Test av 8 topptursekker

«Spade? Sjekk! Søkestang? Sjekk! Dunjakke? Sjekk! Hjelm? Sjekk!». Selv korte toppturer krever at du har med deg et minimum av utstyr. UTE har testet 8 sekker til toppturer på vinterfjellet.

Sist oppdatert 11. desember 2013 kl 11.07
UTEs utstyrstester har svettet og bært topptursekker. Her er hans dom. Foto: Håvard Lium
UTEs utstyrstester har svettet og bært topptursekker. Her er hans dom. Foto: Håvard Lium
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.36.24
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.36.24

En god topptursekk skal ha plass til alt du vil ha med deg, men samtidig skal du nesten ikke merke at du har den på deg, verken på vei opp eller ned. Det betyr at sekken bør ha lav egenvekt, sitte godt på ryggen og ha gode løsninger for pakking av utstyr. Viktigst er likevel at den må ha plass til det du trenger å ha med i sekken. Hvor stor sekken trenger å være avhenger litt av hva slags turer du går på. Er du primært på heisbaserte toppturer eller korte dagsturer, kan du klare deg med en sekk på 30 liter, men skal du på dagsturer på 3-4 timer eller mer trenger du fort 35-45 liter for å få med deg det mest nødvendige. 

Her finner du stor og oppdatert test av topptursekker!

Nok plass er en ting, men det er selvsagt også viktig at sekken er god å bære, og sitter godt på ryggen når du skal ned. Det beste tipset når det kommer til bærekomfort er å prøve sekken før du kjøper den. Vi er alle ulikt bygd, og en sekk som er perfekt for en kan være helt feil for deg. Så lenge du har skiene på beina er det begrenset vekt i en standard dagstursekk, og de aller fleste bæresystemene takler den vekten bra. Hvis du derimot går turer med skiene på sekken blir det større skille mellom sekkene. Da blir det vesentlig viktigere med et godt bæresystem, et godt hoftebelte og gode skulderremmer, samtidig som den må ha gode justeringsmuligheter slik at du kan få vekten tett på ryggen.

Til slutt bør en god sekk ha enkle løsninger for feste av og tilgang til utstyr. Skifester bør være på siden av sekken, feste på framsiden gir deg en baktung last. En del sekker har en fast størrelse på skifestene, dette kan fungere bra, men sjekk at de er brede nok (og ikke alt for brede) til de skiene du har tenkt å bruke. Sekken bør også ha feste for isøks. Hvis uhellet skulle være ute er det også viktig med rask tilgang til skredutstyret. Du kan løse dette med gjennomtenkt pakking, men flere sekker kommer med egne «skredlommer» i front som sikrer at utstyret alltid ligger lett tilgjengelig. Dette sørger også for at det er lettere å holde orden i hovedrommet på sekken. Det er en stor fordel om det er lett å få tak i ting som ligger i hovedrommet, selv når du har festet ski på sidene. Med kun en åpning i toppen av sekken kan dette være vanskelig, men løsninger med andre åpninger, for eksempel i bunn eller på sidene kan gjøre tilgang enklere. Ulempen er at glidelåser ofte er et svakt punkt på en sekk. For at en slik løsning skal fungere over tid må det være god kvalitet på glidelåsene, og gjerne overlappende remmer som kan avlaste glidelåsene.

Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.43.01
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.43.01

Bergans Backcounty guide 34+
Pris: 1400 kroner
Nett: www.bergans.no
Vekt: 1490 gram
Størrelse: 34+ liter

