– Familien min var ikke friluftsfolk. Jeg ble nærmest marinert i tobakksrøyk da jeg var lita, men vi dro på hytta i fjellet. Der fisket vi, hogg ved og lek skjedde ute uten at vi hadde noe definisjon på friluftsliv. På skolen var jeg urolig og ufokusert. Drømte om å være Ronja som kunne leke med Birk. En lærer jeg hadde skjønte heldigvis at ikke all læring måtte skje inne foran en tavle, sier Cecilie Skog til Utemagasinet. 

Hun forteller om oppveksten, som ikke akkurat tilsa at hun skulle bli en av Norges mest kjente friluftspersonligheter. Det var nemlig først på et hotell i Sæbø hun fikk smaken på høye fjell.

Annonse

(Artikkelen fortsetter under bildet)

nordpolen

NORDPOLEN: Vasser i skruis på vei mot Nordpolen. Cecilie Skog gikk - og padlet - sammen med Rune Gjeldnes. De hadde en viss fremdrift i løpet av dagen, men havstrømninger og vind dro dem hver natt tilbake til start. Cecilie syns det aldri har vært lettere å snu. Foto: Marte Stensland Jørgensen

– Interessen for høye fjell startet da søsteren min og jeg var på et hotell i Sæbø. Jeg leste Vi menn og kom over en artikkel om noen som hadde gått rundt Mont Blanc. «Jeg vil på toppen» sa jeg. «Vet du hvor høyt det er» spurte kameratene mine og sa «det er fjell for eksperter, du kan ikke dra dit». Jeg skal prøve, tenkte jeg, det er vel bare å snu. Også kom jeg meg på toppen av Mont Blanc. Jeg har aldri vært nødt til å vite at jeg kan noe før jeg prøver det. Folk er for redde for å feile. Det er bare å løpe, vel?, forteller Skog.

41-åringen har vært på utallige ekspedisjoner verden rundt siden den gang, og har fått noen av livets store oppturer og nedturer i fjellet. Nå er det campingvogn og norske turperler som venter polfareren.

– Vi skal reise rundt som to misjonærer for friluftslivet. Det viser seg at 76 prosent som er innaktive egentlig ønsker å være aktive og å være på tur, spesielt sammen med andre, sier Skog til Utemagasinet.

Resten av intervjuet kan du lese i E-magasinet, i utgave 88.

I magasinet kan du blant annet også lese om padlelykke, om tur til Grønland og en fortelling om brekurs. Vi har også testet kompaktkameraer - og vært på stiløping på Stranda. 

UTE-Cover