Bergans

Bergans er en norsk friluftslivsutstyrsprodusent som lager jakker og bekledning, telt og ryggsekker. Her er alle testene vi har gjort av utstyr fra Bergans i Norge.

Bergans er opprinnelig kun en sekkeprodusent med utspring fra patentene til Reodor Felgen-typen Ole F. Bergan, som lagde den første ryggsekken med bæremeis / ramme til i 1908.

Patentene er mange og har blitt forbedret utover årene, med base i produksjonen av ryggsekker - som f.eks. det norske forsvaret har brukt fast siden 1913. 

På 90-tallet begynte Bergans også å produsere jakker, anorakker og diverse bekledning, med stor suksess. De fleste vil nok gjenkjenne Bergans som produsent av tur og skiklær, og som et særlig populært merke for barneklær som parkdresser o.l.

Bergans lager også robuste telt til bruk på tur eller ekspedisjon, med røtter tilbake til starten av forrige århundre. 

Bergans kaller opp klærne sine etter IKEA-metoden: Stedsnavn fra Norge som henger sammen med vinklingen på plagget. Skiklærne heter Stranda, Oppdal, Myrkdalen og Hafjell. Friluftsklær heter Breheimen og Gjenda, mens hverdagsklær/motesegmentet har navnet Oslo. Bergans har også en kolleksjon kalt Cecilie, i samarbeid med Cecilie Skog.

Mye av det samme går igjen, med en viss variasjon, for sekker, soveposer og telt. Her er særlig Bergans Helium et populært modellnavn.

Bergans er også opptatt av å ha en samvittighetsfull etisk og miljø-profil. De siste årene har de arrangert reperasjonsprosjektet Bergans Tour de Sy og boikottet Facebook-reklame.

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen