Josten Rundt er en tur som krever både skiferdigheter og utholdenhet. Å være fotograf i tillegg innebærer å dra på en hel del ekstra kilo. Dette var i sekken til fotografen da vi lagde reportasjen Josten Rundt (se link nederst i saken).   

Ski for alle forhold: Skiene er ganske viktige på en slik tur. Vi møtte på forhold som gikk fra kartongsnø til vårsnø og innslag av pudder i levendte sider. SGN Hurrungane 101 liker jeg godt, de takler det meste av skiføre. Skien har god rocker og litt stiv bakski – som gjør pudderopplevelsen bra og overgangen til is stødig. 

Annonse

 

Nødvendig ballast: Jobben min er ofte å ta bilder på tur, så da må nødvendigvis et kamera med i sekken. Nå er ikke Nikon D5 noen lettvekter i speilrefleksverden. Selve kamerahuset veier cirka 1,4 kilo med batteri. I tillegg kommer tunge linser. Men når man kan ta bortimot 10 000 høyoppløselige bilder ved hjelp av tre batterier, så må man spare inn vekt andre steder. Så blir kanskje ikke regnestykket så galt likevel.

 

Herlig hybrid: Bergans Slingsby Insulated Hybrid Jacket er satt sammen av en materialliste på lengde med ei god engelsk-lekse. Det gjør den varm, vannavvisende, pustende og samtidig lett. 270 gram. Fungerer godt som både ytterjakke og varmeforsterkning under skall, men det beste er kanskje at ryggen og underarmene er i merinoull. 

 

Lettgått og tungkjørt: Det var første gangen jeg testet Dynafit TLT7 på denne turen. 992 gram per støvel er veldig lett, og utrolig komfortabelt å gå med. Josten rundt er likevel en tur som har fokus på lange nedkjøringer.  Med tung sekk kommer man fort bakpå når føret er vanskelig. Det kan også ha noe med kjøreegenskapene mine å gjøre. 

 

Håndlangere: Man bør alltid ha med seg to par hansker på topptur. Å miste en hanske på topp i 20 minus kan bli skjebnesvangert. Jeg syntes kombinasjonen av klassiske og relativt billige klatrehansker, Petzl Cordex på de varmere dagene, og varme, komfortable Dynafit Chugach frikjøringshansker med lange mansjetter for de kaldere dagene og nedkjøringene, er god. 

LES OGSÅ: Josten Rundt