Anmarsjsko, eller approach shoes, ble opprinnelig utviklet for å tilfredsstille klatrernes behov til og fra fjellklatreturer.

På vei inn og opp til fjellet (anmarsjen) og på returen (utmarsjen) blir det gjerne en del klyving og miksende terreng. Fjellstøvler blir typisk for tunge å ha med seg, mens joggeskoene blir for lefsete og myke. Dessuten viker de unna når du setter dem på et smalt fottak og de slites i filler av stein.

Annonse

Løsningen ble å utvikle en sko som er lav som en joggesko, men som har fjellstøvelens stive såle. Vekten er forholdsvis lav, samtidig som skoen er slitesterk og takler grovere terreng.

Folk oppdaget at disse anmarsjskoene fungerte for mer, også klippeklatrere og buldrere som ville ha en stødig sko gjennom skogen til klatrefeltet. Det samme for dem som slett ikke skal klatre, men som bare vil ha en lett og stødig sko til å gå på sti og fjell med. 

I dag er anmarsjskoene allemannseie. De stive(re) sålene gjør at mange vil finne dem bedre å gå med enn joggesko. Fordi de er forholdsvis slitesterke, sparer du heller joggeskoene til når du faktisk skal løpe. 

Til gjengjeld er anmarsjskoene stort sett ikke egnet til løping, fordi de er for stive og ofte tunge. Skoene i denne testen er laget for å takle variert underlag på sti og grus – og når det begynner å bli bratt.

Det som skiller anmarsjsko aller mest fra klassiske fjellstøvler, er at de ikke har ankelstøtte – noe man for eksempel vil sette pris på om man går med stor sekk og trenger avlastning for anklene, samt sideveis stabilitet.  

UTE har tidligere testet kraftige fjellstøvler. I denne testen har vi vært opptatt av å finne skoene som svarer godt til turer med lett oppakning. Sko og som egner seg godt for turer på etablerte stier i skogen og i fjellet.

Noen av anmarsjsskoene er både kraftige og stive, mens vi i andre enden av skalaen finner sko som minner mer om cragtøfler: Sko du tar på deg når du ikke orker å ha på deg klatresko og når barbeint ikke er noe alternativ. Det vil altså si sko som er mer tro mot den opprinnelige bruken – til og fra klatring.

Vi har valgt å ta dem med likevel, for de mykeste skoene kan egne seg godt som et lett ekstra-par på fjellturen, feriereisen – ja, de skoene du tar med deg når du skal til og fra.

Om testen

Vi har testet skoene i testen både i damemodell i størrelse 38 og i herremodell i størrelser fra 42,5 til 44, med tynne ullsokker. De fleste skoene i testen er like i størrelsen og de skoene som er oppgitt til å være minst – også de minst i virkeligheten. Alle skoene har blitt veid av oss i de størrelsene vi har testet dem.

Husk at føtter og passform er en individuell greie. Selv om flere av skoene i denne testen ikke ga testteamet store gnagsår, anbefaler vi ikke å gyve løs på lange turer uten å være sikker på at skoene sitter godt.

Skal du investere i et par før tur, anbefaler vi at du setter av litt tid til å bli kjent med skoene først.