/ Kamera

Test av Garmin VIRB Ultra 30

Garmin har for alvor tatt opp kampen med GoPro med sitt nye Garmin VIRB Ultra 30.

Sist oppdatert 14. september 2016 kl 22.11
Garmin VIRB Ultra 30. Foto: Line Hårklau
Garmin VIRB Ultra 30. Foto: Line Hårklau

Fra øyeblikket du tar kameraet ut av esken er likheten med GoPro slående. Mens forgjengerne Virb X og Virb XE kan brukes både over og under vann uten ekstra hus, kommer Garmin Virb Ultra 30 i samme type etui som vi kjenner så godt fra GoPro. Formen og dimensjonene på selve kameraet er også så godt som identiske med konkurrenten. 

Garmin VIRB Ultra 30 har innebygd LCD-skjerm, 4K/30 fps som beste videooppløsning og 12 megapixler som beste bildeoppløsning. Dette er en kombinasjon GoPro fremdeles har til gode å samle i ett kamera. I tillegg kan du styre kameraet via tale for å starte og stoppe opptak, ta bilder og legge inn bokmerker, men da på engelsk vel og merke. I omgivelser uten støy fungerer det så godt som hver gang. Med mer støy i omgivelsene fungerer det naturlig nok dårligere og pipet som signaliserer at kameraet har respondert på det du sier, høres knapt. Tanken er god, men det er gjerne i de situasjonene talestyring virkelig er nyttig at det ikke fungerer like godt. 

Garmin har også lagt energi i å få kameraet til å ta opp like god lyd med som uten etui, noe de har fått til. Lydkvaliteten er likevel så som så. Skal du ha god lyd er det ekstern mikrofon eller lydopptager som må til. Det gjelder forøvrig det aller meste av film- og fotokameraer.

VIRB Ultra 30 har bildestabilisator som fungerer på filmopptak opp til 1080p/60fps. Ingen andre merker innen actionkamera-segmentet har dette så vidt oss bekjent. Dette ble testet under bilkjøring og løping med kameraet på hodet. Det var ikke vesentlig stor forskjell på opptakene med og uten stabilisering, men du ser at bildet blir dratt ut når stabilisatoren er på. 

Kameraet registrerer såkalte G-Metrix-data, som inkluderer høyde, hastighet og lengde. Du kan koble til det aller meste av Garmins klokker og sensorer, og dermed få innhentet enda flere og aktivitetsspesifikke data, samt at du kan styre kameraet via flere av disse enhetene. De ulike dataene kan legges oppå opptakene. 

Dersom du vil ha best mulig kontroll over bildene dine kan du slå på Pro Settings. Har kan du justere eksponering, maksimum ISO, fargepalett (fra vivid til flat), skarphet, hvitbalanse og velge spotmåling fremfor gjennomsnittsmåling av lys. Bildekvaliteten ser ikke ut til å stå tilbake for GoPro, og kameraet justerer eksponering raskt ved skiftende lysforhold. Filming og fotografering i motlys fungerer mindre bra, VIRB Ultra 30 er ikke kameraet å bruke om du ønsker en pen "lens flare".

garmin virb
garmin virb

Det er vanskelig å ikke legge merke til likheten med GoPro (GoPro Hero 3+ Black Edition har samme dimensjoner som nyeste Hero 4 Black Edition).

garmin virb_1
garmin virb_1

Mikrofonen fungerer bra både med og uten etui, tidvis nesten bedre med etui.

garmin virb_2
garmin virb_2

Skjermen har god følsomhet og menyene er enkle å navigere i, og det et er selvsagt en fordel å se hva som filmes/fotograferes. Berøringsskjermen fungerer også med vanntett etui, men responderer dårligere dersom etuiet er vått og fungerer ikke under vann. 

garmin virb_3
garmin virb_3

For å ta et bilde trykker du på utløserknappen til høyre, mens du vrir den lille spaken på samme knapp for å starte et videoopptak. Det er uvant sammenlignet med GoPro, men gjør det enkelt å fastslå om opptaket er i gang eller ikke.  

garmin virb_9
garmin virb_9

Garmin selger sitt eget tilbehør, men etuiet til Virb Ultra 30 er også kompatibelt med GoPro sine festeanordninger. 

test garmin
test garmin

Eksempel på bilde tatt i motlys, ikke etterbehandlet.

test garmin_1
test garmin_1

Eksempelbilde, ikke etterbehandlet. 

Garmin har egen VIRB Mobile-app og programvaren VIRB Edit for etterbehandling. Appen kommuniserer med kameraet via wifi. Når du er tilkoblet kan du bruke mobilen som fjernkontroll eller til å etterbehandle og dele bilder/video. Den er intuitiv og enkel å bruke. Etterbehandlingsprogrammet er også enkelt og greit. Her kan du klippe, legge på lyd, tekst og G-Metrix-data. Du får imidlertid ikke gjort noe form for fargekorrigering, og har du først kuttet et klipp får du ikke finjustert det ved å dra i endene. Programmet egner seg derfor best om du bare skal gjøre enkle grep med et lite antall klipp. For deg som ikke har behov for eller ønsker å investere i mer profesjonelle verktøy som Premiere Pro og Final Cut, er det et program som fungerer greit. 

Skjermbilde 2016-09-13 kl. 14.55.45
Skjermbilde 2016-09-13 kl. 14.55.45

Eksempel på G-Metrix-data fra løping med klokka Garmin Fenix 3.

Video med testklipp i 1080p/30fps. Alt er filmet med etuiet på, siden det er slik kameraet som oftest brukes. 

Oppsummering nøkkelegenskaper:

- Videooppløsning: 4K/30fps, 2.7K/60fps, 1080p/120fps, 720p/240fps, 480p/300fps
- Bildeoppløsning: 12 MP, 8 MP
- Bildeserie: opptil 60 bilder per sekund
- Timelapsefunksjon
- Bildestabilisator
- Vanntett til 40 meter
- LCD-skjerm
- Talestyring
- Batterilevetid: Opptil 2 timer og 15 minutter ved 1080p/30fps, opptil 1 time og 15 minutter ved 4K/30fps

Det ser ut som Garmin har gjort lurt i å gå i GoPro sine spor når resultatet er et produkt som innfrir like godt, om ikke bedre enn konkurrenten. For den store mengden som allerede bruker GoPro, vil terskelen trolig være lav for å konvertere til Garmin, spesielt når mye av GoPro-tilbehøret er kompatibelt.  

Veiledende pris er satt til kr. 4999 - et par hundrelapper dyrere enn GoPro Hero 4 Black Edition og 1200 kroner dyrere enn GoPro Hero 4 Silver Edition. Det er enda ikke klart når kameraet vil være tilgjengelig i Norge, men ifølge Garmin skal det skje i løpet av 3.kvartal 2016. 

LES OGSÅ: Kamera går

Publisert 14. september 2016 kl 08.24
Sist oppdatert 14. september 2016 kl 22.11
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen