For toppturen vil du ha en ski som fungerer til alt. Enkelt og greit. Den skal gjøre turen oppover så lett som mulig, og den skal bære deg i store og små svinger nedover fjellsiden. Toppturutstyret blir et kompromiss. Mange tenker de skal kjøre ski i bunnløs pudder, og derfor trenger superbreie ski for å flyte oppå snøen. Men hvor ofte har vi bunnløs pudder på topptur? Ofte er det både isete og skavler. Eller slusjføre på våren. Med ski som ikke er fullt så breie får du en lettere tur opp, bedre kantgrep i de bratte bakkene, og mer futt i beina til turen ned.

LES OGSÅ: Bindinger og sko til randonne 

Erlend Sande, redaktør i Fri Flyt, har testet toppturski i over ti år for bladet, og har god kontroll på hva du trenger av utstyr for å få en fin dag på fjellet. 
– Tenk på hvilket problem det er du skal løse. Synes du motbakkene er litt for slitsomme, bør du prioritere lav vekt og komfort oppover. Er du supersprek, men har lyst til å få mer dreis på pudderkjøringen, kan du velge bredere ski. Ski med midtbredde fra 90 til 100 millimeter er en bra kompromiss for de som ønsker lav vekt og gode oppoveregenskaper kombinert med brukbar flyt i løssnøen. Disse skiene vil være helt supre på de klassiske vårturene, der du kjører solsmeltet skare ned fra fjellet.