemper med BC

• Mekanismen kan fryse eller ise når det blir skikkelig kaldt, og kan være litt vanskeligere å reparere. Den har imidlertid vært på mang en grønlandskryssing og polturer uten problemer, så slitestyrken er gjentatte ganger bekreftet.

TUREKSPERTENS TIPS

 • Unn deg et par nye sokker. Et par tekniske sokker som transporterer svette er gunstig innerst, mot gnagsår. Gjerne i ull og en andel kunstfiber, som gjør sokkene mer slitesterke. Et par tjukkere sokker utenpå på kalde dager, eller kartanker om du har noen skikkelig kalde dager foran deg. 
 • Styr unna fjellskistøvler med utvendig fleece eller fôr, som fort blir vått av snø.  
 • Lærsko former seg etter foten, og bør gås inn med kortere turer før langtur. De første gangene kan det være lurt å teipe hælene med gnagsårplaster eller sportsteip.
 • I butikken rådes du til å gå i trapp med skoene på, for å kjenne om de blir annerledes i slike bevegelser. 
 • Det kan ofte være en god investering i å kjøpe et par bedre såler enn de som følger med, og vurdere å gå opp en størrelse eller to, slik at du har plass til å bevege bena. 

SPAR TID

Vil du spare tid i butikken, mål fotlengden din på begge føttene hjemme. Det er ikke uvanlig at den ene foten er større enn den andre, og det er bedre å finne det ut før du kjøper fjellskisko enn når du er godt på vei innover fjellet. Når du vet fotlengden, legger du på 1-5 cm som vil påvirke hvilke fjellskistøvel du skal ha.