Korte dagsturer: Backcounty guide fra Bergans er en liten topptursekk som egner seg best på korte dagsturer, mens det på litt lengre turer blir vanskelig å få med seg alt du trenger. Sekken har feste for både ski og snowboard, disse er greie å betjene, men utformingen på skifestet gjør at skiene lett beveger seg frem og tilbake når du går. Snowboardfestet fungerer, men dette er forholdsvis stort og man kunne spart en del vekt hvis det hadde vært mulig å ta det av. Fordelen er at du kan bruke samme feste for å oppbevare stegjernene om du har med det. Sekken er delt inn i tre rom, et hovedrom med blant annet løsning for drikkesystem, et lite rom i toppen, og en utstyrslomme i front. Utstyrslommen i front kunne vært et veldig godt sted for skredutstyret, men er for lite til både søkestang og spade. Det fungerer derimot godt til feller og vått tøy. Sekken har egen glidelås i ryggen som sikrer at du får rask tilgang til det du trenger, selv om du har skiene på ryggen. Den får også pluss for gode kompresjonsmuligheter. Når det gjelder bærekomfort er som nevnt skifestet en svakhet, vi savner også muligheten for å justere skulderremmene slik at sekken kommer tettere på ryggen. Alt i alt er dette en ok sekk til korte dagsturer, men blir for liten for de lengre turene- Den anbefales mest for turer der du skal ha skiene på beina hele veien.

+ Enkle kompresjonsmuligheter
+ Enkel tilgang til hovedrom

- Liten utstyrslomme
- Bærekomfort med ski på ryggen

 

Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.41.40
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.41.40

Ortovox Haute Route 45
Pris: 2299 kroner
Nett: www.ortovox.com 
Vekt: 1700 gram 
Størrelse: 45 liter

Romslig: Ortovox sier selv at de lagde denne sekken med tanke på hva du trenger å ha med deg for å gå Haute Route i alpene. Skal du ha hjelmen inne i sekken blir den nok litt knapp for 5 dager, men fester du den utenpå er det fullt mulig å få med deg alt. Vår test dreier seg om dagsturer, og vi hadde ikke noe problem med å få med alt vi trengte. Sekken har tre rom, hovedrom, utstyrsrom og en stor frontlomme. Alle disse fungerer godt. Utstyrsrommet har god plass til skredutstyret, frontlommen er romslig og har i tillegg en liten lomme hvor du kan feste nøkler på en krok, og egen glidelåslomme til andre småting. Hovedrommet har løsning for drikkesystem, og har både tilgang fra toppen og ryggen. Skifestene er solide og fungerer meget bra, du har to gode fester for isøkser og muligheter for å feste snowboard. På ryggen fungerer sekken godt både opp og ned. Sekken har gode bæreremmer, og de er lett å justere. Selve bæresystemet er et O-flex frame, på dagsturer blir ikke dette satt spesielt på prøve, men det sikrer at sekken holder formen på ryggen, og den føles behagelig å gå med. Fullastet sitter den meget godt. Vi savner bedre kompresjonsmuligheter, og glidelåsene til de ulike rommene er plassert så tett at man lett tar feil rom. Likevel, jevnt over en meget god sekk som fungerer utmerket til toppturer.

+ Sitter meget godt på ryggen
+ Gjennomførte løsninger

- Kunne vært bedre kompresjonsmuligheter

Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.43.19
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.43.19

Haglöfs Rand 40
Pris: 1699 kroner
Nett: www.haglofs.no
Vekt: 1790 gram
Størrelse: 40 liter

Klassisk: Rand fra Hagöfs er en klassisk topptursekk som har alt det du trenger på en topptur. Jevnt over gode løsninger og plass til det du trenger. Sekken har en egen sikkerhetslomme i front med god plass til nødvendig skredutstyr, her finner du også en liten lomme med glidelås til for eksempel et lite førstehjelpssett. Hovedrommet er romslig, og du får fint plass til en hjelm og alt annet vi pakket med oss på tur. Du har enkel tilgang til hovedrommet både fra toppen og fra en glidelås i siden. Eneste ulempen er at det kan være litt vanskelig å komme til med ski på sekken. Med full sekk og mye i topplokket kan løsningen for drikkesystemet bli litt trangt, spesielt med isolert slange. Sekken har et stort topplokk som kan justeres opp og ned, samt at det har to lommer, en med åpning utenpå og en nettinglomme på undersiden av lokket. Sekken har gode fester til ski og snowboard, feste for 2 isøkser, og taufeste under lokket. Bæresystemet er bygd opp rundt en aluminiumsramme, og det fungerer utmerket til en normalt pakket topptursekk, selv med skiene på ryggen. Jevnt over er dette en meget god sekk som fungerer like godt både til sommer som vinter.

