/ Annonse

Denne metoden funker fjell!

Har du noengang blitt sabotert av din egen fleecegenser? Slik treffer du blink med bekledningen i fjellet.

Sist oppdatert: 9. august 2022 kl 12.13
Med dette prinsippet på plass blir enhver fjelltur mer behagelig. Foto: Fjordlapse Photography
Med dette prinsippet på plass blir enhver fjelltur mer behagelig. Foto: Fjordlapse Photography
Lesetid: 5 minutter

Er du blant dem som forbinder ull med strie, stikkende gensere fra sirlig strikkende bestemødre? For en som ikke er innviet i ull-elskernes innerste sirkler er det ikke åpenbart hvor mye du får ut av god ull. La oss ta en titt!

Både sokker, lue, genser og underbukse i ull er nyttig og komfortabelt, hele året, til hverdag og fest. Men på de lange utfluktene blir de også ditt fremste verktøy for å komme seg trygt over fjellet, til neste teltplass, eller frem til peiskosen.

Devold er ullprodusenten fra Sunnmøre som vet mer om dette enn de fleste. Derfor har de bidratt med tips her til hvordan du best kler deg på tur. Da gjelder det å mestre Trelagsprinsippet.

Kle deg riktig på dager da vandringen går langt, over stokk og stein og utenfor dekning. Foto: Fjordlapse Photography
Kle deg riktig på dager da vandringen går langt, over stokk og stein og utenfor dekning. Foto: Fjordlapse Photography

Trelagsprinsippet

Bombesikker strategi for å kle seg trygt og varmt utendørs, året rundt. Består av tre lag med sine funksjoner:

Innerlaget holder deg varm og tørr, og flytter fukt vekk fra kroppen.

Mellomlaget isolerer kroppen og bidrar med ekstra varme.

Ytterlaget er skallet som verner deg fra vind og regn.

Les videre for å lære mer!

Varmen og ditt innerste lag

Kroppen din er en mer følsom maskin enn du tror, og den anstrenger seg for å forbli i balanse. Et menneske produserer omtrent 80 watt varme når man er i ro, men ved store anstrengelser kan vi yte mer enn det tidobbelte! Da skal det ikke mer til enn en tur i bratt stigning i en halvtimes tid før maskineriet er skikkelig varmt.

For å regulere denne varmen vil kroppen både svette og satse på at luften får ledet vekk varmen, men når vi er pakket inn i varme klære kan dette bli en utfordring. Holder du deg ikke tørr, blir det mye vanskeligere å holde seg varm.

Husk å regulere temperaturen med riktig bekledning, jevnt gåtempo og rikelig med friskt drikkevann. Foto: Fjordlapse Photography
Husk å regulere temperaturen med riktig bekledning, jevnt gåtempo og rikelig med friskt drikkevann. Foto: Fjordlapse Photography

For å oppnå dette, er det bare å glemme vanlige T-skjorter i bomull. Syntetiske klær kan duge en stund, men begynner å lukte vondt etter en halv dag i aktivitet. Men det gjør ikke ulla, og derfor er ull så godt som innerste kleslag. Det tørker fort og fungerer varmende når det er vått. I tillegg gir ullfibrene rom for at huden får puste.

Det er pustingen som har inspirert Devold til å kalle sin populære kolleksjon av innerlag for Breeze. Utformet i førsteklasses merinoull i tykkelse 150g/cm2, er en Devold Breeze longs og skjorte et innerlag du lett kan stole på. Devold Breeze er effektivt og har lav vekt, og egner seg likegodt som overdel på joggetur, eller som innerste laget på topptur i februar.

På en varm sommerdag i fjellet er en kortermet ulltrøye et kjærkomment plagg. Foto: Fjordlapse Photography
På en varm sommerdag i fjellet er en kortermet ulltrøye et kjærkomment plagg. Foto: Fjordlapse Photography

Med i Breeze-serien får du også gode luer, hals og underbukser i samme komfortable, praktiske og luktfrie materiale. Ikke la en truse i bomull gjøre deg en bjørnetjeneste på tur - undertøy er også innerlag!

