/ Annonse

Designer BIFL-sekken

Har du hørt om BIFL før? Lundhags har tenkt på det helt siden starten i 1932. Slik er deres beste ryggsekker satt sammen.

Sist oppdatert 15. juni 2021 kl 10.00
Vi har snakket med designeren av ryggsekker for tradisjonelle svenske Lundhags. De lager også tøy, tursko og turskøyter som er lagd for å vare. Foto: Lundhags
Vi har snakket med designeren av ryggsekker for tradisjonelle svenske Lundhags. De lager også tøy, tursko og turskøyter som er lagd for å vare. Foto: Lundhags

Historien om Lundhags er en del av historien til den skandinaviske vandreren, og håndverkerne som har holdt vandreren varm, godt skodd og velutstyrt.

Bedriften starter på 1930-tallet som skomaker utenfor Östersund i Sverige, hvor unge Jonas Lundhag fikk rykte på seg for å lage moderne "kängor", altså turstøvler, som skulle holde livet ut.

Du skulle være sikker på skoene skulle holde lenger enn dine egne ben, og om skoen sviktet, reparerte Jonas de for deg. Det prinsippet råder enda hos Lundhags.

Mats Håkan Lundhags
Mats Håkan Lundhag er barnebarn av Jonas, skomakeren som startet bedriften i mellomkrigstiden. Foto: Lundhags

I dagens forbrukssamfunn har vi også fått en motreaksjon fra de kvalitetsbevisste. De har egentlig alltid vært i blant oss, med dem begrepet BIFL.

Det står Buy it for life, har du det fremst i pannelappen når du handler kan man være sikker på å gjøre en god investering! Dette gjelder ikke bare for tursko og ryggsekker, men for alt fra møbler til stereoanlegg, verktøy og kjøkkenredskaper.

 

Ambisiøs designer

I dag er skoene fremdeles kjernen i Lundhags, men svenskene produserer også førsteklasses turklær og avanserte ryggsekker for alle formål. Vi har snakket med Håkan Nyström, Lundhags sjef for ryggsekksdesign, om hva som skal til for å lage tursekker i toppklassen.

- Vi vil lage ryggsekker som holder lenge og er lette å reparere og dermed ikke må byttes ut så ofte. Det er vi som blir motvekten til bruk-og-kast-samfunnet, sier han.

haakan12x8
Håkan Nystrøm ute på tur med en Lundhags-sekk han har designet selv. Foto: Lundhags

Målet hans er også at produksjonen av ryggsekkene er gjort på et mest mulig miljøvennlig og bærekraftig vis fra Lundhags sin side, og så kan brukerne av utstyret ha enda bedre samvittighet for at miljøregnskapet går opp for deres del.

I tillegg til holdbarhetsprofilen er det brukervennlighet som står i fokus for Nyström og Lundhags. Det er nok av høyteknologiske nyvinninger og nisjeløsninger på problemer du egentlig ikke har. For Lundhags er målet at alle typer turfolk skal ta turutstyret deres i bruk. 

– Vi prioriterer å gjøre utstyret vårt noe som er brukbart og nødvendig for absolutt alle, om du så er nybegynner eller rutinert. Vi prøver oss frem, og gjennom erfaringene vi gjør oss finner vi ut av nye behov som kan oppstå hos brukerne når de er ute i felt med utstyret vårt, forteller Nyström.

Slik blir en ryggsekk Håkan har laget enda mer relevant for deg som turgåer - uansett om du skal på fisketur eller trekke pulken over fjellet.

gnaur-sekk-12x8
Lundhags Gnaur er finnes i 60, 75 og 90 liters utgaver.

Ny generasjon

Med denne erfaringen i ryggen har Lundhags nå oppgradert sine tursekker i serien Gneik og Gnaur for å bli enda bedre enn tidligere. Sammenlignet med skoproduksjonen som har pågått i 90 år, har Lundhags bare snaue to tiår med ryggsekkproduksjon bak seg, men disse sekkene er laget for å være minst like lenge som Lundhags har brukt på å finpusse designet sitt.

Lundhags lager ryggsekkene sine i et eget materiale kalt Lundhags PolyCotton, eller LPC. Dette er et vanntett stoff sammensatt av resirkulert polyester og økologisk bomull i en vanntett 65/35-miks. En PU-hinne sikrer vannresistens. De er også sydd med solide stropper og bånd i flerlags polyamid for maks slitestyrke.

Den beste detaljen med Lundhags-sekkene er spennene. Hvor mange ganger har du ikke tråkket i stykker en plastspenne? Ødelegger du spennen på magebeltet er det ikke sikkert du får erstattet den heller, og på langtur kan det være krise. Lundhags har løst det med spenner i solid, lett aluminium som sikrer slitestyrke og allsidighet.

storulvaan-damespenner-12x8
Så få plastspenner som mulig på Lundhags sine ryggsekker. Foto: Lundhags

Vandreren Gnaur

Gnaur er den tøffe vandreren, tursekken som blir med deg ut når du ikke vet hvor lenge du blir borte. Med opptil 90 liter plass, er Gnaur-sekkene laget rundt en lett aluminiumsramme og et justerbart bæresystem. 

Gnaur er designet for å være et verktøy på tur, med ekstra lommer i hoftebelte, flytende topplokk, lett tilgang fra front og en rekke designdetaljer som sikrer sekkens brukbarhet.

Gnaur kommer også med regntrekk inkludert og mulighet for bruk av drikkesekk. Om du skal en helgetur i skogen med full oppakning eller gå Norge på tvers, er Gnaur en kamerat for hele turen og enda lenger.

gneik-og-gnaur-12x8
Tilpasset alle forhold. Foto: Lundhags

Traveren Gneik

Gneik er lillebroren i Lundhags tursekk-serie, med 34, 42 og 54-liters varianter i serien. For Lundhags har målet med Gneik vært å levere en liten og lett sekk som kan by på mange av de samme egenskapene som storebroren Gnaur.

Gneik er perfekt for de lange etappene, og i norsk fjell og vidde er dette kongesekken for deg som vil vandre hytte til hytte med lakenpose, lett proviant og nødvendige skift - sommer som vinter!

Ryggen på Gneik har netting som sørger for god lufting av ryggen i tillegg til mange av funksjonene fra Gnaur, som lett tilgang fra front og et mangfold av stropper og spenner - med bare halvparten av egenvekten!

lundhags-tursekk-pakking
Detaljene sikrer at sekken passer til alle formål. Foto: Lundhags

For Lundhags har den robuste, ærlige sekken blitt en like viktig del av sortimentet som de sterke og komfortable skoene. I tillegg til disse større tursekkene lager de også en rekke praktiske dagstursekker og stiligere urbane modeller etter samme filosofi. Bli kjent med Lundhags-sekkene nedenfor!

Lundhags ryggsekker

Svenske Lundhags har laget tursko siden 30-tallet og lager i dag sekker, sko, klær og turskøyter.

Klikk her for å lese mer om Lundhags sitt utvalg av ryggsekker.

Her finner du Lundhags på Facebook!

Følg @lundhags på Instagram!

Publisert 15. juni 2021 kl 10.00
Sist oppdatert 15. juni 2021 kl 10.00
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen