Test av softshellbukser for topptur

Ofte er softshellbukser vel så bra som de stivere og mer værharde skallbuksene. Vi har testet 10 toppturbukser for jenter.

Sist oppdatert 3. mars 2017 kl 03.30
TEST AV SOFTSHELLBUKSER: De 10 buksene vi har hatt til test har alle vært gode å ha på, men med ulike detaljer og funksjoner som gjør at de skiller seg fra hverandre. Her er Ortovox Tofana avbildet.
TEST AV SOFTSHELLBUKSER: De 10 buksene vi har hatt til test har alle vært gode å ha på, men med ulike detaljer og funksjoner som gjør at de skiller seg fra hverandre. Her er Ortovox Tofana avbildet.

Softshell er et vidt begrep, og betyr i utgangspunktet «mykt skall». Felles for de fleste er at softshellbukser er behagelige å ha på, de gir god beskyttelse for vær og vind, og puster bedre enn andre skallbukser. Du har et mykt skall, som tar av for vær og vind, selv om det ikke er vanntett. På innsiden er den ofte laminert med et pustende materiale, som er mykt og gjør buksen behagelig å ha på.

Her finner du ny og stor test av skibukser.

Likevel fungerer de fleste av disse buksene helt fint, selv om det skulle være våt snø du omgir deg med. Vår erfaring er at det først er når ruskeværet slår skikkelig til at du trenger membraner som Gore-Tex og lignende. Ofte er softshellbukser også rimeligere enn de mer typiske skallplaggene.

Softshell kommer i ulike varianter, og vi kan for ordens skyld dele de opp i to grupper; de kraftige softshellbuksene som har mer beskyttelse, og de lettere buksene som egner seg når det blir litt varmere i været. I denne testen har vi testet de kraftigere buksene, som er gode allroundbukser for allsidig vinterbruk.

LES OGSÅ: Se alle testvinnere fra flere av våre magasiner

test av softshellbukser
test av softshellbukser

Alle buksene i denne testen er gode valg for toppturer på ski. Tykkelse på buksene og luftemuligheter er noe av det som skiller dem, i tillegg til passformen. Det er to ulike typer luftemuligheter i disse buksene. Den ene varianten er en helt åpen glidelås på siden av lårene, noe som gir best lufting, men også mulighet for å få snø inn om du skulle falle. Den andre versjonen er en glidelås med netting i luftingen, for å hindre snø å komme inn selv om glidelåsen er åpen. Dette er også med på å gjøre luftingen litt dårligere. Noen av buksene har også med bukseseler, men under testen har vi tatt av disse. 

OM TESTEN

Vi har testet 10 softshellbukser i januar og februar, på toppturer, treningsturer og skiturer i ulikt vær og forhold. Buksene har varierende detaljnivå. Dette er ofte også en smakssak, og vi har derfor trukket frem detaljene for å vise hva du får i hver bukse. Lufting og pusting er derimot viktig i en toppturbukse, og vi har derfor lagt vekt på disse egenskapene, samt passformen. Buksene er veid i størrelse M og uten eventuelle seler.

Publisert 3. mars 2017 kl 03.30
Sist oppdatert 3. mars 2017 kl 03.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue