Lek med kameraet

Vær ute, vær aktiv, flytt deg rundt og prøv å fange det samme motivet med forskjellige objektiver. Slikt blir det ofte gode bilder av.

Sist oppdatert: 20. juli 2019 kl 07.00
Lesetid: 3 minutter

Det er ikke lett å planlegge et bilde ned til siste detalje før det taes, dessuten er det ikke alltid like gøy.

Vår fotolærer, Kristin Folsland Olsen, anbefaler å være aktiv med kamera og ta med objektene med på leken. Gode bilder blir ofte tatt med en liten slump bevisst tilfeldighet.

– Jeg storkoser meg ute med på tur med kameraet. Én av tingene du bør tenke på er å være veldig fleksibel, vær overalt, høyt og lavt, rundt omkring og test ut mange forskjellige vinkler. Prøv ut noe, prøv det igjen, og igjen og igjen og igjen. Bare vær kreativ og lek! oppfordrer Folsland Olsen. 

I denne episoden har hun fått med seg kiteren Kari Schibevaag ut for å leke seg på fjorden.   

– Et tips er å forsøke å se situasjonene litt i forkant. Når du er på tur med folk kan du se etter gode bildemuligheter som dukker opp i for- og bakgrunn. Løp foran de andre, og vær klar med kameraet, så kan du knipse når de forutsette situasjonene oppstår. 

Om du er flink til å se etter de gylne øyeblikkene, vil du gjerne slippe å regissere personene i bildene dine. 

– Å flytte på deg selv er veldig viktig. Ikke bare stå stille og vent på at motivet skal flytte på seg. Om du tar noen skritt til høyre, til venstre, så får du plutselig et helt annet perspektiv. Beveg deg rundt hele tiden og prøv deg frem, sier Folsland Olsen. 

Du får sjelden gode, uventede bilder om du er redd for utstyret ditt. I dag tåler kameraer en del vannsprut. Men vær obs ved sjøen, saltvann er ikke noe du bør eksponere kameraet for mye for. Det finnes mange vanntette etuier for kamera og objektiv, og sørg for å tørke av utstyr som blir vått så snart som mulig. 

Utfordring: Bli god på å ta hoppebilder

Bruk en vidvinkel, denne gjør at du får med mye av omgivelsene rundt personen som hopper og gir inntrykket av at personen hopper mye høyere enn hen faktisk gjør. Hold kameravinkelen lavt, still inn kameraet på bildeserie, og sørg for å ha en rask lukkertid. Om du ønsker å ta disse bildene av deg selv, kan du bruke selvutløser og stativ.

Se alle episodene av Naturfotoskolen her.

NATURFOTOSKOLEN 

Henningsvær-fotografen Kristin Folsland Olsen lærer deg det du trenger å vite for å ta flotte bilder fra turene du går. Lær hvordan du mestrer kamerainnstillingene, komponerer et bilde, velger rett kameraobjektiv eller hvordan du kan eksperimentere deg fram til de beste blinkskuddene. 

Publisert 20. juli 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 20. juli 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen