/ Kiting

Med kite lengst nord

Helt nord i Norge, nærmere bestemt Varangerhalvøya, skal kitere fra elleve land kjempe om å bli verdens beste langdistansekitere.

Sist oppdatert 8. februar 2013 kl 20.43
vake kite
Klare til start. Foto: Anastasia Kim/ VAKE

Sammen med makker Helle Løvseth, skal Ida Sollie delta på VAKE (Varanger Arctic Kite Enduro) 9. – 12. april. I fire dager skal de kite over Varangerhalvøya for å kjempe om verdensmestertittelen i langdistanse-kiting.

42 lag er plukket ut til å være med, og det er høye krav til både kite- og høyfjellserfaring for å bli med i mesterskapet.

Utøverne kan fritt navigere mellom sjekkpunktene underveis. Vær og vind vil avgjøre hvor fort det er mulig å ta seg fremover den rundt 300 kilometer lange ruta. Siste del av løpet går gjennom Varangerhalvøya nasjonalpark. Kun de første 25 lagene som ankommer siste sjekkpunktet før nasjonalparken, får fortsette mot mål og den gjeve førsteplassen.

Sollie satser hardt på konkurransen og på å komme gjennom nåløyet for å få fortsette helt til mål. Noe av det beste med løpet er allikevel alle treningsturene de kommer seg ut på før selve konkurransen:
– Vi kiter jo mest mulig, og er mest mulig ute på tur. Så vi kommer oss ut på mange bra turer på grunn av konkurransen. Og tur liker vi jo!

Hva trener dere på mot mesterskapet?
– Vi øver på navigering og fart, og å navigere fortest fra A til B. Når det nærmer seg vil vi se mer på detaljert på ruta, og se om det er spesielle ting som må øves på.

Kiter dere ruta på forhånd?
– Nei, vi bor i Stavanger, så Hardangervidda blir treningsstedet vårt. Vi forsøker å dra dit hvor forholdene er mest mulig like de vi kommer til å møte på i VAKE.

Blir det hardt?
– Ja, det blir det. Vi kan kite femten timer i døgnet, og må hvile resten. Men å kite i femten timer i døgnet, tre-fire dager på rad blir hardt. Ikke minst kan det kan bli hardt vær, med white out og storm, og det gjør jo konkurransen enda mer utfordrende!

Les mer om VAKE her.

Publisert 1. februar 2013 kl 13.23
Sist oppdatert 8. februar 2013 kl 20.43
Relaterte artikler
SYDLIGE STRØK: Etter ti sesonger som kokk og guide i Antarktis, har livet i sør blitt for mye. I dag får Antarktis klarer seg selv. Foto: Privat
PORTRETT

Polarnomaden

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue