Det blir ofte sagt at det er bedre å vokse ut av skiene enn inn i dem. Derfor er gjerne klassisk-ski som junior har vokst fra godt egnet som skøyteski neste vinter.

Med såkalte kombiski har du mulighet til både klassisk og skøyting, men hvis barna er ivrig på å skøyte i sporet, velger mange å anskaffe et rimelig skøytepar ganske fort – for å unngå rensejobben mellom hver gang. Så, hva må du vite før du kjøper? 

Annonse

LES OGSÅ: UTEs test av drikkebelter

Hvor lange må skiene være? 

Barnets høyde og vekt må du kjenne til for at de i butikken kan finne riktig lengde og spenn. Samtidig er det ikke like kritisk som i klassisk, fordi du her bare har en glidsone å forholde deg til, og ingen festesone som påvirker fart og glid.

Grunnregelen er at jo bedre teknikk og kraft du har, jo stivere ski kan du velge. Men her spiller også personlige preferanser inn, noen trives og går bedre på mykere ski. 

«Grunnregelen er at jo bedre teknikk og kraft du har, jo stivere ski kan du velge.»

LES OGSÅ:  TIPS OG RÅD OM BRUKTKJØP AV ALPINSKI 

Hva skiller de ulike modellene? 

Langrennsskiprodusentene svikter ikke barna, og leverer både klassiskski og skøyteski til juniorene. Enten du kjøper nytt eller brukt, så er det greit å vite litt om valgmulighetene. 

Fischer sin intro-modell til de minste barna er Fischer Sprint (699,-). RC Universal Fischer (1499,-) er en kombiski, egnet fra omtrent 6-7-års alder. Tuppen på disse er litt lavere enn på en klassiskski, noe som gjør den litt enklere å svinge med. Neste steg opp for juniorløpere er Speedmax Skate JR (1999,-), som er en litt stivere ski med lav vekt og racing-følelse. Hullet i tuppen er for å redusere tuppvekten og gjøre den enklere å svinge med og dermed kunne å starte fraskyvet raskere. Fischers toppmodell for juniorer er Carbonlite Skate Jr (2500,-). 

Madshus selger Ultrasonic Universal Jr. som kombiski (1000,-), mens Ultrasonic Skate Jr (1499,-). er ment for ferske juniorer som trenger en lett og rimelig skøyteski. Nanosonic Carbon Skate Jr. (2100,-) er konkurranse-ski og en lettere og stivere modell. Madshus sin junior-toppmodell er Redline Carbon Skate JR (2600,-). 

Atomic leverer også skøyteski til junior skøyteski for konkurransebruk og trening. Redster S5 Junior, som er en litt mer stabil variant og Redster S9 Junior (2499,-), som er basert på samme teknologi som seniormodellene, med lett Speedcell-kjerne og topp sålekvalitet.

Franske Rossignol sin kombiski blir Zymax (1800,-). Neste steg opp for ivrige juniorer blir Delta Skating (1700,-), som er utformet med universell fleks og spenn, laget for alle slags snøforhold. Toppmodellen til Rossignol for skate-juniorer blir X-ium (3500,-) 

SKØYTESKI FOR JUNIORER

Skilengde: Skøyteski er noe kortere enn klassisk-ski. For barn er ca. kroppslengde å anbefale i starten, og videre 5-10 centimeter

Stavlengde: Her gjelder samme regler som for voksne: Mellom munn og nese.

Skistøvler: De fleste velger å benytte kombistøvler i barne- og ungdomsårene.