En god pendlesykkel bør være rask og effektiv, ha en relativt enkel konstruksjon for lite vedlikehold, robuste deler og en sittestilling som fungerer med sekk og gir godt overblikk i trafikken.

OM TESTEN

Testen er utført av magasinene Terrengsykkel og Ute. Syklene har blitt brukt til daglig jobbsykling i en uke av to rutinerte testsyklister, hver med drøye 10 kilometers avstand til jobb. I tillegg har syklene blitt syklet på lengre urbane runder med variert terreng i flere omganger. Syklene med 28-tommers-hjul har blitt testet med kvalitetspiggdekk fra Suomi og Schwalbe i tilsvarende dimensjon som dekkene de kommer levert med.
Kona-, Breezer- og Canyon-sykkelen har blitt testet med de piggfrie standarddekkene, da piggdekk som matchet disse ikke var tilgjengelig da testen ble utført. 
Alle syklene ble veid med standarddekkene på. 
Syklene har blitt vurdert på en skala fra 1 til 10 på åtte kriterier som til sammen har gitt en gjennomsnittlig poengsum.

Annonse

Tilnærmingen til hva som gjør en god pendlesykkel er forskjellig fra sykkelprodusent til sykkelprodusent. Ønskene og behovene er forskjellig fra bruker til bruker.

For denne testen tok vi utgangspunkt i et prispunkt mellom ti tusen og femten tusen kroner. I denne prisklassen får du solide kvalitetssykler med funksjonelle deler og gjennomtenkte løsninger. Testen viser at det er relativt stort spenn i både pris og spisskompetanse blant alternativene på markedet. Det er derfor et poeng å tenke gjennom hva som er viktigst i din egen sykkelhverdag. Setter du det å slippe skittent kjede høyt, velger du en sykkel med beltedrift og navgir. Ønsker du maks snert og effektivitet i tråkket og er villig til å vaske og olje kjedet en gang i blant, vil du få en mer direkte tråkkrespons med utvendige gir og kjede enn med navgir og gummireim.

Skjermer er et must for daglig pendling. Uten blir du gjennomvåt og skitten, ofte også når det ikke kommer vann fra oven. Vil du sykle i jobbantrekk må du ha gode skjermer på sykkelen. På alle syklene i testen kan skjermene med fordel forlenges ytterligere med skvettlapp både foran og bak. Dette sparer sko og bukse for mye søl.
Testens billigste sykkel leveres i utgangspunktet uten skjermer, men den lave prisen og at den selges gjennom spesialistforretninger gjør det både rimelig og raskt å få den utstyrt med like gode skjermer som vi har testet den med.

En siste ting å være obs på er at til de to syklene i testen med 27,5-tommers hjul, også kjent som 650B, Canyon og Kona, finnes det ennå ikke gode piggdekk. Det er forventet at de to ledende produsentene av piggdekk, finske Suomi tyres og tyske Schwalbe vil lage gode dekk i denne dimensjonen foran neste vinter.

PIGGFRITT: De store ballongdekkene på Kona Dr Dew lot seg ikke bytte ut med pigdekk for denne testen. Vi fant nok barmark til å teste likevel.

PIGGFRITT: De store ballongdekkene på Kona Dr Dew lot seg ikke bytte ut med pigdekk for denne testen. Vi fant nok barmark til å teste likevel.

TESTLEDEREN

Øyvind Aas har jobbet som sykkeltester i over ti år. I tillegg har han 25 års erfaring som aktiv terrengsyklist og fire års erfaring som sykkelbud. Øyvind har tidligere vært redaktør i bladene Terrengsykkel og Landevei og jobber nå som utstyrsredaktør i Fri Flyt AS som gir ut bladene Ute, Klatring, Fri Flyt, Landevei og Terrengsykkel.