Rødsprit, parafin, bensin eller gass? Noen typer brennstoff fungerer bedre enn andre, og bare én av dem gjør jobben godt nok i kulda. Dessverre er det også slik at fyring av brenner ikke er helt risikofritt.

Lær mer om brennernes fordeler og ulemper, brensel og sikkerhet av polfareren Pål Røsrud, i denne episoden av Ekspedisjonsskolen. 

Annonse

Fire typer brensel:

På lengre skiturer, eller på kalde ekspedisjoner, må man ha bensin, fuel. Bensinen skal oppbevares på en metallflaske som er for bensin.

Flasken skal også være merket med innholdet, så man ikke kan ta feil av dem og termosen. Flasken kan man også fly med, så lenge den er tom. 

Tips til primus-fyring

Ha hanskene på. Du blir fort kald på fingrene mens du holder på metall. Begynn med å koble brenneren i bensinpumpa. Pass på at den er stengt. Så må du pumpe trykk inn i flaska.

Hold flasken liggende, og pump til den er fyll (ca. 15-20 ganger). Så slipper du litt bensin ned i skåla på brenneren.

Deretter tenner du på.

Viktig: Da må bensintilførselen være stengt.

Når du kan høre at bensinen går over i gassform, fordi røret blir varmt, kan du åpne tilførselen til bensinen. Da får du en blå flamme, noe som betyr at brenneren er for varm. Reguler, og du er klar til å koke kaffe eller lage turmat. 

Men kan man fyre opp primusen i teltet?

– Bensin er brannfarlig, og setter du fyr på teltduken, har du et stort problem på langtur, advarer Røsrud.

Prøv å alltid fyre opp utenfor teltet. Når brenneren er forvarmet, er det greit å ta den forsiktig med inn i forteltet. Husk å ventilere godt i teltet, så du ikke risikerer kullosforgiftning

PS: Hvis det blir brann i teltet er det eneste som gjelder å komme seg ut. Du må kjenne brenneren din, være påpasselig, og absolutt ikke sovne mens man fyrer primusen. 

Om du skal på langtur, bør du regne 2,5 dl bensin per person hver dag. Skal du kose-fyre for å få opp varmen i teltet, og ikke bare bruke brenselet til vann- og matlaging, må du antakelig beregne en halvliter hver dag. 

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer formen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her!