+ God å bære
+ Gode festemuligheter

- Trang drikkeløsning
- Tilgang til hovedrom med ski på sekken

Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.46.58
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.46.58

Norrøna Falketind 45 
Pris: 1599 kroner
Nett: www.norrona.com
Vekt: 1440 gram
Størrelse: 45 liter

Allrounder: Falketind er en anvendelig sekk som passer like godt til sommerturen som toppturer på vinteren. Sekken skiller seg fra de fleste andre med at den kun har et rom. Dette rommet er til gjengjeld stort og du får enkelt plass til alt du trenger å ha med deg på topptur. Det er enkel tilgang til dette rommet enten fra toppen eller en glidelås foran på sekken. Glidelåsen er plassert slik at det er lett å åpne sekken selv om man har ski på sekken. Ulempen med glidelåsen er derimot at hvis den går i stykker har du sekk som er helt åpen i front. Sekken har ellers gode fester for ski på siden, to isøkser, tau under topplokket og Norrøna sitt eget Rail Glide lommefestesystem i front om du skulle trenge mer plass. Sekken har ikke feste for snowboard. Det er to lommer i topplokket, en over og en under, og begge er forholdsvis romslige. Sekken har en aluminiumsramme i ryggen, og sammen med et avtakbart hoftebelte og greie skulderremmer har sekken god bærekomfort. Sekken er lett, enkel og god til normalt bruk, men for en ren topptursekk hadde det vært fordel med minst en ekstra lomme slik at skredutstyr og eventuelt andre ting kunne ligget for seg selv. 

+ Lav vekt
+ Enkle løsninger
+ Godt egnet til helårsbruk

- Kun et rom

Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.47.01
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.47.01

Mammut Spindrift guide 40
Pris: 2000 kroner
Nett: www.mammut.com  
Vekt: 1690 gram
Størrelse: 40 liter

Gjennomtenkt: Spindrift ble godt mottatt av testteamet og har mange av de detaljene en god topptursekk bør ha. Bærekomforten er god både med tung og lett last, men hoftebeltet kunne vært litt kraftigere om du ønsker litt ekstra i sekken. På vei ned satt den godt på ryggen, og er det flere som skal bruke sekken, eller du er usikker på lengden, er det forholdsvis enkelt å justere denne. Sekken har et hovedrom med tilgang både fra toppen og glidelås langs siden. I front finner du en utstyrslomme hvor skredutstyr lett får plass, og på siden er det en egen lomme for feller. Ski kan festes enten på siden eller skrått i front, og det er heller ikke noe problem å få med seg et snowboard. Selve sekken lukkes med en enkel klips, denne er stor og lett å betjene selv med store votter. En klips fungerer utmerket på topptur, men kan være en utfordring om du på andre turer trenger å pakke ting på tvers under topplokket. De andre klipsene fungerer tilfredsstillende, men kan bli litt små med store votter. Sekken er kompatibel med drikkesystem, men UTE opplevde at dette kunne bli litt trangt, spesielt med isolert slange. Jevnt over er dette en gjennomtenkt og meget god sekk som fungerer godt på topptur, og tapte på målstreken mot testvinneren. 

+ God å bære
+ Lett tilgang til alle rom

- Litt trang løsning for drikkesystem

Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.47.21
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.47.21

Deuter guide 45+
Pris: 1900 kroner
Nett: www.deuter.com
Vekt: 1950 gram
Størrelse: 45 liter

Kraftplugg: Deuter er et tysk merke som er store i Europa, men foreløpig ikke blant de største i Norge. Guide 45+ er likevel en sekk som fortjener oppmerksomhet også her. Dette er en kraftplugg av en sekk, det gjør den klart tyngst i testen, men samtidig takler den tyngre laster, tåler mye juling og pakker mer enn de andre sekkene. Et liten minus er at Deuter har valgt å bruke små klips på hele sekken. Dette er helt ok der du skal feste ulikt utstyr, men UTE skulle gjerne sett at det var større klips for å åpne og lukke hovedrommet. Vi savner også en egen lomme for skredutstyr, men hovedrommet er stort og har enkel tilgang både fra toppen og siden. Nederste del hovedrommet er atskilt fra resten av sekken, og en glidelås i bunn sikrer lett tilgang her. Dette er praktisk for å holde orden i sekken, men er samtidig med å trekke opp vekten. Utover det har sekken alle festeanordninger du trenger for turer i alpint terreng, har løsning for drikkesystem og et meget godt hoftebelte. Guide 45+ når ikke helt til topps som ren topptursekk, men er en solid og god sekk som kan brukes til det aller meste og som kommer til å vare i mange sesonger.

+ Solid
+ Romslig
+ Meget god å bære

- Vekt
- Små klips

Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.55.01
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.55.01

Arc’Teryx Quintic 38
Pris: 1999 kroner
Nett: www.norskfjellsport.no 
Vekt: 1480 gram
Størrelse: 38 liter

Annerledes: Arc’Teryx Quintic er helt klart annerledes, og ble et spennende bekjentskap. Det første vi måtte bruke litt tid på var å finne ut hvordan man pakket sekken, det største rommet ligger tett mot ryggen og har tilgang gjennom en glidelås på den ene siden. Uten ski på sekken var det greit å komme til, men åpningen kunne gjerne vært litt større da det kunne være vanskelig å få ut og inn store ting. Dette ble enda vanskeligere med ski på sekken. Det andre store rommet er en kombinasjon av utstyrslomme og hovedrom. Dette har plass til skredutstyr og diverse annet, men er litt for smalt om du for eksempel vil ha med en hjelm. Sekken har i tillegg en praktisk lomme til feller og andre ting på toppen, og plass til drikkeflaske og mat i en sidelomme. Sekken har også flere indre glidelåslommer som sikrer at små ting ikke forsvinner. Du får med deg både isøks og ski eller brett på sekken, men andre sekker har bedre løsninger for feste av dette. Med en normalt pakket sekk er bærekomforten god, men den mister fasongen om du fyller den. Pluss for at Arc’Teryx ønsker å tenke annerledes, og til enkle dagsturer uten for mye i sekken fungerer den like godt som de fleste andre i testen. Til mer krevende turer finnes det bedre alternativer.

+ Flere mindre utstyrslommer for rask tilgang

- Vanskelig tilgang til hovedrom
- Festeløsningen kunne vært bedre

 

Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.47.31
Skjermbilde 2013-12-11 kl. 10.47.31

Lowe Alpine Peak Attack ND35:45
Pris: 1799 kroner
Nett: www.vertikal.no
Vekt: 1420 gram
Størrelse: 45 liter

Lettvekter: Peak attack er blant de letteste i testen, men gir deg likevel mye pakkvolum og mange muligheter for å få med deg utstyr. Både vekt og festemuligheter er sekkens sterke og svake sider. Lav vekt gjør at du får mindre å bære på, men samtidig blir det litt tynne skulderstropper og hoftebelte, samt at sekken har en del klips som er litt spinkle. Til tross for tynne stropper sikrer et godt ryggsystem at bærekomforten likevel blir forholdsvis god. Du har gode muligheter til å feste utstyr på sekken, men dette bidrar også til at det blir litt mange remmer og kroker å holde styr på. Dette er noe du etter hvert finner ut av og er ikke et stort problem. I tillegg til en del plastklips er sekken utstyrt med metallkroker for å feste noen av remmene. Det krever litt trening å betjene disse enkelt, men når du har fått teken på dette fungerer det godt, og du har samtidig en veldig solid løsning. Det er enkelt å feste ski på siden av sekken, men vi savner stramming på det nedre feste slik at skiene sitter optimalt. Sekken mangler lomme for skredutstyr, men har et stort hovedrom med åpning i toppen og mulighet for drikkesystem, og et stor justerbart topplokk med lommer både over og under. Peak Attack er en lett sekk som fungerer godt både på vinter- og sommerturer, men er ikke en rendyrket topptursekk.

+ Lett
+ Mange festemuligheter

- Skifestene
- Ingen skredlomme

PS: Denne testen sto på trykk i UTE 66. Vil du lese de siste oppdaterte testene til UTE? Bli abonnent, få bladet rett i postkassen samtidig som du får tilgang til alle tidligere utgaver digitalt!

Publisert 11. desember 2013 kl 11.07
Sist oppdatert 11. desember 2013 kl 11.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen