Det blir ofte sagt at det er bedre å vokse ut av skiene enn inn i dem. Derfor er gjerne klassisk-ski som barnet har vokst seg ut av egnet som skøyteski året etter. Med kombiski har du mulighet til både klassisk og litt skøyting, men for å unngå rensejobben går de mest ivrige ofte over til å anskaffe et rimelig skøytepar ganske fort.

Så, hva må du vite før du kjøper? Barnets høyde og vekt er viktig å kjenne til for å finne riktig lengde og spenn. Samtidig er det ikke like kritisk som i klassisk, fordi du her bare har en glidsone å forholde deg til, og ikke festesonen.

Grunnregelen er at jo bedre teknikk og kraft du har, jo stivere ski kan du velge. Men her spiller også personlige preferanser inn, noen trives og går bedre på mykere ski. 

LES OGSÅ:  TIPS TIL DEG SOM SKAL KJØPE BRUKTE ALPINSKI TIL BARN

Hva skiller de ulike modellene? 

De største langrennsskiprodusentene svikter ikke barna, og leverer både klassiskski og smøreski til juniorene.

Fischer sin intro-modell til de minste barna er Fischer Sprint (699,-). RC Universal Fischer (1499,-) er en kombiski, egnet fra omtrent 6-7-års alder . Tuppen på disse er litt lavere enn på en klassiskski, noe som gjør den litt enklere å svinge med. Neste steg opp for juniorløpere er Speedmax Skate JR (1999,-), som er en litt stivere ski med lav vekt og racing-følelse. Hullet i tuppen er for å redusere tuppvekten og gjøre den enklere å svinge med og dermed kunne å starte fraskyvet raskere. Fischers toppmodell for juniorer er Carbonlite Skate Jr (2500,-). 

Madshus selger Ultrasonic Universal Jr. som kombiski (1000,-), mens Ultrasonic Skate Jr (1499,-). er ment for ferske juniorer som trenger en lett og rimelig skøyteski. Nanosonic Carbon Skate Jr. (2100,-) er konkurranse-ski og en lettere og stivere modell. Madshus sin junior-toppmodell er Redline Carbon Skate JR (2600,-). 

Atomic leverer også skøyteski til junior skøyteski for konkurransebruk og trening. Redster S5 Junior, som er en litt mer stabil variant og Redster S9 Junior (2499,-), som er basert på samme teknologi som seniormodellene, med lett Speedcell-kjerne og topp sålekvalitet.

Franske Rossignol sin kombiski blir Zymax (1800,-). Neste steg opp for ivrige juniorer blir Delta Skating (1700,-), som er utformet med universell fleks og spenn, laget for alle slags snøforhold. Toppmodellen til Rossignol for skate-juniorer blir X-ium (3500,-) 

ABC

Skilengde: Skøyteski er noe kortere enn klassisk-ski. For barn er ca. kroppslengde å anbefale i starten, og videre 5-10 centimeter

Stavlengde: Her gjelder samme regler som for voksne: Mellom munn og nese.

Skistøvler: De fleste velger å benytte kombistøvler i barne- og ungdomsårene.