Test av topptursekker

Kravene til en god dagstursekk er enkle: Den skal være god å bære, ha plass til det du trenger og holde noen år. Her er de tre beste sekkene UTE fant fram til da vi testet topptursekker.

Sist oppdatert 2. mars 2009 kl 09.16

 

En god sekk bare er der til tjeneste, på tur etter tur, år etter år. Den har akkurat den plassen og de detaljene du trenger. Isøksa henger stødig på bratte turer, akkurat som skiene de dagene det er best å gå på beina.

UTE ba leverandørene om dagstursekker beregnet på topptur på ski. Når vi har vurdert plassen, har vi tenkt ut fra en standard toppturutrustning, og vi har gått nøye gjennom hvordan det er å bære skiene på sekken. Men når du kjøper en ny dagstursekk, regner vi med at du kommer til å bruke den om sommeren også. Mange av sekkene i testen egner seg til både klatring og fotturer.

Les også: Vi har samlet alle nyheter, reportasjer, produktomtaler og tester om G3 her.

Sekkene har volum fra 30 til i overkant av 40 liter, og vi har sett nøye på hva du faktisk får plass til. Vi testet med dunjakke, hjelm, øks, stegjern, feller, drikkesystem, matpakke, førstehjelpspakke, spade og søkestang og oppdaget at de minste 30-literne blir fort i snaueste laget. Hjelmen kan henges utenpå, men hva når det regner eller sludder?
Bæresystemet skal være godt og solid. Men siden du ikke skal ha med deg så mange kilo, trenger du ikke det mest av avanserte på en dagstursekk.

Sekker med glidelåsåpning er populære, en lang glidelås gir rask tilgang til alt innholdet i sekken. Samtidig sverger mange til den tradisjonelle formen med snøring i toppen. Det er det sikreste (glidelåsen ryker før eller siden), letteste og mest fleksible med tanke på hva du kan få nedi sekken. Glidelås inn mot ryggen er favorittløsningen til mange, men øker vekta på sekken. 

Vi mener det er viktig at du finner et eget rom for sikkerhetsutstyr og våte ting, for eksempel fellene du har brukt på oppturen. Du vil nødig at tørt undertøysskift blir vått eller få dunjakka gjennomhullet av dårlig pakket stegjern.

Les også: Fri Flyts samleside om goggles

Vekt er i fokus på mye turutstyr, og du har ikke lyst til at dagstursekken skal ha for høy egenvekt. Men når kraftig corduranylon byttes ut med tynnere stoff, svekkes slitestyrken til sekken ganske markant. Ski, isøkser og annen hardvare er spesielt brutalt i så måte. Ideelt sett bør du heller spare vekt ved å velge bort fancy detaljer enn ved å spare på stofftykkelsen. Vær oppmerksom på at mange av de mest typiske lettvekterne blir slappe filler når sekken ikke er stappfull - da er det nesten umulig å bære skiene på sekken.

Når det gjelder skifester er meningene delte. I vårt testpanel holder vi en knapp på vanlig A-feste - skiene festet langs siden og tupp mot tupp i toppen. Men andre løsninger fungerer også. Sjekk at du virkelig har tro på løsningen før du slår til, og pass på at det er plass hvis du skal dra på brede ski.

Mammut Spindrift 30
30 liter
1504 gram
1300 kroner
Dette er testvinneren og dnne sekken er det lett å bli glad i. Testvinneren har få feil, og har hele veien jevnt over bedre løsninger enn konkurrentene.Sekken har to lommer i lokket og et ytre rom for sikkerhetsutstyr. Den har et strikk/nettingssystem for feste av hjelmen på yttersiden. Drikkeslangen er isolert og ryggen er stiv. Den hadde vært perfekt med rygginngang, men du kommer et godt stykke på vei med glidelåsinngangen fra siden av sekken. Hvis 30-literen blir for knapp, finnes sekken også en modell som er ti liter større.
+ Mange gode løsninger
+ Virker solid og gjennomført
- Mangler rygginngang
- Lite rom for sikkerhetsutstyr

Osprey Variant
37 liter
1443 gram
1300 kroner
Osprey-sekken ble slått på målstreken av testvinneren. Variant har høy kvalitet på løsningene. Den rommer utrolig mye, og har meget bra ekspansjons-/kompresjonsmuligheter, med blant annet hevbart lokk. Testpanelet lot seg også imponere av prisen på sekken. Isøksfestet er meget solid. Det trakk ned at det høye og slanke hovedrommet gir dårlig oversikt over innholdet. I tillegg mangler sekken feste for snowboard. Ellers er det minimalt å utsette. Variant 37 kommer i tre lengder, og den finnes også i en modell som er ti liter mindre.
+ Romslig sekk med god plass
+ Utvendig rom til feller og sikkerhetsutstyr
- Mangler snowboardfeste
- Mangler isolasjonslomme til drikkeslange

Haglöfs Mountain Surf
30 liter
1624 gram
1199 kroner
Testpanelet møter denne sekken med i viss skepsis, den virker tung og klumpete, men den overrasker svært positivt i bruk. Dette er kraftig sekk med polstret rygg. Detaljer som fleeceforet brillelomme i toppen trekker opp. Mountain Surf er en svært god topptursekk, og kanskje en enda bedre skisekk hvis du stort sett kun står nedover. Den har flere rom – blant annet to lommer på hoftebeltet og et ytre rom til sikkerhetsutstyr. Testpanelet opplever likevel ikke rominndelingen som helt optimal, hovedrommet er litt for lite til smidig pakking. Sekken burde hatt lavere vekt for å nå helt til topps.
+ Isolasjonslomme til drikkeslange
+ Snowboardfeste
- Litt lite hovedrom
- Høy vekt

 

Mammut
osprey
Haglofs

  

Publisert 2. mars 2009 kl 09.16
Sist oppdatert 2. mars 2009 kl 09.16
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen