Test av softshellbukser til vintertopptur

UTE har testet 10 softshellbukser spesielt med tanke på vintertoppturer.

Sist oppdatert 1. januar 2017 kl 01.00
LETT PÅ FOTEN: Myk og ledig, pustende og fleksibel. Softshellbukse gir deg gode egenskaper på svette turer oppover. Foto: Håvard Lium
LETT PÅ FOTEN: Myk og ledig, pustende og fleksibel. Softshellbukse gir deg gode egenskaper på svette turer oppover. Foto: Håvard Lium

OM TESTEN

De fleste buksene i testen har blitt testet under svært varierte forhold i over 6 måneder. Det har vært alt fra breturer, ordentlig kalde vinterturer, til litt for varme sommerdager. Enkelte av buksene i testen kom inn noe senere og har dermed ikke vært med på like mange turer. På grunn av ulik testperiode er det vanskelig å si noe om slitestyrke, men de andre egenskapene til buksene har vi fått et godt bilde av. 
Vær og vind: Tåler buksen nedbør, snø og vind?
Pusting og lufting: Samlet vurdering av hvor mye damp og overskuddsvarme som slipper ut enten gjennom stoffet eller lufteåpninger.
Komfort: Bevegelsesfrihet i buksen, fleksibelt stoff, justeringsmuligheter og diverse detaljer som lommer, belte, bukseseler og lignende.
Robust vs. vekt: En samlet vurdering av kvalitet på stoff, glidelåser, slitasje under testperioden, sett i forhold til vekten på buksen.
Totalt: Sammenfatning av punktene over og andre detaljer som ikke faller inn under de punktene. Vær/vind og pusting/lufting er vektet høyest

Softshell eller skallklær på fjellet er en lang diskusjon uten noen samlet konklusjon. Forventer du regn er som regel skall en vinner, men på vinteren er regn sjelden en utfordring, og da har softshell en del egenskaper som gjør at mange foretrekker dette. Det er spesielt når det kommer til pusting og stretch i stoffet at softshell har sin styrke, og begge disse egenskapene er sentrale i svært mange av vinteraktivitetene våre. 

LES OGSÅ: Slik holder du varmen

Den store utfordringen med toppturer på ski og bekledning er forskjellen på arbeidsintensitet på vei opp og ned. De fleste av oss jobber oss varme og svette i motbakkene, mens vi på vei ned som regel har en vesentlig lavere puls, og samtidig har vinden som avkjøler oss ytterligere. Den perfekte bukse er den som slipper ut all overskuddsvarme på vei opp, og samtidig gir deg all den beskyttelse du trenger på vei ned. Med  fare for å skuffe deg; denne buksen finnes ikke. Men det er flere bukser i denne testen som leverer et godt kompromiss mellom disse to egenskapene. Det finnes i dag ikke noe vindtett stoff som puster godt nok til at man ikke trenger lufting i tillegg. Den enkleste, og beste, løsningen er derfor å ha en bukse som i tillegg til å ha et pustende stoff, har gode luftemuligheter, gjerne en glidelås langs hele siden. Det er også verdt å vurdere en av buksene som ikke er 100 prosent vindtette, da disse som regel puster bedre. Vær da obs på at disse gjør deg mer sårbar om været skulle slå om til skikkelig ruskevær.

Her er stor test av skibukser.

Selv om lufting er viktig er det ikke den eneste viktige egenskapen til en god toppturbukse. De færreste softshellbukser er definert som vanntett, men en god vinterbukse bør være vannavstøtende nok til at den tåler litt vann og snø. Den bør videre ha passform, justeringsmuligheter og stretch nok til at du kan bevege deg fritt, og den må være solid og ha forsterkninger i stoffet som gjør at den holder tur etter tur. Dette med passform varierer i stor grad fra person til person, så det anbefales på det sterkeste å prøve buksen på før du kjøper den. Alle toppturbukser må ha forsterkninger på innsiden av anklene, hvis ikke kommer stålkanter, og eventuelt stegjern til å lage stygge sår. Det kan være en fordel med kraftigere stoff på knærne og rumpe, og et mer vanntett stoff på deler eller hele fronten av buksen. Dette avhenger av bruksområder – primært hvor vått og røft du skal bruke buksen – og mye tett/kraftig stoff vil selvsagt gå utover pusteevnen.

LES OGSÅ: Fri Flyts test av skallbukser til toppturen!

Publisert 1. januar 2017 kl 01.00
Sist oppdatert 1. januar 2017 kl 01.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue