Slik kler du deg på fjellet

Hva du tar på deg og hva slags materiale plaggene er laget av er faktisk av stor betydning for friluftsfolk. Har du hørt om prinsippet om tre lag? Her lærer du hvordan du kler deg for vinterturer.

Sist oppdatert: 20. november 2020 kl 07.00
Lesetid: 2 minutter

For at man skal få en positiv opplevelse på fjellet vinterstid er det lurt å kle seg godt, og da benytter vi oss av noe som kalles trelagsprinsippet.

– Det er for at vi skal holde varmen, men og for at vi skal kunne regulere varmen lett, forteller programleder Tord Hafnor.

TRELAGSPRINSIPPET BESTÅR AV TRE LAG MED KLÆR:

Innerst

Et tynt, isolerende lag. Ull er å foretrekke, fordi det isolerer godt, selv om det blir vått og svett.

Ull vil holde deg mye varmere sammenliknet med for eksempel bomull, som mister all isolasjonsevne med en gang det blir vått. 

image001
image001

Mellomlag

Utenpå det innerste laget har du et isolerende lag.

Det kan være en ullgenser, dunjakke, fleece- eller primaloftjakke.

En primaloftjakke vil også isolere litt selv om den blir våt, mens dun mister isolasjonsevnen sin når den blir våt

ziplongs
ziplongs

Ytterst

Helt ytterst har du skallbekledning. Skallagets egenskap er å holde vær og vind ute. Den må med andre ord være vann- og vindtett, men samtidig puste. 

På vinterstid er det veldig dumt å gå seg svett, for da blir man veldig kald når man stopper.

For å unngå å bli svett, er det lurt å åpne luftingene på skallklærne eller ta av seg det midterste laget.

I tillegg kan man roe ned tempoet litt. 

klattermusen brage
klattermusen brage

Skulle man likevel bli svett, så kan det være deilig å ha med seg en ekstra ullstrøye i sekken som man kan bytte til når man kommer til fjelltoppen, eller når man vet at man ikke skal bli svett igjen i løpet av den resterende turen. 

Det meste av kroppens varmetap forsvinner fra de områdene hvor blodårene ligger nærmest huden. Det er på hode og hals, håndledd og ankler. Derfor er det veldig lurt å dekke til disse områdene med lue, buff, hansker som går høyt opp over håndleddet og gode sokker. Her er en artikkel om hvordan du unngår å fryse på føttene på tur

PÅ LAG MED FJELLET

I UTEs nettserie På lag med fjellet får vi nyttige tips og leksjoner som gjør oss bedre rustet til å bruke fjellet på vinterstid. Programleder Tord Hafnor lærer bort hvordan vi tenner bål, finner vann, setter opp leirplassen, lager mat og får det hyggelig i teltet. 

Se alle episodene av På lag med fjellet her.

Publisert 20. november 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 20. november 2020 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
LAG PÅ LAG: Det gjelder å ha en god plan. Her skal du endelig lære hvordan du kan gjøre opp varme på en hvilken som helst vinterdag. Foto: Heidi Kysnes Høyheim
PÅ LAG MED FJELLET (E4)

Lær kunsten å lage bål

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen