Når kulda biter er det lite som slår en skikkelig god og varm dunjakke.

I denne testen ba vi leverandørene sende oss de varmeste jakkene til kalde vinterturer. 

Annonse

Hvordan velge riktig dunjakke?

Når du skal velge jakke må du vurdere hva du kommer til å bruke jakka mest til.  Er det varmejakka i pauser på toppturen, blir kanskje ekspedisjonsjakka til Fjällräven i største laget. Den vil derimot være et ypperlig valg om du skal på lengre pulk- og teltturer, der vekt og størrelse ikke er avgjørende.

Men for mange handler det om å ha en god og varm jakke man kan bruke til det meste vinterstid, og slitestyrke og holdbarhet er vesentlig. 

Det er også greit at jakka ikke tar for stor plass i sekken, så varme mot vekt er også noe du må vurdere ut fra hvilket bruk du skal ha den til. Det er også litt forskjell på dun og syntetisk isolasjon.

Vi har testet dunjakkene i temperaturer ned mot 15 minusgrader, men de store forskjellene på hvor varme jakkene oppleves kjenner du først når det blir enda kaldere. 

Vi har ikke gjort direkte sammenligninger eller tester av jakkenes varmeegenskaper, men fokusert på styrker og svakheter for å anbefale når de ulike modellene kommer til sin rett. 

Merk at mange av produsentene har flere jakker i sitt sortiment med ulike tykkelser og egenskaper. 

DUNSPENST

Dun har gode isolasjons- og komprimeringsegenskaper. Spensten avgjør hvor godt dun isolerer, og måles etter hvor godt dunet kan «holde» på luften.

Denne kvaliteten betegnes med en tallverdi, og kalles fyllevne (fillpower). Fyllevne på over 800 brukes i de varmeste jakkene. 

DUN OG FJÆR

I dunbekledning vil det alltid være et blandingsforhold mellom dun og fjær. Normalt har dunbekledning en dunprosent på 85-95 prosent rent dun, mens resten er fjær. 

Det er dunet som har de enestående isolasjonsegenskapene, mens fjærene hjelper med å holde dunet samlet og bidrar til fukttransport.

Jo høyere prosent dun, jo lettere og mer komprimerbart er som regel produktet