/ Annonse

Tenk deg en natt i den perfekte soveposen

For Rab er den perfekte soveposen mer enn en drøm. Når du er ute på eventyr i skogen eller i fjellet, er besøkene til drømmeland og hvilen innimellom like viktig som de store opplevelsene.

Sist oppdatert 1. mai 2021 kl 12.00
Rab er en pionér innen soveposer som blir med deg helt til verdens ende om nødvendig. Foto: Matt Maynard
Rab er en pionér innen soveposer som blir med deg helt til verdens ende om nødvendig. Foto: Matt Maynard

Hvem har ikke godt av en god natts søvn? Man har gjerne favoritter blant turutstyret, og dette er et slag for soveposen. På krevende turer i nytt terreng er det godt å utvikle et forhold til verktøyet du er avhengig av. Soveposen er der du starter og avslutter dagen, og for de britiske dunspesialistene i Rab har målet vært å gi deg den best søvnen du kan få. Nå har de gjort det i over 40 år.

Varemerket Rab kommer av navnet til Rab Carrington. Som en klatrer og eventyrer på 70-tallet kom han til å lære seg kunsten å lage gode soveposer nærmest ved et uhell. Han var del av en britisk klatrekspedisjon til Patagonia som ble hindret fra å dra til fjells, og var plutselig strandet i Argentina uten penger i et halvt år.

For å tjene til livets opphold, tok Carrington seg jobb hos en venn som hadde en avtale om å produsere soveposer for det argentinske forsvaret. Her lærte han seg alle detaljene om dun, materialer og søm, og det skulle vise seg å bli starten på noe stort.

carrington-dun
Grunnlegger Rab Carrington inspiserer dun på Rab-fabrikken. Foto; Rab

Mesterlige løsninger

Noen år etter hadde Rab slått seg ned i Sheffield med jobb og familie, og et prosjekt på si. I 1981 begynte han å produsere soveposer på fritiden under navnet Rab Down Equipment. Håndsydd, robust og isolert med høykvalitets dun. Soveposene til Rab ble solgt til kontakter i nærmeste krets, men snart var det langt flere en Carringtons klatrekompiser på kundelista.

Slik startet den britiske Rab-fabrikken og et folkekjært merke med robuste jakker, soveposer, telt og annen bekledning. Tradisjonen står seg til i dag, 40 år etter, selv om det ikke lenger er sjefen selv som syr din neste sovepose!

Filosofien til Rab er å lage soveposer som vil vare livet ut. Du får smarte tekniske løsninger, men også en ærlig lovnad om at det bare skal funke. Med dette i mente kan Rab også ærlig kalle seg verdensledende. Utvalget av modeller finnes for alle formål, med både dun og syntetisk materiale tilpasset bruksområdet.

Her kan du få et innblikk i arbeidet bak Rab sine soveposer

 

Mesterlige løsninger

Siden dette er utstyr av alpinister for alpinister, er Rab-logoen på Expedition-serien et vanlig syn på basecamps i Himalaya eller i pulken over Grønland. Planlegger du noe litt mer folkelig, som en tur over Hardangervidda? Uansett om det er sommer eller vinter, vil det være naturlig å velge en av Rabs beste. På øverste hylle finner du den imponerende Mythic-serien, en type sovepose som er et lite teknisk vidunder.

Rab foto sovepose
Om det er under åpen himmel på en fjellhylle eller i skogen, er soveposen en pålitelig partner. Foto: Matt Maynard.

Mythic Ultra ble lansert som den fremste i rekken, med ny teknologi fra Rabs soveposemakere i Derbyshire. Målet med Mythic er å innfri alle krav du kunne ha til den. Her er tanken å lage en effektiv dunpose med ekstremt lav vekt, eller det man kaller varme-til-vekt-ratio.

Dette sikres av en effektiv profil og nøye fylte lommer med dun, men en unik nyvinning er esset i ermet. Thermo Ionic Lining Technology, eller TILT på folkemunne, er en behandling av soveposelinningen som øker dens reflektive egenskaper.

Tenk på det litt som et sånt sølvfarget nødteppe, eller materiale astronauter bruker i verdensrommet. Dette gjør Mythic komfortabel på minusgrader med en sjokkerende lav egenvekt, helt ned til 400g!

På denne måten får du effekten, holdbarheten og pakkbarheten til høykvalitets, hydrofobisk dun (i motsetning til syntetisk fyllstoff) uten å måtte streve med høy vekt. Rab Mythic Ultra finnes i ulike varianter opptil 17 minusgrader komforttemperatur.

 

rab mythic detalj
Komforten ligger også i detaljene. Rab Mythic har godt gjennomtenkt design. Foto: Rab

Dun eller syntetisk?

Det stor forskjell på om du har dun eller et syntetisk fyll. Syntetisk fyllmateriale er ofte mindre effektivt og tyngre enn dun. Til gjengjeld er det billig og tåler fuktighet. Fra Rab får du soveposer med syntetisk fyll i serien Solar og Ignition, men de fleste modellene er fylt med dun.

Dun er et naturprodukt som kommer fra de indre fjærene på and og gås. Det har en unik evne til å samle luft og dermed isolere varme. Dun varierer mye i kvalitet og for å sikre rettferdig produksjon og dyrevelferd, kjøper Rab all sin dun i Europa og sertifisert med Responsible Down Standard. Hele verdikjeden er sporbar for et dunprodukt fra Rab.

Dun er også utsatt for fukt – fuktige fjær kan miste evnen sin til å samle luft og isolere, og for å sikre mot dette behandles alt dun i Rab sine soveposer med en Nikwax. Dette er voks som gjør fjærene hydrofobiske og dermed motstandsdyktige mot fukt.

Rab detalj temperatur sovepose
Tenk på hvor du skal reise fremfor hvilken årstid det er, så er det lettere å velge. Foto: Adrian Martinsen

Soveposene er merket med «fillpower», som gjengir hvor mye volum dunet har pr. gram. Høyere verdi gir bedre isolasjon – de fleste soveposer er rundt 600 og 800, mens Rab Mythic har FP på 900. Fillpower må ikke forveksles med fyllvekt, som angir hvor mange gram dun du får totalt i en pose – det er dette som er hovedkilden til varme!

 

Velg etter temperaturmål og vekt

For å finne riktig sovepose til riktig bruk, kan det være lurt å se for seg hva du skal bruke den til. Å tenke på hvor du skal og hvor langt du skal bære er nøkkelen. Ikke tenk på at posen skal brukes om høsten eller sommeren, men hvilken temperatur du er komfortabel i.

For RAB-poser er det fyllvekt og temperatur som avgjør. I tillegg er størrelse og passform viktig. Om du skal gå med lett sekk fra hytte til hytte på sommeren eller dra på en vinterekspedisjon, vil en Rab-pose bli en god turkamerat.

 

Rab soveposer sleeping bags
Det finnes et bredt utvalg av soveposer hos Rab. Foto: Adrian Martinsen

For de mest ekstreme formål kan Expedition-serien fra Rab være nyttig, men størrelse og vekt gjør den skjeldent til praktisk valg. Lettvektsversjonen finner du i Rab Andes, som tåler ned til 27 minusgrader og har en slim profil for å spare vekt.

For optimal pakkvek er det få som kan matche Mythic. Men den som kommer nærmest, er den populære serien Rab Neutrino. Dette er varme, værresistente og tøffe soveposer som tåler å bli dratt med opp til en overnatting i en fjellvegg, hvor du finner drømmeland på kanten av et stup.

For deg som ønsker en pålitelig sovepose til helårs bruk, får du arbeidshesten i Alpine-serien. Dunposer med en slim mumie-profil og et bredt utvalg i fyllvekter og temperaturgrader som passer alle formål. Med Rab Alpine kan du utfordre alle destinasjoner med en varm og rimelig lett sovepose som reisepartner.

Alpine har en såkalt mumieform, som er innsnevret ved lårene og ned mot føttene og breiere i skuldrene. Dette sparer vekt på bekostning av komfort. Om komfort er viktigst, har du dunposene i Rab Ascent-serien, som er arbeidshestens godslige bror. For deg som enda har til overs å erfare gledene av en ordentlig dunpose på tur, er denne et perfekt utgangspunkt.

rab soveposer lineup
Rab har soveposer for alle former og fasonger, til alle opplevelser.

 

Et pålitelig krypinn

Soveposen skal være en partner på tur, et krypinn hvor du finner ro og varme om det så er på en behagelig sommertur eller en lang ekspedisjon. Rab vet at den skal være en varig kamerat uansett hvor du setter kursen, et sneglehus du kan trekke deg tilbake til for å være trygg og varm. Detaljene i hver sovepose garanterer dette, og det må nesten oppleves: En god hette du kan snurpe godt sammen, glidelåser som aldri setter seg fast og god plass til føttene.

For Rab har dette vært hjørnesteinen i turopplevelsen og for målene derses når de utvikler nye idéer og tøyer grensene for hva man kan oppnå. For disse fjellvante britene er horisonten enda ikke nådd! Følg med på dem i fremtiden, for hos Rab jobbes det stadig med å utvikle grensene og gjøre nye opplevelser mulig. God tur, og sov godt!

Soveposer fra Rab

Soveposer av topp kvalitet fra britiske rab.

Sjekk ut den innovative Mythic her!

Følg @rab.equipment på Instagram og sjekk ut Rab på Facebook.

Les mer om sortimentet på Rab sine hjemmesider.

Publisert 1. mai 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 1. mai 2021 kl 12.00
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen