Skifeller skal først og fremst gi feste for å gå lange og bratte motbakker. Men lange og bratte motbakker blir lettere å gå hvis fellene glir godt. Dermed har de beste skifellene kombinasjonen av godt feste med god gli – akkurat som festesmurning. Både gli og feste vil variere med temperatur og snøtype.

Fri Flyts test av sju skifeller for allsidig toppturbruk viser at alle leverer godkjent feste i oppoverbakke. Der er variasjonen mellom modellene liten, men de såkalte miksfellene gir litt bedre feste enn de rene mohairfellene. Miksfeller er laget med en blanding av nylon og mohair.

Annonse

Nylon er rimelig, har lang levetid og gir godt feste, men gir ikke like god gli som mohair. Mohair er en type garn laget av ull fra angorageit, som gir svært god glid i kombinasjon med bra feste. Men ikke samme slitestyrke som nylonfeller. Dermed har mohairfeller kortere levetid, og er gjerne litt dyrere.

  • Nederst i saken ser du testen av alle fellene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2a
2a

SOLID: Contour Hybrid Pure er rene mohairfeller som er enkle å bruke og sitter godt på skiene. Foto: Martin I. Dalen

Testen viser at den største variasjonen mellom de forskjellige fellene ligger i glien. Vi har delt testen i to, med tre par miksfeller og tre par rene mohairfeller i hver sin kategori. Vi har også med Fischers plastfelle i testen, denne modellen har helt egne egenskaper, med svært enkelt vedlikehold som største fortrinn.

Testvinneren er en ren mohairfell, men også den beste miksfellen har fått testvinner-stempel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

3
3

BELØNNINGEN: Å kjøre ned ved siden av sine egne fellespor i stedet for en skiheis gir en ekstra god følelse. Foto: Martin I. Dalen

Tips til vedlikehold

  • Tørk fellene i romtemperatur eller kaldere – ikke i tørkeskap eller over ovnen

  • Oppbevar fellene i fryseren om sommeren (gjelder ikke limfrie varianter)

  • Ta på fellene når skiene er kalde – setter du fellene på varme ski kan noe av limet bli sittende igjen i skisålen

  • Hvis du sliter med dårlig gli og/ eller klabbing, ha med en klump skivoks og gni inn fellene med voksen

  • Bruk det medfølgende «mellomlagspapiret» ved langtidslagring

  • Skal du av og på med fellene flere ganger på samme tur; anstreng deg litt ekstra for å unngå at snø fester seg på limsiden

  • Hvis du har smurt skiene dine; sikle og børst de godt før du har på feller – skismurning og fellelim er ikke kamerater 

Testen ble gjennomført i hovedsak i en preparert bakke på 120 høydemeter, hvor bratteste parti er 30 grader bratt – brattere enn det er hensiktsmessig å gå rett opp.

Alle fellene ble prøvd i denne bakken, tiden ble registrert, og vi gikk rett opp uten å bruke staver i det bratteste partiet.Fellene var også på da vi kjørte ned, og glien ble målt tre ganger per fellepar i en 130 meter lang bakke som ble kjørt rett ned, uten bruk av staver.

Alle nylon- og mohairfellene fikk bedre gli for hver testrunde. Testing ble gjennomført med bindinger og støvler i gåmodus, på et par EVI Sunndalsfjella toppturski med Dynafit Beast 14-binding og Salomon MTN støvler. Fellene ble i tillegg veid (begge to), etter tilpassing.

Alle har også vært med på vanlig topptur, og blitt prøvd om hverandre på vei opp.

De ble prøvd i både kald vintersnø og varmere vintersnø med plussgrader i luften. Feste og gli har fått hver sin score, men i totalscoren er også vekt, pris, vanskegrad på tilpassing, festeanordninger og brukervennlighet tatt i betraktning.

PS! Alle fellene i denne testen er enten helt uten giftsto et PFOA, eller med så lavt innhold at det er under grenseverdiene som tillates i Norge.