Vi presenterer her utdrag av tekstene om "testvinneren" og "mest for pengene". Hele testen sto på trykk i UTE 1/ 2010.

Helsport Fimbul Down, Bergans Dyna Down, Rab Neutrino Plus, Norrøna Falketind Down 750, Crux Plasma Down, Mamut Andalo, Helly Hansen Verglas Down, Lowe Alpine Supernova Parka, Outdoor Research Virtuoso, Marmot Ama Dablam, Mountain Works Reversible Down.

Annonse

UTE har testet 11 lette dunjakker som gir ekstra isolasjon i fjellet, i skibakken, på hytteturen eller hvor du enn befinner deg når frosten biter.

I kald blåst og barskt vintervær, eller bare rundt bålet, er dunets isolasjonsegenskaper høyt verdsatt.

De største og tyngste dunjakkene for ekspedisjonsbruk gir ekstrem isolasjon, men er mindre egnet til bruk i aktivitet.

Lettere og tynnere dunjakker har et langt bredere bruksområde. Gode dunjakker er en kostbar investering, og sannsynligvis kjøper du kun en modell. Derfor bør du også kunne bruke den varme jakka i urbane omgivelser, og i testen har vi derfor også sett på design og utseende.

Jakkene vi bokstavelig talt har gått langs sømmene, er benyttet i ulike aktiviteter, fra overnattinger i marka og høyfjellet, så vel som til hverdagsbruk i byen og i skibakken.

For at jakken skulle kunne anvendes på topptur og i vinterfjellet, satt vi som krav at modellene vi testet skulle ha fast eller avtakbar hette.

Vi har ikke gjort noen direkte sammenligninger av jakkenes isolasjonsegenskaper og satt tall på resultatet.

I stedet har vi satt fokus på jakkenes styrker og svakheter for å anbefale hvilket bruksområde de ulike modellene passer for. Oppgitt vekt er produsentens anvisning i størrelse large.

Bruk av dunjakke

Lettere dunjakker kan benyttes både innfor og utenfor skallbekledningen, men de fleste vil være enige om at det er mest prakisk å ha den utenpå. En skalljakke vil komprimere dunet og dermed redusere isolasjonegenskapene. Jakken vil samle opp svette som ikke klarer å forflytte seg ut gjennom skallmembranen. Med dunjakke utenpå behøver du ikke ta av deg skalljakken for få øke isolasjonen.

Det er enklere å slenge en dunjakke utenpå, enn å ta på ekstra mellombekledning hver gang du tar en pause. Om du bruker dunjakke utenpå i høy aktivitet der du produserer mye kroppsvarme, vil svette som transporteres gjennom skallmembranen kondensere til is i dunfyllet. Da vil isolasjonsegenskapene reduseres drastisk inntil jakken er tørket igjen innendørs.

I aktivitet er det altså bedre med en tynnere dunjakke, gjerne med ventilasjonsåpninger. En dunvest kan også være et fullgodt alternativ dersom du ønsker god isolasjon og varme når du er i aktivitet.

Dunkvaliteter

Dun har svært god isolasjons- og komprimeringsegenskaper. Det som avgjør hvor godt dunen isolerer, er spensten. Spenst er hvor godt dunet kan ”holde” på luften. Denne kvaliteten betegnes med en tallverdi og kalles fyllevne eller fyllkraft (fillpower). Jo høyere spenst, jo større dunfjær, og jo bedre isolasjonsevne. Dette fordi større dunfjær holder på mer luft. Større dunfjær beholder også form og spenst bedre. Dun med fyllevne høyere enn 500 isolerer bedre enn de beste kunstfiberstoffene, mens fyllevne 800+ benyttes i de aller varmeste jakkene.

Høyere spenst på dunet fører også til lavere vekt på jakken, da mindre dun er nødvendig. Med lavere dunkvalitet kan du altså kompensere med mer dun i jakken for å øke isolasjonsevnen. En jakke med 800 fillpower vil ha betydelig mindre dun i jakken på grunn av at kvaliteten er høyere. Dette gir lavere totalvekt.

Om ikke vekt er svært viktig kan mer dun av fyllkraft 600 være varmere enn en 800 jakke med sparsommelig innhold. Mengden duninnhold er utelatt på de fleste varedeklarasjoner, og er ofte vanskelig å finne ut av.

To standarder
Ikke uventet benyttes det ulike standarder for dunkvalitet i Europa og USA. Dette kan lett føre til misvisende informasjon på varedeklarasjonen. Amerikanske produsenter, men også noen europeiske, oppgir fyllevne etter amerikansk standard som ofte betegnes CUIN. I Europa benyttes en annen standard, som av og til merkes ”EN”.

Begge standardene tester dunet på tilnærmet samme måte, men måleverdiene er ulike. Den europeiske standarden har derfor lavere verdier enn den amerikanske på samme fyllevne. En jakke med fyllevne 700 EN tilsvarer omtrent det samme som amerikansk fyllevne 800. Dette er forvirrende og ikke lett å finne ut av. Vi har i våre omtaler benyttet referansen produsenten har oppgitt på de de ulike jakke-modellene.

Blandingsforhold dun og fjær
I dunbekledning vil det alltid være et blandingsforhold mellom dun og fjær. Normalt har dunbekledning en dunprosent på 85-95 prosent rent dun, mens resten er fjær.

Det er dunet som har de enestående isolasjonsegenskapene, mens fjærene hjelper med å holde dunet samlet og bidrar til fukttransport.

Jo høyere prosent dun, jo lettere og mer komprimerbart er som regel produktet. 

 

neutrino_plus_jacket_blackh11

RAB Neutrino Plus – UTEs testvinner

Fyllevne: 750
Vekt: 760 gram
Pris: 4000 kroner
www.topptur.com

Varm luksus: RAB har mye å leve opp til på dunfronten. Og med Neutrino Plus fortsetter suksessferden.Vanntett glidelås vitner om jakkens ambisjoner om standhaftighet også i vått vær. Ytterstoffet av Pertex Endurance oppleves som lett, pålitelig og middels vannavvisende. UTE liker stor åpning på store, utvendige lommer. Romslig netting – og glidelåslomme innvendig, for øvrig uten glidelåshempe. Ingen registrert dunlekkasje. Box-wall konstruksjon holder høykvalitetsdunet på plass, og bidrar til lite varmetap og god isolasjon.

Hjelmen passer greit under hetten som har formbar brem og enkel dybdejustering. Denne utgaven har større krage som bidrar til å dekke ansiktet godt i vindkastene. Det er generelt lite å sette fingeren på. UTE mener at strammestrikkene er litt slappe, men det er en smakssak.

Neutrino Plus er blant de varmeste modellene i testen, uten at den ekskluderes fra trendy bybruk av den grunn. God isolasjon og lengde, samt lav vekt og solide løsninger gir bredt bruksområde. Anbefales som varmejakke på middels lange og krevende ekspedisjoner og generelt når vinteren biter skikkelig fra seg.

 

 

helly hansenh10

Helly Hansen Verglas Down Jacket - mest for pengene

Fyllevne: 700
Vekt: 1010 gram
Pris: 2999 kroner
www.hellyhansen.com

Toppturjakke: Stilig, god og ytterst røff jakke. Ikke minst varm med tilstrekkelig dun med fyllevne 700 og 90 % duninnhold. Ventilasjonsglidelåser under armene, avtakbart snøskjørt og moderate dunmengder gjør Verglas til en ski- og aktivitetsjakke. Jakken er særdeles rikt utstyrt med to håndvarmerlommer og to brystlommer, alle med glidelås. I tillegg har den også dype innvendige nettinglommer. Glidelåsen er også dekket av utvendig klaff med borrelås, men låste seg fullstendig fast i en mindre innvendig klaff. Ermene har behagelige pulsvarmermansjetter.

UTE mener jakken har god komfort, moderne design og er lett å like. Yttermaterialet i nylon er pålitelig og robust. Jakken er godt stuffet, men blir raskt flat over skuldrene etter ryggsekkbruk.

Snorstramming i hetten røk i et litt desperat forsøk på dekke ansiktet raskt. Strammingen oppleves som knotete med votter, og lekker dun. Ellers er hetten spesielt dunrik og spenstig.

Ideell for topptur, ski, fjell og tøffe forhold. Fungerer utmerket i bybildet og som varm allværsjakke med god standhaftighet i våte forhold.