De klassiske oljehyrene som kystfiskerne sverger til, er sannsynligvis de plaggene som tåler aller mest regn. Det er heller ikke unaturlig at slike klær er førstevalget når du kler opp en treåring for en tur ut i plaskregnet.

For voksne turgåere er det annerledes. På tur foretrekker vi regntøy framfor paraply, og i stedet for tungt og tett regntøy faller valget nesten alltid på skalljakker.

Annonse

I teorien er også disse vanntette, men alle som har vært ute på tur en hel dag med nedbør vet at det ikke stemmer helt med virkeligheten.

Likevel gir jakkene god beskyttelse i ruskevær, samtidig som de puster bedre og er enkle å pakke bort i sekken når det ikke regner. Når vi har valgt regnjakker til denne testen har vi derfor valgt å teste lette skalljakker som tar lite plass i sekken, men som holder regnet ute og deg selv tørr.

En regnjakke alene er ikke nok til å holde deg varm og tørr på tur. En regnbukse er også godt å ha.Vi har valgt å ikke inkludere buksene i denne testen, siden ikke alle modellene hadde fulle regnsett. Dermed ville det blitt en mindre fullstendig test. 

Det er fort å glemme at hetten på jakken er en av de viktigste elementene. Litt som et hus: Regner kommer ovenfra og det hjelper lite med solide vegger om du ikke har et tett tak. 

Fuktighet kommer ikke bare utenfra, temperaturregulering er en annen nøkkel for å holde deg tørr, og kan være en stor utfordring når det er varmt og vått ute. Da kan det være vanskelig å ikke gå seg svett, men det hjelper i hvert fall litt om man tar av seg eventuelle ekstra lag man har under. Om regnjakken skal på så bør kanskje et annet lag av. 

Trenger en regnjakke lufteåpninger under armene? Ulempen med lufteåpninger er åpenbar, de fungerer som to hull som slipper vann inn, fordelen er også åpenbar; overskuddsvarme slipper ut og det blir mindre klamt. Hva skal man så velge?

Vår mening er at luftemuligheter er å foretrekke siden dette gir deg en mer anvendelig jakke. Øser det ned, så lukker du dem. I lett yr eller oppholdsvær så åpner du dem og får luftet ut.

LES OGSÅ: Regnjakker til lange dager på sykkelen

Jakkene har blitt testet høst, vinter og vår på varierte turer og i variert vær. Det er vanlig å forholde seg til vannsøyle på regntøy. De fleste jakkene i vår test oppgir en vannsøyle på 20.000, med unntak av Peak Performance, som har 28.000. Den oppleves likevel ikke som betraktelig mer tørr enn de andre. 

OM TESTEN

Vær og vind: Alle jakkene i testen er både vind- og vanntette, men over tid risikerer du likevel å bli våt. Her har vi vurdert hvor lenge man kan gå med jakken uten å bli våt, samt hvor godt hette og andre ting beskytter mot været.

Pusting/lufting: Hvor godt stoffet puster varierer, samtidig vil store nok lufteåpninger være nødvendig for å få toppscore.
Tekniske detaljer: Hette, stramminger, lommer og andre ting som er med på å skille jakkene fra hverandre. Viktigste er at det som følger med er lett å betjene, så er det litt smak og behag hvor mange og hvor store lommer man vil ha.
Komfort: Mykt og behagelig stoff eller stivt og bråkete? Stretch eller ikke stretch? Dette og andre løsninger som bidrar til å øke komforten er vurdert under dette punktet.
Totalvurdering: Her har de fire andre punktene blitt slått sammen, i tillegg har vi vurdert vekt, pakkbarhet og evt. andre detaljer.