Samtidig må Amer betale Rottefella erstatning for et økonomisk tap på 9,25 millioner kroner. Rottefella sin samarbeidspartner, Madshus, er tilkjent nærmere 200.000 kroner i erstatning.
Striden startet etter at Salomon og Atomic i januar 2021 lanserte en langrennsbinding som kan flyttes, uten at man trenger å ta av skiene. Bindingen går under navnet Prolink Shift-In.
Rottefella og Madshus mener konkurrentenes binding er et inngrep i deres Move-system, som ble lansert i 2017, og som de har patent på.
Rottefella anslår at de har tapt 98 millioner kroner på konkurrentens binding.
Amer mener på sin side at tapet ikke er sannsynliggjort og gikk til motsøksmål der de krevde at patentene til Rottefella og Madshus gjøres ugyldige.
Lavere erstatningskrav
Rottefella og Madshus vant frem i Oslo tingrett sommeren 2022, men Amer Sport anket dommen til Borgarting lagmannsrett.
Nå har Lagmannsretten gitt Madshus og Rottefella medhold, og også fastslått at salg av Salomon og Atomics skibinding er forbudt, melder Aftenposten.
I tingretten ble de to skiprodusentene dømt til å betale 25,9 millioner og sakskostnader kroner til Rottefella.
Lagmannsretten har imidlertid tilkjent Rottefella et lavere erstatningsbeløp, på i overkant av 9,2 millioner kroner. Madshus er tilkjent 192.000 kroner i dobbelt lisensvederlag.
Kan justeres i fart
Flyttbare langrennsbindinger har blitt nærmest standard, særlig på felleski der smøresonen er fast. Ved å flytte bindingen, flyttes også tyngdepunktet som gjør det mulig å justere feste og glid.
Det spesielle med Move-bindingen fra Rottefella er at de kan justeres i fart uten at skiene må tas av.
Hvis bindingen flyttes noen centimeter bakover, løftes skien opp fra snøen, gliden blir bedre og slitasjen på smurningen reduseres.
Hvis skibindingen flyttes den andre veien, maksimeres feste og kraften i frasparkene.
Madshus har patent på den flyttbare skibindingen, mens Thomas Alsgaard og tidligere teknisk direktør i Madshus, Gunnar Bjertnæs, står oppført som oppfinnere. Rottefella har kjøpt lisensen på skibindingen, noe som gjør at de har alle kommersielle rettigheter.