Dette ikoniske svenske turmerket startet formelt i 1932, da Jonas Lundhag som 17-åring registrerte selskapet for å bygge det rundt sin entusiasme for gode sko.
Men vi vet at han designet sko allerede som 8-åring, og etter sigende skal han ha laget sitt aller par sko med lånt lær fra sin far, til sine egne 12 år gamle føtter!
Hvordan kunne en unggutt i Jämtland ha slik stor interesse for sko? Svaret er enkelt: Jonas kom nemlig fra skomakerslekt, og faren hans delte kunnskapen sin med ham og hans 11 søsken. Slik ble kimen sådd for starten på det store nordiske friluftseventyret og Lundhags slik vi kjenner det i dag.
Lundhags idag har slagordet mad about nature:
Folkesko og folkesport
Det var nemlig rundt samme tid at folk flest begynte å dele av naturen for alvor. Fjellturene var ikke lenger for rike britiske lorder og fintfolk - eller for folk som måtte over fjellet. DNT-hyttenettverket hadde blitt tett og funksjonelt. Turistforeningen avholdt sin aller første fellestur i Rondane i 1932. I Sverige var det likedan. Skulle du ut i skogen eller fjellet var et par gode støvler, eller kängor, første punkt på utstyrslista.
Dette er en gullalder for utsmyrsmakere og håndverkere - mange bedrifter kom og gikk, men langt fra alle består i dag. I lille Frösön i Jämtland utmerker den ambisiøse skomakeren seg i mengden. Det er tre ting som gjorde Lundhags-skoene spesielle:

De var laget for å være så solide og vare så lenge som mulig. Mange par fra mellomkrigstiden består sikkert den dag i dag!
Lundhags var opptatt av funksjon og kvalitet. Dette var håndlagde sko for skogsarbeidere, militærfolk, samer og fabrikkarbeidere.
Det ble lagt vekt på komfort. Før krigen studerer Jonas ortopedi og tenker på å lage sko som vil deg vel - med det kommer også et løft for hva man skal kunne forvente fra et par sko på denne tiden.
De samme verdiene går igjen i dag - men den 90 år lange reisen har tatt oss langt fra Frösön.
En utfordrer til lærstøvlene
Det gjensto en gåte for skomakere som ikke hadde blitt løst når vi nå kommer til etterkrigstida: Lær holder seg ikke vanntett lenge! Dette ville Jonas Lundhag løse.

I 1947 lanserer Lundhags sine første sko med cellegummi - herdet gummi som kan legges utenpå lærstøvlene for å gjøre den mer solid. Etter mye prøving og feiling blir den originale skallstøvelen til, og den skal vise seg å bli en fast medspiller i stallen frem til i dag.
Den skal komme godt med når gummistøvlene kommer for fullt på 60-tallet, det blir plastic fantastic og nye tider, moderne produksjon og forbruksmønster rammer bransjen. Noen går under, men som en bedrift med rykte på seg for å lage pålitelige produkter innimellom all masseproduksjonen, vokser Lundhags.

Til Åre, og enda lenger
70-tallet skal vise seg å bli springbrettet for en ny era. Det som har blitt en ordentlig fabrikk og et gjenkjennbart merke i Norden flytter til Järpen utenfor Åre, for å være nærmere naturen og aktivitetene de lager sko for. Nå lager Lundhags golfsko, telemarksski-sko, klovnesko (!), militærstøvler og kängor.
Det blir et tiår med endringer i ledelsen også. Neste generasjon tar over. Jonas Lundhag har vært sjef i 47 år og overlater styringen til sin sønn Jan i 1979. Han skal bruke sin forretningssans til å utvide rekkevidden til det som hovedsaklig bare har vært et nordisk produkt.
Lundhags blir med på Everest-ekspedisjon, de skor føttene til britiske fallskjermjegere på Falklandsøyene og selve svenskekongen - hoffleverandør har de nå vært siden 1984.

Globalismen og moderne økonomi skal derimot innhente den tradisjonelle bedriften. Da andre vanner ut merkevaren på midten av nittitallet og sender produksjonen til Kina, velger Lundhags en fabrikk i Portugal, tilhørende skomakerfamilien Ferreira. Liksom Lundhags bevares lange tradisjoner med sko og lær i Portugal, og Järpen-fabrikken beholdes for reperasjoner og produksjon av enkelte modeller den dag i dag.
Fra sko til sokker, sekker og skøyter
Lundhags slik vi kjenner det finner formen nå. I 1999 blir Almgrens skøytefabrikk en del av Lundhags, og turskøytene som Lundhags er markedsledende på i dag blir en del av sortimentet. Jan Lundhag setter seg også et mål: Å overføre tradisjonene for kvalitet, komfort og holdbarhet til sekker og turklær.

Det skal vise seg å bli en enorm suksess, og definerende for Lundhags - det medfører også en slags renessanse for det som allerede er et kjent varemerke. På 2010-tallet er Lundhags-utstyr til stede i 12 land, og Lundags-kängor er på føttene til modellene på catwalken i diverse fashion weeks - og på fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic sine magiske føtter.
I dag er det tredje generasjon som har tatt over. Mats Håkan Lundhag er barnebarnet til Jonas, men han målbærer bestefarens ambisjoner lik som hans forfedre hadde gjort. Å lage utstyr som du kan kjøpe en gang og eie livet ut kan virke nesten merkelig i dagens forbrukssamfunn, men for Lundhags er det den eneste riktige måten å gjøre det på.
Tar du med deg 90 års Lundhags-tradisjon ut i villmarken, kan du være sikker på at du har med deg utstyr som du kan gi videre til dine etterkommere - akkurat slik Jonas Lundhag gjorde.

Lundhags 90 år

Svenske Lundhags har laget tursko siden 1932 og lager i dag sekker, sko, klær og turskøyter.
Klikk her for å lese mer om Lundhags.
Les også denne saken hvor vi har snakket med ryggsekkdesigneren hos Lundhags!
Her finner du Lundhags på Facebook!
Følg @lundhags på Instagram!