Kan du kamerainnstillingene?

Blender, lukkertid og ISO. Det høres utrolig ut, men kjenner du disse tre prinsippene er det ikke mer å lære. Nesten. Her får du kontroll på knappene.

Sist oppdatert: 5. juli 2019 kl 07.00
Lesetid: 3 minutter

For mange er dette kanskje fascinasjonen til foto i seg selv, de relativt enkle prinsippene som forandrer utrykket til et bilde på ett knepp. Blender, lukkertid og ISO er, sammen med valg av linse (brennvidde), stort sett alle variablene som bestemmer et bilde.

Har du kontroll på disse prinsippene, kan du godt kalle deg selv en fotograf. Har du godt oppdatert utstyr også? Les vår test av kameraer som passer til turen din!

Her er første episode av Naturfotoskolen, der programleder og fotograf Kristin Folsland Olsen gir oss en pedagogisk gjennom av kamerainnstillingene. 

– Om du har skaffet deg et kamera, og du kun bruker det på auto, vil du stort sett få veldig gode bilder, åpner Folsland Olsen. 

Men ønsker du å lære litt mer, for å få enda bedre kontroll over bildene dine, er det tre ting du bør lære deg: samspillet mellom blenderåpning, lukkertid og ISO. Kan du dette, har du mye større mulighet til å leke deg og utforske mer under fotograferingen. 

Blender

Blenderen avgjør hvor stor åpning det er, hvor mye lys som slipper inn, og treffer bildebrikken. Stor blenderåpning har et lavt tall på kameraet, men gir mye lys, mens en liten blenderåpning har et stort tall, men slipper inn lite lys. 

Når du har en stor blenderåpning, får du liten dybdeskarphet i bildet ditt. Det vil si at du kan legge forgrunnen eller bakgrunnen helt uskarp, mens personen i bildet holdes helt skarp og dermed isoleres fra bakgrunnen. 

Andre ganger, som når du tar bilde av et landskap, så ønsker du kanskje å gjøre hele motivet skarpt. Da må du velge en liten blenderåpning, altså et stort tall på innstillingene.

Lukker

Med lukkeren bestemmer du hvor lenge lyset slipper inn på bildebrikken. Hvis det er lite lys der du fotograferer, kan du forlenge eksponeringstiden, så det blir lysere på bildet. 

En kort lukkertid gjør at du kan fryse bevegelser i bildet, for eksempel en skiløper, en terrengsyklist eller noe annet som går fort. 

Lang lukkertid er en spennende måte å oppnå bevegelsesuskarphet i bildet, for eksempel når bølger slår innover en strand, og du vil oppnå en tåkete, nesten magisk stemning i bildet.  

ISO

Når du endrer denne innstillingen på kameraet, justerer du lysfølsomheten på bildebrikken. Det vil si at hvis det er mørkt ute, så bør du justere opp ISO-en til et høyere tall, for å kunne beholde en så rask lukkertid som nødvendig. 

Det som kan være veldig negativt om du justerer ISO-en høyt opp, er at det kan bli mye bildestøy i motivene dine. Altså at det oppstår fargeprikker, korn eller gråskjær i bildene. Derfor kan det være lurt å heller bruke et stativ i mørke omgivelser, for å kunne forlenge lukkertiden fremfor å øke ISO-en drastisk. 

Se alle episodene av Naturfotoskolen her.

NATURFOTOSKOLEN 

Henningsvær-fotografen Kristin Folsland Olsen lærer deg det du trenger å vite for å ta flotte bilder fra turene du går. Lær hvordan du mestrer kamerainnstillingene, komponerer et bilde, velger rett kameraobjektiv eller hvordan du kan eksperimentere deg fram til de beste blinkskuddene. 

Publisert 5. juli 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 5. juli 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
UT OG LEKE: Det er gøy å ta bilder, prøv gjerne med nye vinkler! Foto: Skjermdump
NATURFOTOSKOLEN (EP1-5)

Snarveien til bedre turbilder

KREVENDE SITUASJON: Når du skal ta bilder som dette, er det ikke spesielt hensiktsmessig med stort og tungt kamerautstyr. Foto: Kristin Folsland Olsen
NATURFOTOSKOLEN (S1E5)

Friluftsfotografens beste turtips

KAMERATER: Kiteren Kari Schibevaag og hunden Truls blir to gode fotoobjekter for fotografen. Foto: Kristin Folsland Olsen
NATURFOTOSKOLEN (S1E4)

Lek med kameraet

OPTISK: Det er en jungel av kameralinser og objektiver der ute. Vi hjelper deg å forstå hva du trenger. Foto: Kristin Folsland Olsen
NATURFOTOSKOLEN (S1E3)

Slik velger du rett kameraoptikk

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen