Eventyrerne Ousland og Mike Horn er for tiden et sted på den arktiske havisen. De er i ferd med å krysse nordpolen, et ledd i prosjektet IceLegacy Project, som Ousland leder sammen med Vincent Colliard. Det går ut på å krysse verdens 20 største isbreer. Horn og Ousland er nå på ekspedisjonens 30. dag, og bruker sosiale medier til å oppdatere omverdenen om en krevende tur over den arktiske havisen. 

Ekspedisjonen og issmeltingen i Polhavet får stor oppmerksomhet. Det er så lite og tynn havis at følget har notert ny rekord i hvor nært polen man har klart å seile (uten redskaper for å bryte isen). Følget kunne dele bilder fra seilbåten Pangea så langt som 85 grader nord. Ved 80 grader hadde de ennå ikke fått øye på havisen. Når de endelig skulle forlate Pangea og få ski på bena, var isen så tynn og sprukket flere steder, at risikoen for å bryte overflaten var høy og omveien rundt er betydelige.

Annonse

LES OGSÅ: Da UTE ble med Børge Ousland over Finnmarksvidda

Dersom de skulle gått gjennom polisen, alene ute på havet, vil det kunne være fatalt. Tynn, sjøsaltet is under slede og pulk, kombinert med et lag fersk snø, har gjort at de to til tider har følt seg limt fast i isen, forteller Børge Ousland i sine innlegg.

«Dette er vårt hjem. Vårt hjem hviler på et tynt lag med is, med dyp, mørk polart hav under oss. Vi setter opp og tar ned vårt hjem hver dag. Vi må fortsette å vinne territorie og opprettholde en sterk rutine.

@MikeHornExplorer og jeg er et godt team og vi vil dele dette hjemmet i tre måneder.

Vi har omtrent to timer med blå himmel nå, før solen går ned. Fremgangen er treg, med lite solid is, men vi er fokuserte.»

Foto: Mike Horn / @IceLegacyProject

«Vi har sett noen spor etter isbjørn som går i zikk-zakk gjennom snøen, noe som betyr at de leter etter mat. Men @MikeHornExplorer og jeg synes det er merkelig at vi ennå ikke faktisk har sett en isbjørn. Det er interessant å forestille seg hvor mange av dem som finnes her.

Likevel, vi klarte å finne tegn på liv i dag, uten tilstedeværelse av liv. Her er pustehullet til en sel, uten sel. Men når du ser seler, burde isbjørnene være like i nærheten.

I dag var mild, -6 grader. Vi forblir fokuserte på målet vårt!» 

Foto: Mike Horn / @IceLegacyProject

4. oktober, Live fra Nordpol-kryssingen

Se dette innlegget på Instagram

LIVE from the North Pole Crossing! ❄️ // Day 17: Tough day, took 2 hours to get through the maze of broken ice mixed with water. A foot of fresh snow and lots of thin salty ice that was like glue under sleds, whiteout and strong wind from the SW. Surprised to see so much thin ice this far north, mostly 2"-50 cm, and very broken. Hard to find good campsites but we pushed hard and did a good day, in position for reaching 88N tomorrow if all goes well. Day 18: If yesterday was hard today even harder. Large areas with 20-30 cm ice. I did not expect so much thin ice all the way up here. Saltwater seeps up into the snow on top and its like glue. Feels like pulling 300 kg. At one stage we ever went back to pulling one sled at a time. But it took too long so we change every half hour and just go slow. A battle for inches today, but we did a full day and that moral is what brings victory in the end. Reached 88! LIVE from the North Pole Crossing with @MikeHornExplorer ❄️ @norrona @helsport @devoldofnorway @icelegacyproject @roam #NorthPoleCrossing #NorthPole #2019 #ArcticOcean #BorgeOusland #MikeHorn #Pole2Pole #Explorer #Exploration

Et innlegg delt av Borge Ousland (@borgeousland)

« Dag 17: Tung dag, tok to time å komme seg gjennom labyrinten av knust is mikset med vann. En fot fersk snø og mengder med tynn, salt is som var som lim under pulken, uten og med sterk vindt fra sørvest. Overrasket over å se så mye tynn is så langt nord, for det meste 5-50cm og veldig knust. Vanskelig å finne gode steder å slå opp camp, men vi pusher hardt og hadde en god dag, i posisjon til å nå 88N i morgen, om alt går bra.  

Dag 18: Om i går var tung, så var i dag enda tyngre. Store områder med 20-30cm is.  Jeg forventet ikke å se så mye tynn is helt her oppe. Saltvann trekker inn i snøen ovenfor og blir som lim. Føles som å trekke 300 kg. På et stadie gikk vi til og med tilbake og trekke en pulk av gangen. Men det tok for lang tid, så vi bytter hver halvtime og holder et rolig tempo. En kamp for centimetere i dag, men vi gikk en full dag og den moralen er hva som gir seier til slutt. Nådde 88!

Live fra Nordpolen med Mike Horn.» 

Foto: Mike Horn / @IceLegacyProject

UTE-TV: FILM – EKSPEDISJON BARENTS