En turøks brukes som regel til felling, kvisting og kløving. Felling og kvisting stiller gjerne litt andre krav til øksen enn det kløyving gjør. 

For effektiv felling og kvisting vil du kutte i trefibrene, og da trenger du en skarp egg og et smalt øksehode. Til kløyving vil du derimot dele stokken langs trefibrene og da trenger du en skarp egg, men et bredere øksehode. 

De færreste tar med seg to økser på tur, så da handler det om å finne den beste mellomløsningen som passer deg best.

Eventuelt at du finner en øks som er god til kløyving, og heller bruker en sag til felling.

TIPS:

HOGG UT MOT SIDEN AV KUBBEN

Det å kløyve en stor kubbe på midten krever en stor øks, men det å få løs en mindre del på siden krever vesentlig mindre kraft. Sikt, hogg og del!

Hva er viktig ved valg av turøks?

Den andre utfordringen på tur er at jo tyngre øksehode og lengre skaft jo mer effektiv blir øksen, samtidig tar den større plass og veier mer. Her handler det om å finne den størrelsen som passer deg og ditt bruk. 

Sikkerhet er viktig. Godt grep er en selvfølge, vår erfaring er at gummigrep jevnt over er bedre en plast og tre, men at en markant bue/hake på enden av skaftet er minst like viktig for at øksen ikke skal glippe ut av hånden.

Når det gjelder plast eller tre på skaftet handler det først og fremst om kvaliteten på materialet. Tre eller plast av høy kvalitet tåler mye, plast krever mindre vedlikehold, mens tre som regel er et miljømessig bedre valg. 

SELVGJORT: Heldig er den som kan hogge sitt eget juletre. Foto: Fiskars
SELVGJORT: Heldig er den som kan hogge sitt eget juletre. Foto: Fiskars

•: Fikk du med deg nettserien vår Villmarkingen?