Mellomlaget

Mellomlaget er selveste arbeidshesten i en trelagsbekledning. Tenk deg at du er på langtur i fjellet. Værforholdene varierer hele tiden, og temperaturen din likeså. For å regulere den, gjør du lurt i å tenke litt på hva du har på mellom innerlaget og skalljakka di. Er det fleece? Dun? Strikkegenser?

Det er viktig å tilpasse etter forholdene. Fleece er i grunn bare vevet plast og puster temmelig dårlig. Og om det blir vått, er det dumt med dun. Skal du gå langt, bør du tenke på lav vekt, og så bør du kanskje ha en eller to varianter å velge mellom?

Mellomlaget skal være den myke og pålitelige kjernen. Her kan varme og fuktighet flyttes uten at kulden utenfra slipper til. Det er faktisk lite som kan måle seg med ull på å gjøre denne jobben, og Devold har truffet planken perfekt med utviklingen av Devold Nibba Pro.

Devold Nibba pro egner godt som ytterlag når været tillater det. Foto: Fjordlapse Photography
Devold Nibba pro egner godt som ytterlag når været tillater det. Foto: Fjordlapse Photography

Med en praktisk krage og praktiske lommer, i lett og pålitelig merinoull, er Nibba en rå allrounder, som også finnes som vest. Den har en myk og behagelig innside, god brukervennlighet og isolerer ypperlig.

Om du derimot er den tradisjonelle typen, og om du har plass til det, er det ingen som synes det blir feil med en strikkegenser i tjukk, ren, norsk ull!

Devold Herøy er tilpasset bruk med sekk og moderne lommer. Foto: Fjordlapse Photography
Devold Herøy er tilpasset bruk med sekk og moderne lommer. Foto: Fjordlapse Photography

Ytterlaget

Vi har kommet til førstelinja, og den største motemarkøren. Finnes det noe som sier "moderne norsk friluftsliv" mer enn en skalljakke i sprakende farger? Svaret er i grunn ja, siden du har så mye mer å velge mellom!

Jobben til ytterlaget er å holde vinden og vannet ute. En tung hardshelljakke er svaret om vinteren, men i sommer- og høstsesong finnes det flere materialer og løsninger til ytterlaget.

Ytterlaget skal kunne ventileres godt og bør ha god passform. Tenk at jakka skal være litt trang, ikke som en poseaktig anorakk - da er du sikret god effekt av trelagsprinsippet. I tillegg er vekt og pusteevne viktig.

Med en spesiell ullblanding av 60% merinoull gjør Herøy til en effektivt og smakfullt ytterlag. Foto: Fjordlapse Photography
Med en spesiell ullblanding av 60% merinoull gjør Herøy til en effektivt og smakfullt ytterlag. Foto: Fjordlapse Photography

Ytterlag og regntøy

Når du skal velge ytterlag, kan det friste med et tyngre ytterlag av typen med flere lag membran. Husk at det kan være ubehagelig på langtur!

Er du utsatt for sporadisk regn på fjelltur, anbefaler vi å gå for en mykere jakke og turbukse og heller pakke regntøy i tillegg. Slik holder du deg tørr lenger når det ikke regner, ironisk nok!

Innenfor softshell-segmentet finnes det mange alternativer, men Devold har utformet et nytt, banebrytende alternativ som igjen viser hvor fantastisk ull er som materiale. Devold Herøy Merino Jacket er en lett, pustende, ytterjakke i dels merinoull.

Herøy er en vindavvisende, lett jakke som kler kroppen like godt som et ekstra lag hud - med topp pusteevne og isolasjon. Devold Herøy har smarte lommer og er men for bruk i sommer-og-høstfjellet. Med denne jakka for hånden reiser du raskt og behagelig hvor enn bena dine bærer deg!

Se mer av årets kolleksjon fra Devold i denne videoen:

Tre lag med Devold

Tradisjonsrike Devold har levert komplett ullbekledning til friluftsfolket i siden 1853. Uansett om du skal jogge, surfe, stå på ski eller slappe av på hytta, har Devold bekledningen som passer.

Sjekk ut Breeze-kolleksjonen her.

Les mer om det geniale mellomlaget Nibba Pro her.

Den nye ytterjakka Herøy kan du sjekke ut her.

Følg Devold på Facebook og @devoldofnorway på Instagram!

Publisert 19. august 2022 kl 11.30
Sist oppdatert 9. august 2022 kl 12.13

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen