OM TESTEN

Anorakken har blitt testet på ulike turer hele høsten. De er ikke testet lenge nok til å si noe om slitestyrke, men andre egenskaper har vi fått godt inntrykk av. Vi har vektlagt tre kategorier:

1. Vind og vær: Stoffet må være vindtett for å få toppscore, i tillegg må anorakken være lang nok over rumpa, ha en hette som beskytter ansiktet og eventuelt andre ting som bidrar til beskyttelse mot vind og snø. Vannavstøtende egenskaper er ikke lagt stor vekt på.

2. Komfort: Mykt stoff og lite lyd når man beveger seg er sentralt. I tillegg bør hetten sitte godt, og anorakken må være passe romslig

3. Tekniske løsninger: Stramminger, lommer, justeringsmuligheter og andre ting som er relevant.

I totalvurderingen er vind og vær vektet klart mest, deretter komfort, og tekniske løsninger er vektet minst. Vekt er også en faktor i totalvurderingen. PS: oppgitt vekt er det vi har målt i størrelse XL. Vekt er uten eventuell pelskrage.

Anorakken kommer opprinnelige fra inuittene og norske polarhelter brakte tradisjonen med seg tilbake til Norge. Det er ingen tvil om at det ligger mye tradisjon og nostalgi i fjellanorakken, men er anorakken også et plagg som kan konkurrere med mer moderne jakker og materialer når det kommer til funksjonalitet?

En skikkelig anorakk beskytter hodet, overkroppen og rumpa mot vind, kulde og snø, og den skal være romslig i passformen for å sikre god bevegelsesfrihet samt å gi muligheten for flere lag med klær under. Ved å ha en hel front uten lang glidelås som på en jakke, blir plagget tettere, samt at risikoen for å få problemer med glidelås som streiker er mindre.

Det har riktignok skjedd mye med glidelåser siden Nansen og Amundsen erobret polområdene, men de er fortsatt et svakt punkt som ofte oppstår med jakker. Selv om de svært sjelden ryker, kan en ødelagt glidelås være alt fra kjedelig til katastrofalt når man er ute på tur.

Lengde og størrelser på jakker varierer mye, men jevnt over er anorakkene både romsligere og lengre enn de fleste jakker. Dette gir mulighet for flere lag med klær og er med på å gi en bedre beskyttelse mot vind og snø.

Materialvalg varier også mye fra ulike produkter, du får anorakker i Gore-tex og du får jakker i bomull, men bomullsanorakker har likevel blitt en egen greie. Fordelen med bomull er at det er et stoff som er mykt, stille og puster godt. I tillegg er det et naturlig produkt som gjør det til et mer miljøvennlig valg.

Nansen brukte det, Amundsen brukte det og pappa bruker det. Ulempen er at bomull og vann er en dårlig kombinasjon. Det er en grunn til at det nettopp er polferder og vinterfjell som trekkes frem når man snakker om fjellanorakker. På kalde turer er bomull et suverent valg, men skal du i mildere strøk med fare for regn vil selv godt impregnerte bomullanorakker bli våte over tid.

«Fordelen med bomull er at det er et stoff som er mykt, stille og puster godt.»

Anorakkene vi har testet her spenner fra 600 gram til godt over kiloen, og koster fra litt over tusenlappen til nesten fem tusen. De tyngste og dyreste har helt klart fordeler når det kommer til beskyttelse mot vær og vind, men det betyr ikke nødvendigvis at det er den beste anorakken for deg. Store, solide anorakker er bra å ha på store, krevende turer, men det er langt i fra alle som går på slike turer, og mange vil ha mer glede av en lettere og mykere anorakk. Det er stor sjanse for at du selv blåser bort før anorakken ryker, selv om du velger en rimeligere variant.