HEIM ATT

Aldri undervurder ein sau som har fått smaken på fjellet.

Sist oppdatert 6. september 2017 kl 09.30
SAU I FJELLET: Kvar sommar beitar om lag to millionar sau i fjell, skog og mark. Vi vart med då nokre av dei skulle finne vegen heim att. Foto: Line Hårklau
SAU I FJELLET: Kvar sommar beitar om lag to millionar sau i fjell, skog og mark. Vi vart med då nokre av dei skulle finne vegen heim att. Foto: Line Hårklau

Staden er Haukedalen, ei lita bygd i Førde kommune. Det er slutten av september, men temperaturen minner meir om sein august. Fjellet er i ferd med å kle seg i haustdrakt.

Og der oppe i fjellet ser du dei kanskje. I busk og kratt, bratte fjellsider og mjuke dalbotnar. Gjennom sommaren har dei beita av det fjellet har å by på. No skal sauene heim.

For Åge Støfring er det rett og slett årets høgdepunkt. Å samle familien og reise til fjells. Jobbe saman og springe etter sauene som etter ein lang sommar skal tilbake til fjøset.

Og ja, slaktehuset. Dei fire ungane i familien Støfring har så lenge dei kan hugse samla seg rundt denne helga. Eldstemann Rune pleier å vere den som tar ansvar saman med far Åge, og fortel kor alle skal leite. Åse, Anita og Helene tar i mot instruksjonar.

sauesanking
OVER STOKK OG STEIN: Der nede er dei. No gjeld det å vere lur. Ikkje stresse, ikkje jage, snakke fint og mjukt. «Kome då sauen, vi skal heim atte no».

Bestemor er ikkje lenger med til fjells, men lagar fårikål til slitne sauesankarar. I tillegg er slekta på Haukedalen med. 

fjellturer i Jølster
Les også

Men i år er ikkje heilt som andre år. For Rune måtte sauesankinga vike for jakthelg i Nord-Noreg.

Yngstemann Helene måtte jobbe og Anita, nest yngst, skada kneet på fotballkamp like før helga.

Då var det plutseleg berre Åse igjen.

Og ein sau som på ingen måte har tenkt seg heim.

Publisert 6. september 2017 kl 09.30
Sist oppdatert 6. september 2017 kl 09.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen