Nye utfordringer og problemer melder seg vinterstid, deriblant hvordan du skal finne vann. Så utover det å finne et flatt og fint sted å slå opp teltet – hva mer bør man tenke på?

I den aller første episoden av UTEs serie På lag med fjellet viser programleder Tord Hafnor hvordan vi finner den optimale teltplassen.

Annonse

– Når man skal finne leirplass er det lurt å tenke på vind, vann og ved. Det er lurt å finne en plass hvor det ikke blåser alt for mye, hvor man kan finne le for vinden.

Det kan være bak noen trær eller bak en liten kolle. Så bør man tenke på vann. Om vinteren er det mye snø overalt rundt oss, så vi får alltids smeltet vann, men det går veldig mye brennstoff på det. Derfor kan det være lurt å finne en liten bekk med åpent vann, eller et sted med bare fuktig snø, som dermed krever mindre energi å bli til drikkevann. Da sparer vi både mye tid og brennstoff, forklarer Hafnor. 

Sjekk om det er vann i bekken 
Stamp med skistaven for å kjenne om det er løst. Bruk gjerne den øverste delen av staven, som er hardere og tåler mer, for å komme helt ned til bekken.

Sjekk om staven blir våt, blir den det er det rennende vann der. Deretter kan du prøve å grave deg ned til bekken med en spade.

Dersom det viser seg å være for tykk is rundt hullet du lagde med staven, til at du klarer å nå vannet, så kan du følge bekken lenger ned i terrenget, og håpe at du kommer til et punkt hvor bekken er åpen eller isen er tynnere. 

Finn god ved 
Om du finner en teltplass i le av trær, kan du se etter tørre og brekte greiner.

Disse egner seg god til ved, og da slipper du å skade et tre for å få brennbart materiale.

Levende tre er dessuten fuktig og vanskelig å få til å brenne godt

Klargjør leirplassen

Når du har funnet ut hvor teltet skal stå, er det effektivt å bruke skiene dine til å tråkke ned underlaget på leirplassen.

Dette gjør du for å gjøre underlaget hardere og jevnere, og mer stabilt å slå opp leir på.

Etter at dette er gjort, kan du bruke litt tid på å hente greiner og lage bål eller spise middag.

Da får området du har tråkket ned litt tid til å sette seg og fryse til. 

PÅ LAG MED FJELLET

I UTEs nettserie På lag med fjellet får vi nyttige tips og leksjoner som gjør oss bedre rustet til å bruke fjellet på vinterstid. Programleder Tord Hafnor lærer bort hvordan vi tenner bål, finner vann, setter opp leirplassen, lager mat og får det hyggelig i teltet. Se alle episodene av På lag med fjellet