Nordic Pocket Saw er nesten som en hånddrevet motorsag. Den har sagkjede med sagblader på den ene siden av kjedet og solide nylon-håndtak i begge ender.

Du kan sage med den enten ved å legge den rundt trestammen du ønsker å kappe, og så dra i annethvert håndtak, eller du kan legge den på tvers over en stamme og dra frem og tilbake, gjerne med en kamerat.

Annonse

Det at sagen kan brukes av to personer gjør at den kan brukes til å sage over tjukkere stammer enn du kanskje orker alene, eller med typiske sammenleggbare tursager med et kortere, stivt sagblad. 

Nordic Pocket Saw
LITEN: Nordic Pocket Saw tar veldig liten plass i lomma eller i sekken.

Båndsagen er også veldig lett og tar mye mindre plass enn en sammenleggbar foldesag. Noen steder selges sagen med en liten taske. Vår kom uten taske, men vi har valgt å putte den i en liten neoprenlommebok som måler ca 10x10 centimeter.

Sagen er så liten at du kan ha den i bukselomma, i en liten rumpetaske eller i et mindre rom i sekken. Har du den i en liten taske er det ingen risiko for at den punkterer drikkeblæra, stikker deg i låret eller skader noe av det andre du måtte ha med deg i sekken eller lomma.

Det er også et alternativ til en lang stiv sag. En lang foldesag kan fort ta stor plass i sekken og gjøre det krevende å pakke sekken på en god måte.

Nordic Pocket Saw kan også erstatte den vanlige turøksa. Saga vil ta mye mindre plass, samt at den er mindre risikabel å ha i sekken, eller i teltleiren sammen med barn. 

Nordic Pocket Saw
EFFEKTIV: Du sager raskt over stokker på 15-20 centimeter i diameter. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Nordic Pocket Saw finnes også i en ekstra lang to-personers versjon, men den vanlige korte versjonen kan også fint brukes av to. Med en lengde på sagkjedet på 65 centimeter kan du sage over stammer med ganske stor diameter.

Stammer med opp til 30-35 centimeter i diameter kan sages over med litt tålmodighet og utholdenhet. Sagbladene sitter på kjedet med omtrent 10 centimeters avstand. Ønsker du å sage tynne greiner må du passe på at du drar langt nok i hvert tak slik at sagbladene får gjort jobben i greina.

Tar du for korte tak kan du ende opp med å bare gnikke kjedet, mellom sagtennene, mot greina.  

Nordic Pocket Saw
ALENE: Sagen kan brukes alene eller i par. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Når det gjelder saging av stammer og trær i skogen er det noen enkle prinsipper som gjelder: 

  • Unngå å sage ned friske trær uten tillatelse. Bruk sagen på nedfallstrær.
  • Rydd etter deg. Unngå at avkapp og sagflis blir liggende ved turstiene. Gå helst litt vekk fra stien og teltplassen (med mindre du rydder stien for falne trær).
  • Sag ikke av greinen du sitter på

Nordic Pocket Saw

Pluss: Tar veldig liten plass - Lett  - Sager effektivt  - Kan brukes av to på en gang - Ufarlig å ha i sekken/lomma

Minus: Mer klønete til småkvister enn øks - Krever litt styrke - Kan sette seg litt fast i stammen før du bryter gjennom